Kommentar

Farlig kurs

Demonstranter med spanske flagg demonstrerer i Barcelona til fordel for grunnloven og paragraf 155. Den kan brukes til å oppheve katalansk selvstyre, noe som vil bety en alvorlig opptrapping av krisen. Foto:AFP

En ytterligere opptrapping av den politiske krisen kan påføre både Catalonia og hele Spania stor skade.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over to år gammel

Dessverre er det nettopp det som kan skje. Mandag kan regions-forsamlingen i Catalonia vedta selvstendighet. Det kan igjen lede til at Spanias statsminister Mariano Rajoy tar i bruk artikkel 155 i grunnloven, som tillater sentralmakten å oppheve regionens selvstyre. Det oppsto stygge scener i Barcelona sist søndag da Madrid med makt forsøkte å hindre folkeavstemmingen, men det kan bli verre.

Et overveldende flertall stemte ja til selvstendighet i en kaotisk og voldspreget folkeavstemming. Katalanske separatister oppfatter dette som et klarsignal for regions-forsamlingen til raskt å erklære selvstendighet fra Spania. De velger å se bort fra at folkeavstemmingen var erklært ulovlig av spansk høyesterett og at bare et mindretall brukte stemmeretten.

SE OGSÅ:Kongens krasse kritikk

Noe av årsaken til den lave deltakelse, 42 prosent, skyldes sentralmyndighetenes forsøk på å hindre gjennomføringen. Men deltakelsen for fire år siden var enda lavere. Det er bare ja-siden som mobiliserer i slike folkeavstemminger. Nei-siden boikotter. Da blir resultatet som forventet.

Det finnes slett ikke én rådende oppfatning i Catalonia om selvstendighet. En stille majoritet har ikke uttrykt sitt syn. Blant tilhengerne av selvstyre vil noen snarest mulig rive seg løs, mens andre vil gå mer gradvis og forsiktig frem. Ja-tilhengerne inkluderer både konservative nasjonalister og ytterliggående venstreradikale. En del katalanere ønsker bare økt selvstyre, mens mange vil forbli i Spania.

LES OGSÅ:Full forvirring etter folkeavstemning

At tidligere forhandlinger om økt selvstyre ikke har ført frem har bare ledet til polarisering, steile fronter og radikalisering. Når Spania setter inn opprørspoliti mot velgere styrker det separatistenes kampvilje og oppslutning. Det er nødvendig å ta tydelig avstand når myndighetene på denne måte bruker overdreven makt mot mennesker som vil si sin mening i valg.

LES OGSÅ LEDEREN:Spansk tragedie

Det som kunne løst konflikten var forhandlinger om en avtale for utvidet selvstyre. Nå synes dessverre situasjonen fastlåst. Madrid vil absolutt ikke forhandle om løsrivelse. Det er det eneste Catalonias ledere ønsker å snakke om.

Både regjeringen i Madrid og ledere i Catalonia bør gå ut av skyttergravene, vise besinnelse og snakke sammen om konstruktive løsninger. Spanias demokrati og rettsstat har ikke stått overfor større utfordringer på 40 år.

Les også

 1. Full forvirring etter katalansk folkeavstemning

  BARCELONA (VG) 90 prosent stemte for uavhengighet for Catalonia, men det er fortsatt høyst uklart hvordan en eventuell…
 2. Møtt med protester på Spania-trening: – Ut med Piqué

  Følelsene er sterke etter søndagens folkeavstemning i Catalonia. Gerard Piqué ble møtt med protester på Spania-treningen…
 3. Guardiola refser Spanias statsminister og politiet

  Manchester Citys katalanske manager, Pep Guardiola, er lei seg etter at over 800 mennesker ble skadet under…
 4. 90 prosent sier ja til et uavhengig Catalonia

  BARCELONA (VG) Spanias statsminister nekter å anerkjenne dagens folkeavstemning, mens den katalanske presidenten mener…
 5. Katalanere vokter stemmelokaler i natt

  SALLENT/ BARCELONA (VG) Spanske myndigheter hevder den katalanske folkeavstemningen er umulig å gjennomføre, men natt…

Flere artikler

 1. Pluss content

  Farlig kurs

 2. En varslet ulykke

 3. EU-topp mener Europa bør frykte spredning av smånasjoner

 4. Katalanske separatister feirer sjokkseier over Madrid

 5. Inviterer Catalonias regjering til å styre i eksil

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder