MÅ LYKKES: Kommunalminister Jan Tore Sanner. Foto:Torstein Bøe,NTB scanpix

Leder

Tid for ny kommunestruktur

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Gårsdagens NHO-konferanse handlet om et viktig tema. Norges befolkning øker, og stadig flere vil bo i eller rundt byene. Dette skaper en rekke nye utfordringer. Noen er allerede tydelige.

På Snarøya og Lysaker i Bærum, der Oslos flyplass Fornebu lå tidligere, vokser det opp et digert bolig- og næringsområde. Flere tusen mennesker har sitt daglige virke i dette området. Flere tusen nye boliger er bygget eller i ferd med å bli det. Innbyggerne kan glede seg over flotte badestrender og nye skolebygg. Men kollektivtransporten til det nye området er elendig. Det betyr endeløse bil- og busskøer.

Planleggingen av en så viktig ting som offentlig transport er en farse, og et tegn på at viktige politiske mekanismer ikke fungerer.

Dette kan vi ikke møte fremtiden med. Norge trenger politiske og offentlige institusjoner som kan legge til rette for gode moderne liv. En hensiktsmessig boligbygging med tilhørende infrastruktur. Bosetting over hele landet som tilfredsstiller folks krav til sosialt liv og meningsfulle jobber. Trygge lokalsamfunn både i byene og distriktene som ivaretar tilliten mellom innbyggere vi nyter så godt av i Norge. Samfunn som sørger for nødvendig omsorg både i begynnelsen og slutten av livet. Og et Norge som bruker teknologi for å oppnå effektiv bruk av energi og ressurser.

Dette må være bakgrunnen for debatten om ny kommunestruktur i Norge. Måten vi bor og lever og arbeider på er i endring. De offentlige tjenestene vi har krav på blir mer avanserte. Eldrebølgen vil sette helse- og omsorgsvesenet vårt på store prøver.

NHO ser for seg 100 kommuner der hvert byområde er lik én kommune. Innspillet er interessant og slett ikke ulikt de råd som er kommet fra professor Jørn Rattsø i forbindelse med kommunereformen.

Det å lage og tilrettelegge for sunne og gode bomiljøer i hele Norge for en befolkning som vokser, som i større grad vil ha en urban tilknytning og hvor vi samtidig må redusere våre klimautslipp, er en meget utfordrende oppgave.

Det er liten tvil om at gamle kommune- og fylkesgrenser ikke er optimale for vår tid. Regjeringen skal ha ros for å ha startet dette arbeidet. Det er viktig at den loser saken gjennom i Stortinget. Dette er denne regjeringens kanskje viktigste prosjekt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder