Hillarys helvetesuke

NEW YORK (VG) Hillary Clintons lungebetennelse vil forhåpentligvis være over på en uke. Uttalelsene hennes om Trumps velgere kan ha lengre, og mer skadelig effekt.

Artikkelen er over tre år gammel

Det har ikke vært noen god uke for Hillary Clinton. Etter å ha ligget med en mer enn komfortabel ledelse på alle målinger siden sitt eget landsmøte, kom de første målingene som viste at hun lå jevnt med Trump på landsbasis.

Hun og kampanjens første mottrekk var å etterkomme et gammelt krav fra mediene om mer tilgjengelighet. Hun ga sin første pressekonferanse om bord på sitt eget fly, den første på 275 dager, og ga flere eksklusive intervjuer til utvalgte redaksjoner.

Så, på fredag, kom den famøse uttalelsen om at rundt halvparten av Trumps velgere kan samles i sekkebetegnelsen «bedrøvelige» rasister, sexister, homofobe, islamofobe, «kall dem hva du vil». En uttalelse hun delvis beklaget et par dager senere.

Og søndag kollapset hun altså under minnehøytideligheten for 11. september, etter at det i hele sommer har vært ville spekulasjoner om helsetilstanden hennes blant hennes politiske motstandere.

Uventet udisiplinert

Det første problemet, utjevningen av meningsmålingene, må ha vært ventet. Clintonkampanjen har hele tiden gitt uttrykk for at de mener det vil bli et tett løp. Det midlertidige overtaket hun fikk etter demokratenes landsmøte varte unaturlig lenge sammenlignet med andre valgkamper. Antagelig fordi Trump hadde viklet seg inn i sine egne problemer som til slutt førte til at han skiftet ut hele valgkampledelsen sin.

Uttalelsene hennes om Trump er langt mer alvorlige, fordi de virker så tankeløse fra en vanligvis disiplinert kandidat. Man har tidligere sett at lignende uttalelser får dominere valgkampen, og at de i noen tilfeller også kan ha blitt avgjørende for resultatet.

For fire år siden sa republikanernes presidentkandidat, Mitt Romney, på en lignende tilstelning, at 47 prosent av dem som stemmer aldri ville stemme på ham uansett, fordi de var «avhengig av staten og ser på seg selv som ofre».

Og i 2008 presterte den uerfarne Barack Obama i nominasjonskampen å si at velgere i småbyer i rustbeltet og Midtvesten er bitre og «klynger seg til våpen og religion, eller antipatier mot folk som er annerledes enn dem».

Felles for alle tre uttalelsene er at de uttrykker forakt for motstanderens velgere og at de ble gitt på lukkede arrangementer for rikinger som sponser kandidaten, og hvor kandidaten kanskje regner med å ikke bli sitert.

Ikke minst Hillary Clinton var nådeløs mot Obama etter hans uttalelse: «Jeg vokste opp i en familie som var faste kirkegjengere», sa hun dagen etter. «Troende mennesker klynger seg ikke til religion fordi de er bitre. Folk omfavner ikke troen fordi de er materielt sett fattige, men fordi de er åndelig rike». Så der fikk han den.

Fjerndiagnostisert

At Clinton skulle klare å gjøre nesten samme tabbe, mye nærmere selve valget, virker nesten utrolig. Saken ville nok ha dominert mye mer, om ikke helsesaken hadde dukket opp på søndag. Men den dramatiske videoen av hvordan hun kollapser på vei inn i bilen, dempet paradoksalt nok den første skandalen.

Situasjonen er politisk mer alvorlig enn denne ene episoden tilsier, fordi det i sommer har gått rykter om Clintons påstått sviktende helse. Flere av Trumps støttespillere, inkludert tidligere New York borgermester Rudy Giuliani har drevet fjerndiagnostisering av Clinton basert på forskjellige YouTube-klipp av henne.

Dette er blitt blankt avvist av Clintons egen lege som har avgitt en generell uttalelse om hennes helsetilstand, som bekrefter at hun er fullt i stand til å påta seg den krevende jobben.

Men for en uke siden fikk spekulasjonene ny næring etter at Clinton fikk et lengre hosteanfall under en tale i Ohio. Og så kom altså kollapsen midt under markering av 15 årsdagen for 11. september. Det så ikke bra ut.

Burde vise helseattest

Etter at Clintons lege søndag kveld gikk ut og sa at hun var blitt diagnostisert med lungebetennelse forrige fredag, roet saken seg i mediene i hvert fall. Leger bekreftet at symptomene stemmer med sykdommen. Om Clinton er tilbake etter noen dagers sykemelding, vil neppe historien gjøre større skade.

Men den aktualiserer kravet om at begge kandidatene presenterer et mer helhetlig bilde av sin helsetilstand. Clinton har så langt bare vist frem en kortfattet legeattest som konkluderer med at hun er i godt i stand til å påta seg vervet som verdens mektigste statsleder.

Trump har bare presentert et pussig vitnesbyrd fra sin lege som sier at han «kategorisk kan bekrefte at Trump er den sunneste person som noensinne vil kunne velges til president».

I 2008 lot den 72 år gamle presidentkandidaten og tidligere krigsveteranen John McCain en gruppe leger gjennomgå hele hans helsejournal på vegne av mediene.

Det hadde vært rimelig om 70 år gamle Trump og 68 år gamle Clinton gjorde det samme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder