RIVALER: President Francois Hollande tar farvel med finansminister Emmanuel Macron etter et regjeringsmøte i Elyseepalasset i sommer. Nå har Macron gått ut av regjeringen og dannet en ny politiske bevegelse. Foto: REUTERS

Kommentar

Sosialisters mareritt

Franske sosialister er så opptatt av å bekjempe hverandre at de kan komme til å forære presidentembetet til en høyrepolitiker.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dette er som et vondt deja-vu for franske sosialister. De har en sterk fornemmelse av å ha opplevd det samme tidligere. Og ganske riktig, det skjedde i 2002.

Alt tyder på at velgerne til våren vil stå overfor valget mellom en ytterliggående fransk høyrepopulist, Marine Le Pen, og en av to konservative veteraner, enten tidligere president Nicolas Sarkozy eller tidligere statsminister Alain Juppé.

Ingen av kandidatene fra venstresiden vil gå videre etter første valgrunde, i følge meningsmålingene. 66 prosent av velgerne sier i en meningsmåling fra Ipsos at de ikke ønsker å se Francois Hollande fra Sosialistpartiet gjenvalgt, men det betyr ikke at han vil unnlate å gjøre et forsøk. Han har minst fire andre rivaler på venstresiden.

Det forestående valget i 2017 minner på flere måter om 2002 valget. Nasjonal Fronts leder Jean-Marie Le Pen utkonkurrerte sosialistenes kandidat Lionel Jospin for deretter å tape mot høyrekandidaten Jacques Chirac. Jospin var blitt svekket av rivaler i sosialistpartiet, slik Hollande er i dag. Le Pens datter, Marine, er nå i posisjon til å vinne første valgrunde. Juppé har nest størst oppslutning i meningsmålingene. Enhver sentrum-høyre kandidat vil ha utmerkede muligheter til å slå Le Pen i 2. valgrunde. For alle som ikke deler hennes høyrepopulisme vil det handle om å velge det minste av to onder.

I mai 2014 sa president Hollande at hans avgjørelse om å søke gjenvalg ville avhenge av om han oppnådde økonomisk vekst og økt sysselsetting. De økonomiske utsiktene er omsider litt lysere for Frankrike, men svak vekst er neppe nok til å endre inntrykket franskmenn flest har av en mislykket president. 66 prosent sier at de ikke ønsker å se ham gjenvalgt, i følge Ipsos. Hollande har ennå ikke kunngjort at han stiller til gjenvalg, men i en tale før helgen slynget han ut anklager mot høyresiden som han mener vil «likvidere» velferdssamfunnet.

Terroren har rammet Frankrike hardt. Det sekulære og demokratiske samfunnet angripes. Landet er i unntakstilstand. Det har vært en sommer med streiker og sosial uro. Velgerne er på vandring.

LES OGSÅ KRONIKKEN:Mytene om Frankrike

Slik er alt annerledes enn i 2002. Da reagerte mange franskmenn med sjokk på at en høyreekstrem presidentkandidat gikk til andre runde. I 2017 er det forventet. Konservative kandidater flørter med ytre. Fransk politikk er ikke som før.

LES OGSÅ:Kvinner pågrepet, mistenkt for å ha planlagt terror

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder