Leder

Korrupsjon på norsk

Det pågår en merkelig debatt i Norge. På den ene siden er landets fremste korrupsjonsjegere med Eva Joly i spissen overbevist om at det er mye korrupsjon i det offentlige Norge.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

På den annen side toer myndighetene sine hender. Ingen vil ta ansvaret for manglende opprulling av denne korrupsjonen til tross for at «alle» vet at den eksisterer.

Eva Joly - berømt for sin avsløring av omfattende korrupsjon på høyt hold i Frankrike - overleverte før helgen sin siste rapport som spesialrådgiver i Justisdepartementet. Der har hun ledet et prosjekt mot hvitvasking og korrupsjon, og hun finner det merkelig at det ikke er blitt avdekket en eneste korrupsjonsskandale i det offentlige Norge på de siste 15 år. Hun mener at vi så langt bare har sett toppen av isfjellet, og er overbevist om at vi har flere skandaler foran oss.

Eva Joly får støtte av førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim. Han sier til Aftenposten at spørsmålet ikke gjelder om det eksisterer mørketall, men hvor store disse er. Økokrim bygger dette på informasjon fra ulike kilder, blant annet gjennom konkret etterforskningsarbeid, tips og opplysninger fra ulike hold.

Vi har ingen grunn til å betvile det Eva Joly eller førstestatsadvokat Stoltenberg sier. Og vi er enig i at det ville være merkelig om nordmenn er så langt flinkere og ærligere enn folk i andre land. Men vi savner harde fakta; i denne vanskelige sfæren holder det ikke med å tro og mene, eller for den saks skyld en meningsmåling som viser at folk flest regner med at det foregår korrupsjon.

Forhåpentlig er det ikke så enkelt som Eva Joly hevder, at Økokrim ikke er aktivt nok, at politiet kvier seg for å gi seg i kast med sak nummer 101 hvis hundre andre saker ligger og venter. Vi regner med at Eva Joly og førstestatsadvokat Stoltenberg har solid bakgrunn for sine uttalelser. Derfor etterlyser vi en langt mer offensiv holdning fra myndighetenes side og konkrete resultater.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder