KAMPFLY: – Boka vår diskuterer verken Nato-medlemskapet eller valget av F-35. Det vi etterlyser debatt om, er hva en ensidig investering i en stor kampflyflåte, på bekostning av andre deler av det nasjonale forsvaret, kan komme til å bety for forsvaret av Norge og Norges rolle i verden, skriver forfatterne. Foto: , Liz Kaszynski, Lockheed Martin A

Debatt

Naivt om kampfly

Ifølge VGs leder på mandag er det innlysende at forsvarsevnen blir betydelig større med 52 flunkende nye kampfly. I så måte er avisen på linje med kampflyvåpenet, og knapt noen andre.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

INGEBORG ELIASSEN, forfatter

CATHRINE SANDNES, forfatter

I boka Angrep eller forsvar har vi sett på følgene kampflykjøpet trolig vil få for resten av Forsvaret. Til vår forbløffelse oppdaget vi at dette perspektivet manglet i de mange analysene og beregningene rundt anskaffelsen.

Ingeborg Eliassen. Foto: ,

Med levetidskostnader på minimum 254,4 milliarder 2015-kroner og en innkjøpspris på 67,9 milliarder kroner, vil flyene komme til å spise enormt mye av forsvarsbudsjettet. Økte utgifter for bygging av ny kampflybase, uforutsigbare driftsutgifter ved et helt nytt fly og en dollarkurs som ligger langt over de 6,47 som var utgangspunktet for beregningene, tegner et tydelig bilde av et forsvar som vil fortsette å knele under oppgavene og utgiftene de blir pålagt.

Konsekvensen gjør forsvarssjefen selv rede for i sitt fagmilitære råd. Med en tilnærmet flat budsjettutvikling vil vi få et forsvar som knapt har hærstyrker igjen på land. Vi vil ha et sterkt redusert sjøforsvar. Vi blir dessuten nødt til å redusere antall kampfly med ti fly. Samt revurdere basepolitikken vår. VG mener likevel at det «faller på sin egen urimelighet» å mene at det vil svekke forsvarsevnen å holde fast ved 52 fly.

Cathrine Sandnes. Foto: Sara Johannessen , VG

Vi konkluderer med at kampflykjøpet kan knekke ryggen på Forsvaret. Det er ut fra en nøktern erkjennelse av hvordan virkeligheten fungerer. Når VG anser det som uinteressant å diskutere forsvarsevnen, vitner det først og fremst om en naiv tillit til politikerne. Et raskt blikk på nedbyggingen av Forsvaret etter den kalde krigen gir ingen grunn til en slik tillit.

Boka vår diskuterer verken Nato-medlemskapet eller valget av F-35. Det vi etterlyser debatt om, er hva en ensidig investering i en stor kampflyflåte, på bekostning av andre deler av det nasjonale forsvaret, kan komme til å bety for forsvaret av Norge og Norges rolle i verden. Bidragene til Nato er forsikringspremien vår. De siste 15 årene har innskuddene særlig vært deltakelse i Afghanistan, Irak og Libya - land som er redusert til ødelagte stater, hvor terrorister får fotfeste og produsenter av endeløse flyktningestrømmer. De som mener at disse krigene har gjort verden og Norge tryggere, bærer bevisbyrden.

Framover skal 12 av 52 kampfly være tilgjengelige for Nato internasjonalt - samtidig som det nasjonale behovet for beredskap dekkes. Samtidighetspremisset er unikt for de nye kampflyene. Bombefly er ikke den eneste måten å bidra inn i Nato på. Men kjøper vi 52 kampfly, vil 12 av dem bli etterspurt når andre land har redusert eller vurderer å skrumpe F-35-kjøpet. Hvis kampfly er det eneste vi har, vil kampfly også kunne bli det eneste vi er.

Les også: VG MENER: Kjøp fly som planlagt

Les også: Her er Norges splitter nye kampfly

Les også

 1. Kjøp fly som planlagt

  I en ny bok som heter «Angrep eller Forsvar», tar forfatterne Cathrine Sandnes og Ingeborg Eliassen til orde for at…
 2. Forsvarssjefen advarer mot kutt i antall kampfly

  Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen betegner et kutt i antall kampfly som det siste han ønsker.
 3. Frankrike ber Norge om Afrika-hjelp

  Om lag en måned etter at USA ba Norge om å bidra i kampen mot IS i Syria gjør Frankrike det samme.
 4. NATO vil ikke bruke bakkestyrker i kampen mot IS

  Men resten av Vesten står samlet for å knuse IS, utelukker NATO-sjef Jens Stoltenberg å bruke bakkestyrker i regi av…
 5. Norges to første F-35-kampfly er ferdige: – En helt ny æra for Forsvaret

  FORT WORTH (VG) I dag rulles de to første av Norges nye kampfly ut fra fabrikken i Texas.
 6. Her er Norges splitter nye kampfly

  FORT WORTH (VG) I dag fikk offentligheten se det norske jagerflyet F-35 for aller første gang.

Mer om

 1. Forsvaret

Flere artikler

 1. Kjøp fly som planlagt

 2. Forsvaret må styrkes

 3. Svekket forsvarsevne

 4. Vil kjøpe seks nye kampfly til 4,3 milliarder kroner

 5. Ikke utsett satsingen på Forsvaret

Fra andre aviser

 1. F-35 kampfly, fregatter og fellesskapets forsvar | Cathrine Sandnes og Ingeborg Eliassen

  Aftenposten
 2. Debatt: – Forsvarets kostnadsanslag er basert på en spådom

  Bergens Tidende
 3. Styrker forsvarsevnen

  Fædrelandsvennen
 4. Et moderne forsvar

  Bergens Tidende
 5. I dag legger Regjeringen frem Forsvarets langtidsplan

  Aftenposten
 6. Navarsete tror visst investeringer i kampfly går på bekostning av totalforsvaret | Øyvind Halleraker

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder