MØRKE SKYER: Oljeprisfallet denne høsten har gitt noen litt mørkere skyer over norsk økonomi. Foto:Statoil,

Kommentar

Din økonomi 2015

Akkurat nå ser det ut til at 2015 vil bli preget av enda lavere rente, en svakere krone enn vi hadde i 2014, svakere vekst i norsk økonomi og et utfordrende år for dem som mener seg fortjent til store lønnspålegg. Hva betyr det for din økonomi? La oss trille terning for noen viktige faktorer.

Tom Staavi
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 2 prikker

Usikkerhet

Det mangler ikke på krig, konflikt og kriser til å skape økonomisk og politisk usikkerhet i verden. Russland kan bli ustabilt under en uberegnelig Putin, hva skjer når russere merker effektene av en fallende rubel, fallende økonomisk vekst og stigende renter? EU sitter fast i en økonomisk hengemyr, Hellas er i ferd med å rote det til igjen og nasjonalistiske krefter er på fremmarsj mange steder. Kinesisk økonomi er på vikende front, kan kreditboblen sprekke i 2015? Lyspunktet er USA som virker å være på vei opp.

Det er god trøst i at vi vi har en økonomisk sutteklut i form av fire-fem statsbudsjett i oljefondet, men den trøster ikke mer enn at det blir terning 2.

VG:s terninger viser 4 prikker

Jobbsikkerhet

Det tok tre måneder før alt ble endret. Investeringsnivået i oljebransjen var på vei ned, så falt oljeprisen kraftig. Antall hender skal ned og bedrifter i randsonen til næringen vil merke at pengene ikke lenger sitter like løst. Motsatt virker kronefallet. Kronefallet bedrer konkurranseevnen til øvrig eksportindustri og reiselivet. Norges Bank og Statistisk Sentralbyrå tror arbeidsledighetsraten stiger svakt til om lag 4 prosent i løpet av året. Et tall som hadde skapt vill fest i EUs gater, i godt vante Norge blir det 4 på terningen.

VG:s terninger viser 2 prikker

Lønnsutvikling

Lavere vekst, svakere arbeidsmarked og store utfordringer i oljebransjen som har ledet an i den særnorske lønnsutviklingen de siste årene, betyr for alle praktiske formål at 2015 ikke blir året da lønningsposen din vokser kraftig. Vi har også et ikke ubetydelig pensjonsproblem i mange sektorer som vil kreve avsetninger i fremtidige lønnsoppgjør. SSB spår en liten reallønnsvekst, men ikke mer verdt enn terningkast 2.

VG:s terninger viser 6 prikker

Lånerente

Lånerenten skal ned. Norges Bank overrasket da styringsrenten ble satt ned på desembermøtet. Flere kutt kan komme, og summen kan bli en styringsrente som er 0,75 prosentpoeng under nivået fra i år. I og med at bankene er i ferd med å ferdigstille kapitaloppbyggingen, at det er fokus på konkurranse mellom bankene (Konkurransetilsynet kommer med en rapport), må vi anta eler forlange at rentenedgangen kommer til syne i lånevilkårene. En god rente på boliglånet kan dermed krype ned på 2-tallet i løpet av 2015. Morsommere blir det ikke å ha lån, terning 6.

VG:s terninger viser 2 prikker

Sparepenger

Et rentefall gjør det, om mulig, enda mer utfordrende å få risikofri avkastning. Renten på bankkontoen i 2015 blir like mager som salatbladene du må hive inn i januar for å få bukt med avleiret ribbefett. Skal det bli avkastning, må du ta risiko. Men selv med null-rente, enkelte steder må bankene betale for innskudd i sentralbanken, er veksten i verdensøkonomien svak. Kanskje blir det et spill på hvilke land og bransjer som tjener på en lavere oljepris? God avkastning på sparepengene i 2015 kan uansett bli vanskelig, terning 2.

VG:s terninger viser 3 prikker

Boligpris

Spådommene varierer fra minus til pluss, men de fleste prognoser peker i positiv retning. Ser man på gjennomsnittsprisen for alle boliger i Norge mot snittprisen det foregående året, kommer en ganske tydelig tendens til syne. Fra å stige mellom 7 og 9 prosent i året, steg markedet «bare» 4 prosent i 2013 og noe rundt 2 prosent i år. Prisveksten virker å roe seg, antagelig får vi et flatt marked. Det er i så fall bra. Noe vil gå bedre, og om noe skal gå dårligere er Stavanger-regionen en kandidat. Boligen øker neppe din papirformue betraktelig i 2015, terning 3

(Men det blir kanskje lettere å være boligkjøper, terning 4)

VG:s terninger viser 1 prikker

Forbruk og ferie

Kronen har stupt. Euroen er 11 prosent dyrere nå enn det den har vært gjennom 2014, dollaren er blitt enda dyrere. Utsikter til svakere vekst og flere rentekutt neste år peker i retning av en fortsatt svak krone. Importvarer og utenlandsferie blir dyrere, og lite, om noe, blir billigere. Selv om oljeprisen faller, kommer neppe drivstoffprisen til å redde deg. Den er for en stor del sammensatt av avgifter og et høyt norsk kostnadsnivå, råoljeprisen betyr mindre. Forbruksfesten er over og du må betale 1,2 milliarder kroner i plastposeavgift: terning 1

VG:s terninger viser 3 prikker

Skatt og avgift

De fleste lønnstagere kan se frem til en liten skattelette neste år, de formuende kan se frem til en større. Legger du til avgifter, skal du se at bidraget ditt til statskassen i 2015 ligner på årets bidrag, terning 3.

VG:s terninger viser 3 prikker

Oppsummert

Totalt sett blir spådommen hverken spesielt bra eller spesielt dårlig, og følgelig totalterning 3. Det blir nok jul neste år også.

Godt nytt år!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder