ANSVAR: – Kanskje finner jeg henne døddrukken i en park den lørdagen hun sverger venninnegjengen skal spise smågodt på kino. Kanskje blir det hun som inviterer fremmede, eldre ungdommer til venninnens hus helgen når foreldrene er på weekendtur til Provence. Jeg tror det slett ikke, men jeg vet ikke, skriver kronikkforfatteren. Foto: Krister Sørbø , VG

Debatt

Vestkantforeldre – skjerp dere!

Til foreldre som måtte føle seg truffet (enten du bor på Vestkanten eller andre steder): Hva er galt med dere? Hvilke verdier står dere egentlig for? Burde dere ikke vite bedre?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

TROND RASMUSSEN, pappa

Det ser ut til å gjenta seg med ujevne mellomrom: Politiet i Asker og Bærum slår alarm. Villa-ungdommen er hjemme alene litt for ofte og litt for lenge, advares det om. Det går som det må gå når du slipper dyret løs før det er tamt: Til helvete.

Fyllefester og rusorgier brer om seg fordi mamma og pappa er på hytta og bedriver selvrealisering, leser vi. Der sitter de altså, mor og far, i sine palasser på Hafjell og Beitostølen, hun i Holzweiler-genser og skjerf, far i skjorte fra Lacoste, kanskje? De nipper ikke til rødvinsglasset, de heller nedpå. Imens, på Bekkestua eller på Jar, gjør arvingen det samme. Hun bøtter nedpå, og har hun en dårlig hormondag så ramponerer hun eget eller andres hjem i samme slengen. Som hyener som angriper sitt byttedyr, går vestkantungdommen til angrep på mor og fars dyrebare inventar, og ødelegger seg selv i prosessen.

Politiet sier det ikke sånn, men vi andre ser det for oss.

Les også: Vestkantungdom i Oslo drikker mer, men klarer seg bedre

Hva er galt med dere?

Trond Rasmussen. Foto: ,

En smule karikert? Joda. Men ingen røyk uten ild, og nå har Vestkanten vært såpass tåkelagt av tragiske rushistorier i så lang tid at jeg velger å tro på at det er sånn. Statistikken taler sitt tydelige språk.

Til de foreldre som måtte føle seg truffet (enten du bor på vestkanten eller andre steder): Hva er galt med dere? Hvilke verdier står dere egentlig for? Burde dere ikke vite bedre?

Dere skjønte at barnet deres trengte varme og nærhet og omsorg og veiledning da det var ett og fire og åtte år. Da veslejenta satt på husken og hvinte av fryd, så visste hun at du – mammaen eller pappaen hennes – stod et par meter bak, klare til å gripe inn i tilfelle hun skulle falle.

Du passet på at det kjæreste du har fikk i seg vitaminer og mineraler, at skrubbsår ble renset og plastret, at guttepjokken hadde en å fortelle alle de rare tingene til. Du var livredningsbøylen som alltid var der da sønnen og datteren din havnet i skummelt farvann eller ulendt terreng. Med årene ga du gradvis slipp, for du ville at barnet ditt skulle trenes i å stå støtt alene når det blåste opp til ruskevær i livet.
Du hadde gjort det etter boka, og du var fornøyd med deg selv. Som du krysser av for vel utførte oppgaver på jobb, slo du deg på brystet og satte «check» foran oppdrag barneoppdragelse. Du lurte deg selv til å tro at jobben var gjort.

Men så var det egentlig nå det begynte.

Tydelige voksenpersoner

Forskerne er nemlig klare: Ungdommen trenger tydelige og ikke minst tilstedeværende voksenpersoner i livene sine. De trenger oss som guide, som støttespiller, som samtalepartner, som en skulder og gråte på når tilværelsen går i tusen knas. Og de trenger pappa og mamma når de på en fredag ber oss reise dit peppern gror, når de vil ha huset for seg selv fordi «det kommer noen venner innom på kvelden for å se film og spise pizza». Det er da de for guds skyld trenger oss. Ikke to meter bak, som den gangen på husken. Men like fullt til stede, klare til å ta imot hvis de faller.

Enkelte forklarer vestkantforeldres (vi skjærer altså ikke alle over én kam her) hang til å prioritere hytta og rødvin i helgene med deres behov for selvrealisering.

Det er her jeg virkelig ramler av lasset. Alternativet som trekkes opp er altså: Selvrealisering eller tilstedeværelse og nærhet til barnet ditt. Hytta eller ungen. Stilt overfor et sådan alternativ har det vel aldri vært enklere å finne én feil. For ærlig talt; hvilken mamma eller pappa kan sette selvrealisering opp som et prosjekt løsrevet fra ungenes ve og vel?

Ikke dermed sagt at man skal realisere seg selv gjennom barna. Det er noe annet. Vi kjenner alle til den litt for overivrige idrettsmammaen- eller pappaen som «ofrer» alt for at avkommet skal bli den stjernen man selv aldri ble. Det er ikke noe pent syn. Men hvis foreldre prioriterer hytta foran tenåringsbarna fordi de har lommene fulle av penger og vil selvrealisere seg, er tiden overmoden for å stille de store spørsmålene.

Les også: En råtten ungdomskultur (og dumme foreldre)

Hvilke verdier?

For hva er lykke for deg? Hvorfor er du ikke fornøyd med å sitte hjemme i helgene og vente på telefonen fra sønnen din som vil hentes? Hva er viktigere i livet ditt enn ham? Hvis ikke det å være tilstedeværende pappa eller mamma for tenåringen i huset realiserer viktige verdier i ditt eget selv, hva sier det om dine verdier?

Min datter er snart 14 år. Jeg kan umulig vite hvordan de neste årene kommer til å forløpe. Det blir garantert dører som smeller og banneord som gjaller. Selvsagt blir det det. Kanskje finner jeg henne døddrukken i en park den lørdagen hun sverger venninnegjengen skal spise smågodt på kino. Kanskje blir det hun som inviterer fremmede, eldre ungdommer til venninnens hus helgen når foreldrene er på weekendtur til Provence. Den kvelden festen kommer ut av kontroll.

Jeg tror det slett ikke, men jeg vet ikke.

Den eneste selvrealiseringen

Men én ting vet jeg: Jeg kommer til å vente der hjemme. På hverdager og i helgene. Og jeg kommer til å være edru og kjørbar – ikke fordi jeg er noen «superpappa». Å, nei. Slett ikke. Men fordi min egen lykke – kall det «selvrealisering» – er så tvers igjennom betinget av at hun har det bra. Ingenting er så selvrealiserende som å bringe og hente, jobbe dugnad på skolen, ta på seg verv som gagner henne og kameratene hennes. Å dra på hytta jeg ikke har er ikke selvrealisering.

Sånn vet jeg de aller, aller fleste foreldre tenker – også på vestkanten. Dere andre burde skjerpe dere.

PS! I forrige uke var jeg tidligvakt på ungdomsskolens Halloweenfest. Dagen etter tikket det inn en felles-SMS fra skolen (som ikke ligger på Oslos vestkant): «Festen måtte dessverre avsluttes kl. 22 fordi elever på skolen var beruset på alkohol.»

Foreldrene var kanskje på hytta?

Les også

 1. Stang: Foreldre er ikke verre i vest enn i øst

  Reaksjonene på politileder Hanne Perssons utspill om foreldre på Oslo vest lar ikke vente på seg.
 2. Gir selvsentrerte foreldre på Oslo vest skylden for skyhøy cannabisbruk: Politileder skjeller ut vestkantforeldre

  Barn på Oslo vest røyker hasj og marihuana for å takle forventningene fra omverdenen.
 3. Kronikk: En råtten ungdomskultur (og dumme foreldre)

  Har du en sønn eller en datter på en av ungdomsskolene vest for Akerselva i Oslo? Da må vi ta en prat.
 4. "Den råtne ungdomskulturen": Forsker: Rusbelte fra Oslo vest inn i Asker og Bærum

  Vestkantungdommen fester hardest i Norge. Hvis man ikke er med på leken, skiller man seg ut, forteller Sadaf Said…
 5. Stein Erik Ulvund: - Brekke krenker og henger ut ungdom

  Professor og forfatter Stein Erik Ulvund hugger tak i holdningene til professorkollega Torkel Brekke.
 6. Debatten om «den råtne ungdomskulturen»: Foreldre deler info om tenåringsbarna på Facebook

  «Den gode samtalen» er ikke alltid nok når foreldre vil vite…
 7. Debatt: Nærsynt uthengning av ungdom

  Foreldre som vil ha en god dialog med tenåringene sine, kan ikke opptre som spioner ved å sjekke datamaskiner og…
 8. Kan man sjekke barnas liv på sosiale medier?: Barnepsykolog: Sjekk ungenes Facebook

  For barnepsykolog Willy-Tore Mørch er det krystallklart at foreldre skal sjekke ungdommens aktivitet i sosiale medier.
 9. Råtten ungdomskultur på Vestkanten?: Kronikk: En strålende ungdomskultur (og
  smarte foreldre)

  Torkel Brekke tar ikke bare helt feil. Det han skriver er også en fornærmelse mot Vestkantens ungdommer og foreldre.
 10. Vestkantpappa Torkel Brekke svarer på kritikken: Nye
  samtaler rundt kjøkkenbordet

  Per August Moen og Trygve Lilli kommer med…
 11. Vestkantungdom i Oslo drikker mer, men klarer seg bedre

  Likevel er det flere med alkoholproblemer i vest, fordi så mange drikker der.
 12. Likestillingsombudet etter at utested ble stengt etter rasisme-sjekk: – Utelivet er for alle

  – At utesteder «ikke vil ha for mange sånne» på besøk, er diskriminerende og ulovlig, sier likestillingsombud Sunniva…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder