IDEENES KRAFT: – Det er en sammenheng mellom holdninger og handlinger. Det er ideer som er ekstremismens oksygen, og terroren Europa nå rammes av er politisk. Terror er den ekstreme konsekvens av ekstreme ideer. Å bekjempe disse er en viktig del av vår beredskap mot politisk vold, skriver SV-lederen. Foto:Gisle Oddstad,VG

Debatt

Kronikk: Hold hodet kaldt, Carl!

Carl I. Hagens ytterliggående ideer må ikke få styre debatten etter angrepene i København. Frp har en unik mulighet til å trekke en tydelig grense mot høyreekstremismen. Men hvilken linje gjelder? Justisministerens eller den gamle partiformannens?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

AUDUN LYSBAKKEN, leder i SV.

De fryktelige attentatene i København må få et politisk etterspill. Det må handle om hvordan vi kan styrke kampen mot ekstrem islamisme, avsløre ekstremister som er villig til å bruke vold, og om hvordan vi kan beskytte jødene i Norge.

En slik debatt krever kalde hoder og varme hjerter. Allerede nå er det flere eksempler på innflytelsesrike stemmer som ikke klarer å holde hodet kaldt.

Ubehagelig gruppetenking

Audun Lysbakken. Foto:Janne Møller-Hansen,VG

I en oppsiktsvekkende leder skrev den danske avisen Jyllandsposten tirsdag om terrorangrepene, og gikk langt i å legge ansvar på dem som har støttet innvandring fra Midtøsten og dem som har kritisert staten Israel. Lederen peker på ubehagelig vis på muslimer som gruppe, og utnevner dem til et problem i dagens danske samfunn.

Her hjemme var Minerva-journalist Lars Akerhaug raskt ute og forkynte at folk som hadde demonstrert mot Lars Vilks burde «skamme seg». Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Erlend Wiborg hevder overfor NRK at Kåre Willoch «må ta sin del av ansvaret» for jødehat blant jihadister.

Og Carl I. Hagen var raskt ute med å dra i gang innvandringsdebatten i kjølvannet av terroren. Han benyttet anledningen til å hevde at Norge «snikislamiseres», et begrep Frp ikke har brukt siden 22. juli 2011.

Det har vært vanskelig å ta debatten om sammenhengen mellom holdning og handling i Norge etter 22.juli 2011, vi har alle vært redd for å bli oppfattet som om vi la skyld på Frp og andre fredelige innvandringsmotstandere. Det ville vært en stor feil, ingen andre enn terroristen var ansvarlig for angrepene på Utøya og i Oslo.

Holdninger og handlinger

Det må være lov å forvente at den innvandringskritiske høyresiden klarer å opptre like ryddig i dagens situasjon. Å kritisere Lars Vilks eller Max Hermansen er ikke det samme som å ville drepe dem, å kritisere Israels okkupasjon er ikke det samme som å så jødehat, og det er uhyrlig å påstå at normal politisk kritikk legitimerer andres politiske vold.

Å stå opp for ytringsfriheten til Lars Vilks og Max Hermansen må også innebære et forsvar for deres kritikeres ytringsfrihet. Og det tjener neppe kampen mot antisemittisme å påstå at enhver som er enig med Kåre Willoch om Midtøsten sprer jødehat.

Likevel er det en sammenheng mellom holdninger og handlinger. Det er ideer som er ekstremismens oksygen, og terroren Europa nå rammes av er politisk. Terror er den ekstreme konsekvens av ekstreme ideer. Å bekjempe slike ideer er derfor en viktig del av vår beredskap mot politisk vold. Alle demokratiske krefter har et ansvar for å bidra til det. Vi må tenke gjennom våre budskap, slik at de ikke bidrar til å legitimere ekstremisters ideer.

Carl I. stryker

Vi som kritiserer staten Israels politikk må for eksempel være påpasselige med å gjøre det på en måte som ikke legger skyld på vanlige jøder. Når vi kritiserer ekstrem islamisme må vi gjøre det på en måte som ikke legger skyld på muslimer flest. Og når vi advarer mot høyreekstremister må vi gjøre det uten å blande inn et demokratisk parti som Frp.

Det er på denne testen Carl I. Hagen stryker. Det er dessverre ikke nytt for Frp. «Snikislamisering» er et begrep fra det ideologiske universet til ekstremister som Fjordman. Det impliserer at muslimene er en fare for samfunnet vårt, at de ønsker å ta over makten og pådytte oss andre sin religion og sine skikker.

I virkeligheten er muslimer en ganske liten minoritet i Norge, og like forskjellige som medlemmer av andre religiøse grupper. Det er ikke greit å legge ansvar for noen få ekstremisters handlinger på en hel gruppe nordmenn.

Hvor går Frp-grensen?

Fremskrittspartiet har en unik mulighet til å trekke en tydelig grense mot høyreekstremismen. Det kan de gjøre ved å ta avstand fra ekstremistenes begreper og verdensbilde. Frp er et regjeringsparti, til og med partiet til de to statsrådene som har ansvar for å bekjempe hat og fremme inkludering.

Anders Anundsen har vært forbilledlig klar på at det ikke er noen sammenheng mellom de blodtørstige ekstremistene og muslimer generelt. Carl I. Hagen har vært bevisst uklar på det samme.

Frp må snart velge hvor grensen skal gå.

Les også

 1. Rekordlave tall for Pegida-marsj

  Bare 28 personer møtte opp på Pegida-marsjen mandag. Leder Max Hermansen spår lysere tider for den islamfiendtlige…
 2. Kronikk: Det frie ord er alltid skarpere enn kulen

  Terrorisme i min egen bakgård, Danmark, ble denne helgen en realitet. En 22 år gammel mann skjøt og drepte en sivilist…
 3. Stortingspolitiker beskylder Kåre Willoch for jødehat

  Stortingspolitiker Erlend Wiborg (Frp) mener tidligere statsminister Kåre Willoch må ta sin del av ansvaret for det han…
 4. Frp-toppen med knallhardt innvandringsoppgjør: Carl I. Hagen: - Norge «snikislamifiseres»

  I kjølvannet av terroren i København kommer Carl I. Hagen med følgende melding: Må Max Hermansen bli drept før…
 5. Eidsvåg reagerer på Pegida-bruk

  Under kveldens Pegida-marsj i Stavanger ble Bjørn Eidsvåg-låten «Gud med liten g» spilt. Det liker sangeren dårlig.
 6. Terrorangrepet: Dansk storavis skylder på innvandring

  Danske Jyllands-Posten mener på lederplass at mange år med stor innvandring fra Midtøsten er årsaken til at Danmark…
 7. Reagerer på Carl I. Hagens innvandreroppgjør: Pedersen ut mot Hagen-utspill

  Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen reagerer kraftig på Carl I. Hagens knallharde innvandreroppgjør.
 8. Lydopptak: Dette er København-terroristens skudd

  En frivillig vakt ved en jødisk bat mitzvah-feiring og en som ville gå på debattmøte.
 9. Dramatiske bilder etter debattmøte-angrep: Her ligger politimannen såret etter terrorangrepet

  Dramatiske bilder viser kaoset som oppsto i minuttene etter lørdagens terrorangrep i København.
 10. Lars Vilks om terrorangrepet: - Kan skje igjen

  Den svenske kunsteren Lars Vilks tror terrorangrep kan skje igjen, men håper politiet i Norden har tatt lærdom av det…
 11. Hagen kjemper for å få Pegida-Hermansen tilbake som lærer

  Pegida-leder og lærer Max Hermansen er fortsatt sykmeldt…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder