Kommentar

Sannheten om rumenske tiggere

Av Shazia Majid

HARDT ARBEID: Tiggere er ikke organiserte kriminelle. De er lutfattige som forsøker å brødfø familien i Romania, viser ny, omfattende rapport. Lydia sitter utenfor inngangen av Stortinget t-banestasjon. Hun har nå byttet ut bildet av barna med pent danderte nystrikkede barnesokker. Foto:Helge Mikalsen,VG

Norsk debatt rundt tilreisende tiggere har vært preget av synsing. Nå kommer fasiten, og den tilsier at vi bør gå i oss selv.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Tilført 19.4.17: Denne kommentaren ble skrevet sommeren 2015. Den tar utgangspunkt i FAFOs studie om tiggervirksomhet i Skandinavia, som ble lagt frem 16. juni samme år.

Sommer som vinter, regn som sol. De sitter der dag ut og dag inn. Fortsatt. Disse tiggerne. Tilsynelatende upåvirket av de innfødte som har protestert voldsomt. De som har omdøpt Tigerstaden til «Tiggerstaden». Tiltak, tilskudd, forbud, ikke forbud, forsøpling, utedo, madrass, suppekjøkken, seng, ikke seng, straff, ikke staff for hjelpere. Alt vi har diskutert. Alt vi har ønsket. Og likevel: Den middelaldrende damen, før tigger, nå selger, strikkende, på fortauet utenfor Stortinget T-bane-stasjon, utgang Akersgata. I år, som i fjor, og året før der igjen.

De kan ikke stoppes fra å komme. Selv ikke med tiggerforbud. Fordi ting er så mye verre hjemme. Det er konklusjonen i en unik, omfattende skandinavisk rapport om tilreisende tiggere fra Europa. Rapporten legges frem av FAFO i morgen.

For første gang får vi vitenskapelig dokumentasjon: Bred kartlegging, på tvers av Norge, Sverige og Danmark. Over 1200 tilreisende romfolk fra Romania er intervjuet, omfattende data hentet inn, og feltarbeid utført i Romania. Rapporten er bestilt av professor Grete Brochmann, og er laget av norske FAFO og danske Rockwool-fondet.

Les også:I anstendighetens navn

Fakta og fordommer

Rapporten avslører at vi har debattert på sviktende grunnlag. Mytene våre, de fleste av dem, holder ikke vann.

Vi er mange som tror romfolk egentlig ikke er skikkelig fattige. Hadde de vært skikkelig fattige hadde de ikke hatt penger til å reise til Skandinavia. Vel, vi tar feil.

Rapporten kan slå fast at tiggere lever under ekstrem fattigdom i Romania. Ja, selv de som reiser helt hit. Enkelte romfolk eier riktig nok palasser, jeg skrev selv en sak med tittel: «Slik bor rike rom» etter å ha besøkt palass-landsbyen Buzescu utenfor Bucuresti sommeren 2013.

Men forskere kan berolige oss med at de som bor i palasser, tigger ikke i Norge.

Kollektiv transport

Rom-kvinnen jeg møter på vei til jobb hver dag, er sikkert ekstremt fattig. Men jeg gir aldri penger, for hva hjelper det? Det er bakmennene som tar pengene. Barna i bildet ved siden av henne får sikkert bare smuler.

Feil. Får jeg vite nå.

Kartleggingen viser at tiggerne og deres umiddelbare familie råder over pengene. Det finnes ingen bakmenn. Ingen organisert kriminalitet slik norsk politi har hevdet.

Tiggingen er organisert i den forstand at familier reiser sammen. Det gir dem trygghet. Og så er det egne reiseruter. Organisert transport. Mer som kollektiv transport. Ikke som bakmennene som tjener millioner på båtflyktningene i Middelhavet.

Forbud fungerer ikke

Vi har snust på nasjonalt forbud mot tigging, men landet på at kommuner kunne forby tigging om de ønsket. Mange av oss har trodd det hjelper mot «uønskede elementer i bybildet». At vi slipper ubehaget det er å måtte forholde oss til fattigdommen.

Danmark har tiggeforbud. Rapporten viser at den ikke hjelper noen ting.

Annet enn at den endrer sammensetningen på dem som kommer. Bare de barskeste tør ta turen til Danmark. De som kan løpe fortest. Fra politiet. Tigging forekommer i København, men i det skjulte. De som kommer har i større grad rus- og alkoholproblemer enn tiggerne som kommer til Stockholm og Oslo. Og de begår mer og alvorligere kriminalitet.

Vi har fnist av svenskene som legger mer til rette for tiggerne. Realiteten er at det ikke stemmer. Svenskene er ikke noe mer barmhjertige enn nordmenn i møte med rumenske tilreisende, viser rapporten.

– Skaff deg en jobb

I vinter var det to faste rumenske tiggere i bydelen jeg bor. «Om de bare kunne skaffe seg en jobb», tenkte jeg. Så slapp de å sjenere oss vanlige, som faktisk gjør en innsats for oss selv og samfunnet vi lever i.

Det er med skam jeg i dag kan konstatere at også den myten blir grundig knust av vitenskapen.

Tilreisende fra Romania vil heller jobbe enn tigge. Men de har null sjanser på det norske arbeidsmarkedet fordi de fleste ikke har skolegang. Flere prøver seg som gateselgere, om de får anledning.

De ser antagelig at nordmenn foretrekker ærlig arbeid. Slik som den damen i Akersgata. Hun som før tryglet om penger, men nå strikker og selger barnesokker.

Romfolk er den mest stigmatiserte og diskriminerte gruppen i Romania. Selv om nesten ingen gir dem penger i Norge, så får de likevel mer enn i hjemlandet. Nok til å brødfø familien. Kanskje til og med gi skolegang til barna.

Men en ting får vi kred for av romfolket. De sier nordmenn er veldig snille.

Om forlatelse

Alt vi har trodd om tiggerne, er feil. Men en ting vi fryktet, fikk vi rett i. De av tiggerne som begår kriminalitet, gjør det ikke ut av desperasjon. Av de fattigste er de kriminelle tiggerne de mest ressurssterke. Men de fleste som tigger, er ikke kriminelle. Det er fasiten.

I sum bør vi, i lys av funnene i den omfattende rapporten, beklage fordommene vi har båret. De har farget og formet en til tider dehumaniserende og uanstendig debatt. Vi har lite å være stolte av. Men det er aldri for sent å snu. I morgen skal jeg se og smile til damen med strikketøyet.

@ShaziaSarwar

Les også

 1. Regjeringen vil putte tiggere i fengsel: – Helt hårreisende

  Norske hjelpe- og menneskerettighetsorganisasjoner mener regjeringens lovforslag om et nasjonalt tiggeforbud kan stride…
 2. Kommentar: I anstendighetens navn

  Det er typisk norsk å være god. Og nå skal vi bli verdensmestre i å løse tigger-problematikken.
 3. «Et av verdens rikeste land vil se litt mindre til sine fattige»

  Ap mener regjeringens tigger-forslag kriminaliserer hjelpsomme mennesker.
 4. Svensk politi: Mann kjørte på tigger med vilje

  En rumensk tigger ble søndag meid ned av en mann på moped utenfor en butikk i Sverige.

Mer om

 1. Tigging

Flere artikler

 1. Oslos visepolitimester: Tigger-rapporten er for bombastisk

 2. Doina (40) tigger i Oslo: – Vi blir skjelt ut og truet

 3. Fafo-rapport knuser tiggermyter

 4. Svensk politi: Tiggere omsatte for rundt 10 millioner

 5. Agder politidistrikt vil ha nasjonalt tiggeforbud

Fra andre aviser

 1. - Tiggeforbud kan gi økt kriminalitet

  Aftenposten
 2. Myter og sannhet om tigging

  Bergens Tidende
 3. - Tiggedebatten er ført på feil premisser

  Aftenposten
 4. – Bør heller kriminalisere dem som gir til tiggere

  Fædrelandsvennen
 5. Tigging på repeat

  Fædrelandsvennen
 6. Mener det er svært usannsynlig at de har råd til nye hus

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no