Leder

VG Mener: Må kjempe for rettigheter

Av Per Olav Ødegård

Leder for Human Rights Watch, Kenneth Roth. Menneskerettighetsorganisasjonen la torsdag frem sin årsrapport. Foto: ED JONES / AFP

Det er én god og én dårlig nyhet i årsrapporten fra Human Rights Watch (HRW). Den dårlige er nye omfattende brudd på menneskerettighetene. Den gode er at det er blitt et sterkere engasjement for å forsvare disse grunnleggende verdiene.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over ett år gammel

les også

Dødsstraff avskaffet og homofili avkriminalisert: Dette kan verden juble for i 2018

Noen av de mest åpenbare, og samtidig mest neglisjerte, brudd på menneskerettighetene finner sted i Kina. HRW viser til den systematiske undertrykkelsen av uigurer og andre muslimer i Kina, blant annet ved massiv bruk av internering og mishandling. I følge FN skal nær en million har blitt sendt til interneringsleire. Regimet har trappet opp undertrykkelsen av etniske minoriteter og religiøse samfunn, samtidig som de har tatt i bruk massive overvåkningssystemer for å kontrollere befolkningen.

les også

Erna, det er tid for menneskerettar

Andre land velger ofte å overse menneskerettighetsbruddene i Kina av politiske og økonomiske årsaker. Grove brudd på menneskerettighetene kan ikke avfeies med at det er et indre anliggende. Vi har tidligere kritisert den norske regjeringen for unnfallenhet i forhold til Kina og minner om at Norge har en lang tradisjon for å fremme universelle menneskerettigheter. Kina må ikke behandles annerledes enn andre og mindre land som bryter grunnleggende rettigheter.

les også

Høyres underlige Kina-vennlighet

Utviklingen i store deler av verden går i en mer autoritær retning. Det skjer også i demokratiske land når folkevalgte ledere angriper domstolenes uavhengighet og frie medier. HRW kritiserer USA for tilbakeskritt når gjelder menneskerettigheter hjemme og ute i Donald Trumps andre år som president. En av Trumps likesinnede, Jair Bolsonaro, er valgt til president i Brasil. I Ungarn innfører statsminister Viktor Orban sitt illiberale demokrati og i Polen forsøkte regjeringen å undergrave Høyesteretts uavhengighet. Utviklingen for menneskerettighetene går fra vondt til verre i land som Venezuela, Tyrkia, Egypt og Saudi-Arabia.

Det positive i dette dystre bildet er massedemonstrasjonene i mange land til forsvar for rettsstaten, som i Polen og Ungarn. I andre land har velgerne tatt et oppgjør med korrupsjon og maktmisbruk. Når menneskerettighetene angripes blir det desto viktigere å mobilisere et sterkt forsvar. Hvis Norge lykkes i å bli valgt inn i FNs sikkerhetsråd forventer vi et sterkt engasjement for menneskerettighetene.

Mer om

 1. Menneskerettigheter
 2. Demokrati
 3. uigurer
 4. Ungarn
 5. USA
 6. Saudi-Arabia
 7. Human Rights Watch

Flere artikler

 1. Må kjempe for rettigheter

 2. Skal du la være å besøke et land på grunn av lederne?

 3. Den orbane elite

 4. Erna, det er tid for menneskerettar

 5. Frihet under hardt press

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder