FORSIKTIG: Foreldre kan ikke opptre som spioner mot barne sine. Ungdom har rett til et privatliv, skriver Stein Erik Ulvund.FOTO: ROBERT S. EIK / VG Foto: ,

Debatt

Debatt: Nærsynt uthengning av ungdom

Foreldre som vil ha en god dialog med tenåringene sine, kan ikke opptre som spioner ved å sjekke datamaskiner og smarttelefoner – fordi det undergraver tilliten til foreldrene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Stein Erik Ulvund, professor dr. philos (UiO) og forfatter av boka Forstå tenåringen din.

Professor Torkel Brekke feller en knusende dom over ungdom på Oslos vestkant i VG 4/10. Det er uklart om han uttaler seg som professor i religionshistorie eller som far og beboer på Oslo vest. Det fremgår av kronikken at smugtitting på Facebook og chattetråder når hans egne barn har glemt å lukke Macbookene sine, er hans viktigste informasjonskilde. Fremgangsmåten vitner om dårlig moral og står til stryk av flere grunner.

Foreldre som vil ha en god dialog med tenåringene sine, kan ikke opptre som spioner ved å sjekke datamaskiner og smarttelefoner, fordi det undergraver tilliten til foreldrene. Barn og unge har rett til et privatliv.

I min bok om tenåringer har jeg sitert en 14 år gammel gutt som deltok i en diskusjon om det er greit at foreldre sjekker mobilen: «Selv om det bare står hei, er det meg det står hei til. Derfor er det privat.»

Forsvarlig i visse tilfeller

Stein Erik Ulvund. Foto:Frode Hansen,VG

Det finnes likevel tilfeller der det er forsvarlig å smugtitte, for eksempel hvis du har mistanker om at tenåringen din er involvert i stoffmisbruk eller andre ulovlige handlinger som for eksempel stjeling fra butikker. Tegn på at ungdommen din blir mobbet på nett uten å si fra er også en god grunn, men i slike tilfeller er det lurt å si fra om hva du har gjort. Blir du tatt på fersken, vil det som oftest bli oppfattet som et alvorlig tillitsbrudd.

Brekkes uthenging av dagens ungdom stemmer dårlig med ny ungdomsforskning. Ungdata-rapporten (NOVA 2013) omfatter 40 000 ungdommer i alderen 13-16 år fra over hundre kommuner. Fra årtusenskiftet er det en klar nedgang i alkoholforbruket og over 97 prosent har ikke prøvd hasj eller marihuana det siste året. Ungdommen er mer hjemmekjær enn på lenge. Kun ni prosent har brukt størstedelen av tiden ute med venner den siste uka. Annen forskning viser at den seksuelle debutalderen har holdt seg stabil i mange år.

Brekke har selvfølgelig rett i at det finner sted hjemme alene-fester med fyllekuler og sex-orgier, og at det også anvendes ulovlige rusmidler. Vi har alle lest om at uansvarlige foreldre etterlater tenåringer hjemme uten tilsyn, noe politiet gjentatte ganger har advart mot. Problemet er at Brekke ser ut til å leve i den villfarelse at det i hovedsak er på Oslo vest at ungdom ruser seg og har sex. Påstanden er kun underbygget med hans egen rolle som «privatetterforsker». Man sitter også igjen med et inntrykk av at rus og sex blant ungdom er et nytt fenomen. Mange tenåringsforeldre er trolig unødig bekymret for tenåringene sine når de mimrer om sin egen ungdomstid!

Foreldrenes påvirkning

Professor Willy Pedersen og medarbeidere har publisert svært interessant forskning som viser at ungdom fungerer nesten som et trekkpapir når det gjelder å suge til seg foreldrenes drikkemønster. På lengre sikt er faktisk påvirkningen fra foreldrene større enn vennenes drikkevaner. Forskning viser også at tenåringer som er mye sammen med familien sin, er mindre utsatt for å få problemer med rusmidler. Derfor er det ingen tvil om at foreldre er de beste forebyggerne. Da er det ikke nok å overvåke, slik Brekke ivrer for. Eksemplets makt er urovekkende stor på dette området.

Det er ikke vanskelig å være enig med Brekke i at foreldre med tenåringer i huset må bry seg, men jeg frykter at Brekke kan være tilhenger av en moraliserende «avhørsmetode». Foreldre som prøver seg på det, blir fort utestengt fra de unges verden. Er du en aktiv lytter som viser at du er glad i ungdommen din uansett oppførsel, er mye vunnet.

Aksepter at du ikke lenger er ditt barns nærmeste fortrolige når de blir tenåringer. Det kan være mye som pirrer nysgjerrigheten din som du ikke har noe med, og som du ikke engang har godt av å vite noe om. Vær ikke redd for å bry deg, men ikke mas om bagateller (hårfrisyre, påkledning, sminke). Vær en tydelig voksen, hold hodet kaldt og hjertet varmt, og vær tilgjengelig når ungdommen din trenger deg!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder