IDENTITET: – Hver dag når jeg omgås mine medmennesker er det «oss nordmenn», vi som er norske, det er min identitet, skriver Derya Incedursun.
IDENTITET: – Hver dag når jeg omgås mine medmennesker er det «oss nordmenn», vi som er norske, det er min identitet, skriver Derya Incedursun. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Fordi jeg er norsk

MENINGER

Jeg er ikke født i Norge, mitt navn er ikke Kari Nordmann, og jeg har ikke et nordisk utseende.

debatt
Publisert:

DERYA INCEDURSUN, advokat

Med en politikk den siste tiden som oppleves som fiendtlig og stigmatiserende mot de med annen hudfarge eller annen kulturell bakgrunn har fått meg til å tvile, er jeg virkelig norsk? Og hvem er det som bestemmer om jeg er det? Skal politikere definere det, eller er det mine egne følelser som avgjør om jeg føler meg norsk?

Jeg er ikke født i Norge, mitt navn er ikke Kari Nordmann, og jeg har ikke et nordisk utseende.

Men, jeg har bodd i Norge siden jeg var 10 måneder gammel, har norsk statsborgerskap, tatt høyere norsk utdanning, bidratt til den norske statskassen, legger meg med sommerfugler i magen kvelden før 17. mai, feirer jul, og gleder meg hvert år til å høre på Kongens nyttårstale. Hver dag når jeg omgås mine medmennesker er det «oss nordmenn», vi som er norske, det er min identitet.

Hva vil det si å være norsk? Er det ytre kjennetegn som hudfarge, er det et krav at man må ha norrøne røtter og være etterkommere av vikingene?

Det florerer mye fremmedhat og rasisme på sosiale medier, og det har vært en kraftig økning i kjølvannet av en økning i antall flyktninger og migranter. Jeg er ikke blitt skremt av dette. Jeg har vært trygg på og har hatt tillit til at den norske stat fremmer samhold i samfunnet, men nå er jeg bekymret. Bekymret fordi regjeringen har sagt fra seg ansvaret med å få felleskapet til å fungere.

Les også: – Når er vi norske nok?

Norske borgere blir fratatt sine statsborgerskap, arvesynden innføres for norske borgere med ikke-nordisk utseende, og vi har fått en innvandrings- og integreringsminister som fremstår som en som er mer opptatt av en heksejakt på flyktninger og asylsøkere enn å drive integreringsarbeid. Ja, selv godt integrerte mennesker som jobber og betaler sin skatt, skal kastes ut på grunn av uriktige opplysninger gitt av mennesker på fluktgenerasjoner tidligere.

Det er bekymringsfulle tegn til splittelse av samfunnet, og det begynner å likne på et «oss mot dem»-samfunn. En farlig utvikling som igjen vil kunne bidra med å holde høyreekstreme miljøer i live, samt føre til lukkede samfunn.

Dette er ikke de norske verdiene jeg har lært å kjenne. Vi driver ikke med forskjellsbehandling. Vi har vært bevisst på holdningene og verdiene våre, vi har vernet om menneskeverdet og det må vi fortsette meg.

Ja, jeg sier vi, fordi jeg er norsk. Det er jeg som vet hvor jeg hører hjemme, derfor er det jeg som avgjør hva jeg er. Og jeg er norsk.

Her kan du lese mer om