Leder

Norge må ta sin del av ansvaret

ØKNING I ANKOMSTENE: Båtflyktninger fra Syria ankommer strendene på nordsiden av Lesvos, Hellas. Foto: Espen Rasmussen / VG

EU prøver å komme til enighet om asylkvoter. Norge er prisgitt europeisk samarbeid på feltet.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Det oppsto kaos høsten 2015 da svært mange asylsøkere ankom europeiske grenser. I Finnmark brøt mottakssystemet sammen. UDI opprettet brakkebyer og teltleirer. Norge fikk over 31 000 asylsøkere det året. I fjor kom bare 2654.

Det er det laveste antallet på mange år. Men fortsatt ankommer migranter Europa via andre ruter. En stor del ender opp i landene i sør som belastes uforholdsmessig tungt.

les også

Antall asylsøknader i Europa steg med 26 prosent i juli

Denne uken møttes EU på Malta for å forsøke å bli enig om en felles asyl- og flyktningpolitikk. Der kom Frankrike, Tyskland, Italia og Malta frem til en ny kvotefordeling av asylsøkere som kommer til EU over Middelhavet. Målet på lenger sikt er å reformere EUs asylsystem og Dublin-forordningen. Nå prøver landene å få til en mer effektiv og automatisk fordeling mellom landene.

les også

Fortvilelsen brer seg i gresk flyktningleir: – Barna leker i kloakk

Planen skal tas videre på EUs ministermøte 8. oktober, der initiativtakerne ber om støtte fra resten av medlemslandene. Ungarn er blant skeptikerne. Her i Norge mener regjeringspartiet Venstre at Norge bør støtte opp om det nye systemet. Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) vil foreløpig ikke ta stilling i saken, ifølge NTB.

les også

Fakta i havsnød

Norge må først få se på detaljene i planen. Vi skal heller ikke si ja til en økning i antall asylsøkere. Asylpolitikken skal være rettferdig og vi skal innvilge beskyttelse bare til dem som trenger det. Antall ankomster skal være mest mulig forutsigbar, slik at vi slipper drakoniske hastetiltak for å skremme andre vekk, noe som ofte kan svekke integreringsinnsatsen for dem som alt er her.

Samtidig er det klart at Norge er prisgitt internasjonalt samarbeid på feltet. Vi trenger EU og et samarbeid mellom landene i møte med nye migrantbølger. Ikke minst står vi sterkere sammen i grense- og politiarbeidet, samt innsatsen for å få til returavtaler.

les også

Mindreårig drept i flyktningleir på Lesvos: – Nå må Europa handle

Og vi vet nye bølger vil komme. Ankomstene til EU har økt i sommer. Antallet migranter rundt om i verden går opp, ifølge FN.

Da kaoset kom under kontroll i 2016, skrøt den borgerlige regjeringen av sin innsats. I virkeligheten var hovedårsaken EUs avtale med Tyrkia som hindrer syriske flyktninger å reise videre.

Slik vil det forbli også i fortsettelsen. Migrasjon er en internasjonal utfordring som krever samarbeidsløsninger mellom landene.

Mer om

 1. Frankrike
 2. Norge
 3. EU
 4. Leder
 5. Jøran Kallmyr
 6. Asylpolitikk
 7. Tyrkia

Flere artikler

 1. UDI: Norge er ikke klar for ny asylsøkerbølge

 2. Sylvi Listhaug har et poeng

 3. Alt treffer oss på en gang

 4. Ingen forslag for evakuering av Moria-barna vedtatt

 5. Fortvilelsen brer seg i gresk flyktningleir: – Barna leker i kloakk

Fra andre aviser

 1. Åpne spørsmål om tidspunkt og antall i Moria-løsning

  Bergens Tidende
 2. Søreide: Uaktuelt å gi etter for Tyrkias press

  Aftenposten
 3. USA har stanset nesten 1 million på Mexico-grensen

  Bergens Tidende
 4. UDI: Norge er ikke klar for ny asylsøkerbølge

  Aftenposten
 5. Frp fremmer ti forslag i Stortinget – vil unngå ny asyl- og flyktningstrøm

  Aftenposten
 6. De trodde de skulle til Europa. FN fløy dem et helt annet sted.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder