Leder

Trump og fakta

Foto: Roar Hagen

Det er forståelig at president Donald Trump ble overrasket da Twitter tirsdag markerte to av hans meldinger med et varsel og lenker til faktasjekk. Det er aller første gang Twitter oppfordrer til faktasjekk av noe presidenten har skrevet. Som en reaksjon truer Trump med å stenge sosiale medier.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

les også

Donald Trump truer med å stenge sosiale medier etter faktasjekk-advarsel

Twitter er Trumps viktigste kommunikasjonsverktøy. 80 millioner mennesker følger ham på Twitter. I den første tiden som presidenten la han ut under ti meldinger om dagen, men nå tvitret han i gjennomsnitt 29 ganger daglig. 10 mai postet han 108 ganger. Han bruker det sosiale nettverket til å fremheve egne prestasjoner, men også til å spre konspirasjonsteorier og sjikane.

I de siste dagene har Trump skrevet flere tweets med grove og fullstendig udokumenterte påstander om en ung kvinnes død i 2001. Hensikten er åpenbart å sverte Joe Scarborough, i dag en liberal politisk TV-kommentator, som for 20 år siden var hennes sjef. Kvinnens etterlatte mann har innstendig bedt Twitter slette meldingene. Det har Twitter ikke gjort, selv om de dypt beklager den smerte meldingene har påført familien.

les også

Trump får flengende kritikk etter golftur midt i coronakrisen – går til angrep på Biden på Twitter

Når først Twitter griper inn, skyldes det Trumps påstander om at stemmegivning via post vil føre til omfattende valgfusk. Flere delstater forbereder seg i år på å bruke dette i større grad enn før, på grunn av pandemien. Under Trumps meldinger la Twitter inn et utropstegn og teksten «Få fakta om stemmegivning via post». De som trykket til lenken, kom til en samleside med informasjon fra flere medier og deres faktasjekkere. Presidenten reagerte umiddelbart med å påstå at Twitter blander seg inn i presidentvalget. Onsdag truet han med å «regulere strengt, eller stenge» sosiale medier.

les også

Den store konspirasjonen

Ingen president har brukt sosiale medier like effektivt som Trump. Likevel skrev han 16 mai på Twitter at «den radikale venstresiden har total kommando og kontroll over Facebook, Instagram, Twitter og Google». Det er en «illegal situasjon» han vil rette opp.

Ytringsfrihet er beskyttet i USAs grunnlov. Twitter, Facebook og andre private selskaper bestemmer imidlertid selv hvor grensen går for hva som kan publiseres. Frihet innebærer ansvar. Det er derfor vi har redaktøransvar. En president skal ikke unntas fra de regler som gjelder for alle andre. Og i et demokrati er det en selvfølge at uttalelser fra politiske ledere tåler en faktasjekk.

Mer om

 1. Donald Trump
 2. Twitter
 3. Sosiale medier
 4. Demokrati

Flere artikler

 1. Donald Trump truer med å stenge sosiale medier etter faktasjekk-advarsel

 2. Donald Trump starter arbeid med lovgivning for sosiale medier

 3. Det hvite hus varsler presidentordre om sosiale medier etter Twitters faktasjekk

 4. Biden frykter at Trump vil «stjele» valget

 5. Twitter fjerner video fra Trump-kampanje

Fra andre aviser

 1. Trump har undertegnet presidentordre om sosiale medier

  Bergens Tidende
 2. Trump har undertegnet presidentordre om sosiale medier

  Bergens Tidende
 3. Trump raser etter at Twitter merket tweet som villedende

  Fædrelandsvennen
 4. Trump går i strupen på Twitter

  Fædrelandsvennen
 5. Trump raser etter at Twitter merket tweet som villedende

  Bergens Tidende
 6. Twitter faktasjekker Trump for første gang

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder