Leder

Trump valgte riktig side

OMSTRIDT LOV: President Donald Trump undertegnet en lov om USAs forhold til Hongkong som Kina kaller avskyelig. Foto: JIM LO SCALZO / EPA

Både USA og Kina har forsøkt å løse handelskrigen uten å snakke om den politiske konflikten i Hongkong. Det er ikke lenger mulig å skille de to.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Etter å ha tenkt seg om en uke undertegnet president Donald Trump denne uken en lov som gir støtte til demokratibevegelsen i Hongkong. Han sa han gjorde det i respekt for Kinas president Xi Jinping og folket i Hongkong. Det ble ikke tatt vel imot i Beijing hvor myndighetene karakteriserer handlingen som “ekstremt avskyelig”. Trump tok en riktig avgjørelse. I denne saken viser USA lederskap. Når det pågår en kamp for frihet og demokrati er det viktig å være på riktig side av historien. Selv når det har en pris.

les også

Kina om Trumps Hongkong-lov: «Ekstremt avskyelig»

Det kinesiske utenriksdepartementet sier det vil komme sterke motreaksjoner. Det kan bety at det blir enda vanskeligere å finne en løsning på handelskrigen mellom verdens to største økonomier. Trump har satset på at en avtale med Kina vil bidra til at han vinner fire nye år i Det hvite hus. Nå må han kanskje klare seg uten. Trump startet handelskrigen mot Kina. For å avslutte den må Xi kommer ham i møte. Den nye amerikanske loven om demokrati og menneskerettigheter i Hongkong forsurer forhandlingsklimaet.

les også

Forsker: – Kina vil reagere knallhardt

I dag har Hongkong en såkalt priviligert handelsstatus i forhold til USA. Den nye loven pålegger det amerikanske utenriksdepartementet å foreta en årlig vurdering av menneskerettighetssituasjonen i Hongkong. Det kan få konsekvenser for de gunstige handelsbetingelsene. USA kan dessuten innføre sanksjoner mot de som holdes ansvarlig for menneskerettighetsbrudd i Hongkong.

les også

Pro-demokratiske kandidater med storseier i Hongkong-valget

Kina oppfatter dette som innblanding i landets indre affærer. For Kina er handel og politikk ett. Kinas økonomiske makt kan avleses i andre vestlige lands forsiktige reaksjoner på hendelsene i Hongkong. De vet at det kan straffe seg, slik Norge erfarte da Nobelkomiteen ga fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010.

Trump har også vært uvanlig forsiktig med hvordan han omtaler Hongkong. Han kunne ha nedlagt veto mot loven, men det ville kun utsatt det uunngåelige. Kongressen ville i neste omgang ha banket gjennom loven med overveldende flertall. Demokratibevegelsen i Hongkong har ført til at republikanere og demokrater i USA for en sjelden gang klarer å bli enige om noe som helst. I denne saken har et bredt politisk flertall i USA vist vei for andre vestlige land.

Mer om

 1. Per Olav Ødegård
 2. Hongkong
 3. Xi Jinping
 4. Trump
 5. Kina
 6. USA

Flere artikler

 1. Snakk med Rudy. Han vet.

 2. Putin vinner alle slag

 3. Frykten er Kinas våpen

 4. Trump i intervju: Anklager vitne for å lyve – og hyller Kinas president

 5. Forsker: – Kina vil reagere knallhardt

Fra andre aviser

 1. Kina ber Trump stanse Kongressvedtak om Hongkong

  Bergens Tidende
 2. Kina kaller amerikansk diplomat inn på teppet etter at Senatet vedtok Hongkong-forslag

  Bergens Tidende
 3. Kina sier de vil løse de største handelskrigsflokene med USA

  Bergens Tidende
 4. Wall Street steg etter at Trump tok fra Hongkong særskilt status

  Bergens Tidende
 5. Trump erklærer støtte til demokratibevegelsen i Hongkong

  Aftenposten
 6. Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder