Kommentar

Skandalenes hus

WASHINGTON, D.C. (VG) En serie skandaler river i president George W. Bushs republikanske parti, og er i ferd med å lamme hans nærmeste politiske allierte.

  • Kim Riseth

George W. Bush gikk til valg på lovnaden om å høyne moralen og få slutt på skandalene som befengte hans forgjenger Bill Clinton. I fem år så han ut til å ha teflonimpregnering mot skittkasting og politisk grums.

Men i den vanskelige andre perioden som president har skandalene og de politiske intrigene innhentet ham for fullt, og gjort ham sårbar for kritikk selv fra sine egne. En serie med avsløringer og etterforskninger har sporet av den allerede svekkede presidentens agenda og distrahert mange av hans sterkeste støttespillere.

Forviklinger

Den mange mener er hjernen bak Bush, strategen Karl Rove, er viklet inn i en pinlig lekkasje som truer med å koste ham jobben.

Hans viktigste mann på Capitol Hill, republikanernes majoritetsleder Tom DeLay, er siktet for hvitvasking av penger og triksing med valgkampmidler. I går ble det utstedt arrestordre på ham.

I tillegg er republikanernes majoritetsleder i Senatet, Bill Frist, mistenkt for ulovlig aksjehandel.

En rekke republikanere er også trukket inn i etterforskningen av den konservative lobbyisten Jack Abramoff, som skal ha tatt imot millioner av dollar fra kasinoindustrien.

Rådgiver og strateg Karl Rove har allerede måttet vitne fire ganger for komiteen som etterforsker påstandene om at Rove med vilje og på ulovlig vis lekket identiteten til CIA-agent Valerie Plame til flere journalister. Bushs stabssjef Lewis «Scooter» Libby og visepresident Dick Cheney er også trukket inn i det som skal ha vært et forsøk på å så tvil om Plames ektemann, som hadde ytret kritikk mot grunnlaget for Irak-krigen.

- Rove-saken er blitt enormt distraherende, sier en rådgiver i Det hvite hus til Washington Post.

Manglende rådgivning?

Enkelte kommentatorer her i USA mener Rove er blitt så nedtynget med høringene at han effektivt er satt ut av spill, og at det medvirket til at Bush tabbet seg ut ved å utnevne Harriet Miers til kandidat som ny høyesterettsdommer. Miers har ingen erfaring som dommer. Det eneste som er kjent om henne, er at hun har vært Bushs egen advokat helt siden guvernørtiden i Texas, og at hun aldri har gått mot ham. I brev og kort har hun beskrevet Bush som en «kul» fyr, «en velsignelse» og «den beste noensinne». Lanseringen av Miers har oppsiktsvekkende nok fått sterkest kritikk fra Bushs egne allierte på høyresiden, som mener hun ikke er konservativ nok.

Enkelte tror også at mangelen på rådgivere rundt presidenten var medvirkende til den fatalt dårlige håndteringen av orkankrisen i New Orleans.

- Det er B-laget som er på banen nå, sier en kommentator til CNN.

Kritikken øker

Irak-krigen, bensinprisene og orkanhåndteringen senket denne uken oppslutningen om presidenten til rekordlave 39 prosent. 58 prosent mener nå at George W. Bush ikke gjør en god jobb.

Mangelen på folkelig oppslutning har også stilt Bush mer lagelig til for hugg fra medier som ellers har vært forsiktige i kritikk mot presidenten.

CNN brukte flere dager på å raljere over at Bush stilte opp i en direktesendt samtale med soldater i Irak, som var regissert og nøye briefet på forhånd.

Den ellers konservative supermarked-tabloiden National Enquirer har spredt sladderhistorier om at Bush har slått seg på flaska igjen. Selv om det ikke skulle være hold i historien, er bare det at den kommer på trykk, trolig noe som ikke ville ha vært mulig for noen måneder siden.

Skandaler har tradisjon for å oppstå i amerikanske presidenters andre periode; Watergate-skandalen for Richard Nixon, Iran-Contras for Ronald Reagan og Lewinsky-affæren for Bill Clinton.

Tiden vil vise om George W. Bush overlever seg selv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder