Kommentar

Anklagen mot Trump overgår alt

Av Per Olav Ødegård

PÅ FARVELTUR: Donald Trump forlater Texas etter et besøk på grensen til Mexico. I Washington stemmer de folkevalgte om Trump skal stilles for riksrett. Foto: CARLOS BARRIA / X90035

For en uke siden endte Donald Trumps kamp mot valgnederlaget på verst tenkelige vis. Nå avsluttes hans tid som president på verste mulige måte for ham selv, med en ny riksrettssak.

Publisert:

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Med klart flertall, 232 mot 197, vedtok Representantenes hus onsdag å tiltale Trump. Ti republikanere stemte for riksrett. De er fortsatt en liten minoritet. Det krever mot å bryte partilinjen. I nesten fire år har partiet stått samlet og lojalt bak Trump, men nå er den tid over. Denne gang er en reell mulighet for at Trump kan bli funnet skyldig i Senatet.

Avstemningen skjedde etter en engasjert og opphetet debatt, Men i liten grad snakket republikanere og demokrater til hverandre. Politikere fra begge partier fordømte selvfølgelig mobbens voldsomme angrep på Kongressen. Demokratene la frem grunnlaget for riksrett. Mange republikanere anklaget demokratene for dobbeltmoral eller brukte taletiden til å ramse opp Trumps bedrifter. Men enkelte republikanere brøt med partilinjen og sa at presidenten må stilles til ansvar.

Det er unntakstilstand i amerikansk politikk, slik det også er i gatene. Før Donald Trump flyttet inn i Det hvite hus var bare to presidenter blitt stilt for riksrett på over 200 år. Mot Trump skjer det to ganger på ett år.

De to prosessene mot Trump er svært forskjellige, i innhold, bevis og saksbehandling. Og ingen av sakene ligner på noe som andre presidenter er blitt anklaget for.

Andrew Johnson ble i 1868 tiltalt etter at han hadde gitt sin krigsminister sparken. Bill Clinton ble i 1999 tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring og for å ha hindret prosessen. Begge ble frifunnet, slik også Trump ble for snart ett år siden.

Denne gang synes mulighetene større for at Trump kan bli dømt enn i 2020, selv om det vil skje etter at han har forlatt presidentembete. Det republikanske parti står ikke lenger samlet i forsvaret av Trump.

En konsekvens av en fellende dom kan være at Trump aldri igjen kan stille til valg. Dette kan skje hvis tilstrekkelig mange republikanere ønsker å støte ham ut av partiet.

les også

USA under angrep

Trump ble i 2019 anklaget for å ha lagt press mot Ukrainas leder for å finne noe som kunne skade Joe Bidens valgkamp. Nå blir han anklaget  for å ha oppildnet til opprør, knyttet til angrepet på Kongressen for en uke siden.

Det er, uten sammenligning, den alvorligste riksrettstiltale som er reist mot en amerikansk president.

Bevismaterialet er den talen Trump holdt før tilhengere gikk mot Capitol Hill. Trump hadde i to måneder ført en intens kamp med alle midler, mot resultatet i et demokratisk valg. Det kulminerte i massemøtet  «Redd Amerika» med Trump som hovedtaler.

les også

Uten anger

Trump reddet ikke Amerika. Han styrte landet til kanten av avgrunnen. Opphissede tilhengere, som trodde på Trumps fantasier om at han var den virkelige vinner av valget, stormet Kongressen. 6. januar vil for alltid bli stående som en bekmørk dag i amerikansk historie.

I dag er myndigheter og politi over hele USA i høyeste beredskap på grunn av trusselen fra militante ekstremister på ytre høyre fløy. I en slik uhyggelig atomsfære avsluttes Trumps presidenttid.

Hans eget parti er splittet og rådville. Republikanske politikere ser at Trump har mobilisert og begeistret store velgermasser med sitt høyrepopulistiske budskap. De frykter konsekvensene av å bryte med ham. Men med Trump som fanebærer har partiet nå mistet kontrollen over både Det hvite hus og Senatet.

Trump sa at samtalen med Zelenskyj sommeren 2019 var perfekt. Og at talen han holdt før Kongressen ble stormet var helt passende. Det er han som er offeret, for tidenes verste heksejakt.

les også

USAs dype, dype krise

Den amerikanske grunnloven gir Senatet mulighet til å avsette en president som gjør seg skyldig i forræderi, bestikkelser og andre «high crimes and misdemeanors». En vanlig tolkning av den siste del av setninger er at det omfatter maktmisbruk.

Tidligere president Gerald Ford påpekte at det er Representantenes hus som til enhver tid avgjør hva som kan gi grunnlag for riksrett. Riksrett handler vel så mye om politikk som om jus.

I den første prosessen mot Trump ble han anklaget for å ha misbrukt sin stilling ved å legge press på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å finne noe som han kunne bruke mot Joe Biden og hans sønn Hunter. Trump ble dessuten tiltalt for å ha hindret etterforskningen ved å nekte å utlevere dokumenter og la medarbeidere vitne i høringer.

les også

Riksrett ved reisens slutt

Den første riksrettssaken startet med et varsel fra en av de som kjente innholdet i samtalen mellom Trump og Zelenskyi. Senere ble det offentliggjort et referat av samtalen. Saken ble etterforsket av komiteer i Representantenes hus som gjennomførte høringer høsten 2019.

Demokratene, som har flertall i Representantenes hus, mente at de hadde avdekket overveldende bevis mot Trump, og vedtok derfor å reise tiltale. I februar ble Trump frifunnet på begge punkter i Senatet.

I 2019 brukte demokratene flere måneder på å forberede riksrettssaken. Nå har de på en uke lagt frem en tiltale, uten å innkalle vitner eller holde høringer. Forrige gang stemte senatorene etter partitilhørighet, med ett unntak. Forskjellen er at Trump nå ikke har et samlet parti i ryggen.

les også

Trump kan gå fri

Mens debatten pågikk i Kongressen sendte Trump ut en uttalelse hvor han ba alle avstå fra vold, lovbrudd og vandalisme. Han ba alle amerikanere bidra til å dempe spenningen og roe gemyttene. Flere republikanere i Representantenes hus ber demokratene oppgi forsøket på å stille Trump for riksrett. Det sier det bare vil skape mer hat og uro. Nå mener disse republikanerne at det er viktig å forsone amerikanerne og forene landet. Det er nye toner, både fra Trump og hans partifeller. Tidligere har republikanerne helhjertet støttet Trump, da han drev med splittende og oppildnende retorikk og spredde konspirasjonsteorier om valget.

Men nå bryter stadig flere ut og kritiserer Trump. Liz Cheney er en av dem. Hun er rangert som nummer tre i det republikanske hierarki i Representantes hus:

– Presidenten kunne umiddelbart og med makt intervenert for å stanse volden. Det gjorde han ikke. Det har aldri vært et større forræderi av USAs president mot hans embetet og ed til konstitusjonen.

Også den repulikanske leder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, sa at Trump har et ansvar for hendelsene i forrige uke. Han skulle umiddelbart tatt avstand fra mobben som angrep Kongressen. Men McCarthy mener at riksrett ikke er den riktige reaksjonsform.

les også

Trumps USA – det kan skje her

Republikanernes flertallsleder i Sentatet, Mitch McConnell, er påfallende taus offentlig. Amerikanske medier melder at han uoffisielt skal ha sagt at riksrett vil gjøre det enklere å fjerne trumpismen fra partiet. Men han har ikke tatt stilling til hva han vil stemme når tiltalen kommer til Senatet.

For noen dager siden anså jeg det som helt usannsynlig at 17 republikanere ville stemme for å dømme Trump. Nå er jeg ikke sikker. Hvis McConnell mener Trump er skyldig vil mange følge ham. Da kan det bli to tredjedels flertall for å felle Trump. 

Trump vil da forlengst være ute av Det hvite hus. Hvis republikanerne frikjenner ham enda en gang vil han kunne dominere partiet i mange år. Og kanskje gjøre comeback i 2024.

Publisert:

Mer om

Amerikansk politikk

Donald Trump

Joe Biden

Flere artikler

 1. Demokratisk senator: – Lite gjennomtenkt med riksrett mot Trump

 2. Minst fem republikanske kongressmedlemmer støtter riksrettssak mot Trump

 3. Demokratene: Trump stilles for riksrett neste uke

 4. – I det øyeblikk McConnell går inn for å felle ham, er Trump ferdig

 5. New York Times: McConnell fornøyd med at det går mot riksrett

Fra andre aviser

 1. Trump stilles for riksrett

  Bergens Tidende
 2. Flertall for å be visepresidenten fjerne Trump – Pence sier nei

  Bergens Tidende
 3. Kilder til avis: Republikaneren som leder Senatet mener at Trump har begått handlinger som gjør ham skyldig i en riksrettssak

  Aftenposten
 4. Trump er blitt stilt for riksrett for andre gang. Nå rettes alle øyne mot Senatet.

  Aftenposten
 5. En andre riksrettssak mot Trump er historisk. Dette er guiden for hva som skjer videre.

  Aftenposten
 6. Donald Trump historisk - første president som er stilt for riksrett to ganger

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no