FENGSLET: I april i år ble Frode Berg dømt til 14 års «fengselskoloni med strengt regime» for spionasje. Foto: Jørgen Braastad

Leder

Håp for Frode Berg

Statsminister Erna Solberg drar til Litauen søndag. Og akkurat her skal parlamentet kommende uke stemme over en ny lov som kan hjelpe Frode Berg.

Statsministerens kontor sier besøket til Litauen ikke har noe med Frode Berg-saken å gjøre, og at møtet har vært planlagt i lang tid.

Vi håper statsminister Erna Solberg kjenner sin besøkelsestid. Hun møter Litauens statsminister Saulius Skvernelis på mandag. Solberg skal også delta i et møte i European People's Party (EPP) i Vilnius.

Fra russisk side har en kommisjon anbefalt benådning av Frode Berg, ifølge Interfax. Dessuten sa deres utenriksminister Sergej Lavrov på besøk i Kirkenes forrige uke, at Frode Berg kan komme hjem «når som helst». Solberg uttalte etterpå at det var en gledelig nyhet.

les også

Russisk kommisjon anbefaler å benåde spiondømte Frode Berg

Men fortsatt er det tydeligvis en del som gjenstår. Og det som skjer i Lituaen til uken kan være et viktig steg på veien for å få Berg hjem.

For det kan se ut som Berg er en del av en større avtale om utveksling av spioner mellom Russland og Litauen.

I alle fall om vi skal tro de anonyme kildene til den litauiske nyhetstjenesten Baltic News Service. 16. oktober skrev de at en utvekslingsavtale er på plass for en nordmann som neppe kan være andre enn Frode Berg.

Det presenteres slik at det henger på en avstemning i det litauiske parlamentet torsdag. Og tilfeldigvis kommer denne avstemningen samme uke som Solberg besøker landet.

les også

Russlands utenriksminister: Frode Berg kan komme hjem når som helst

Lovendringen som er fremmet i parlamentet skal gjøre det enklere, mer tydelig og transparent å benåde noen som er dømt for spionasje og dessuten utveksle dem.

Mye tyder på at forslaget blir vedtatt. Den litauiske professoren Tomas Janeliunas sier til NTB at stemningen i Litauen er positiv. Han tror en avtale om å utveksle Frode Berg kan bli gjennomført.

Etter at presidenten eventuelt undertegner loven, kan det se ut som formalitetene er på plass for en mulig utveksling, hvor en av personene Russland får hjem, skal være en russisk storspion.

Det kan ifølge opplysninger VG har fått, skje om en uke eller om noen måneder. Vi håper jo før jo heller. Og at denne vanskelige saken snart er ved veis ende slik at Frode Berg snart kan komme hjem til sin familie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder