Leder

Drapsdom, 21 år senere

Familiebilder av mennesker som ble drept under folkemordet, ble hengt opp i Kigali under 20 årsmarkeringen i april i fjor. Foto:Ben Curtis,Ap

De ressurskrevende rettsrundene mot Sadi Bugingo er på sin måte et lite tannhjul i den enorme forsoningsprosessen i Rwanda.

Borgating lagmannsrett dømte før helgen Sadi Bugingo til 21 års fengsel, for medvirkning til drapet på 2000 mennesker i Rwanda. Borgating stadfester dermed dommen Bugingo fikk i Oslo tingrett for nesten to år siden. Forsvareren hans sier at han vil anke til Høyesterett.

Det er den strengeste dommen og den mest omfattende drapssaken som noen gang er ført ved en norsk domstol – langt mer omfattende enn de dommene som ble avsagt under vårt eget landssvikoppgjør etter 2. verdenskrig. Etterforskningen og bevisførselen har vært komplisert. Handlingene Bugingo sto tiltalt for fant sted under kaotiske forhold, langt borte for tjue år siden. Norske domstoler har aldri prøvet en sak med så mange ofre involvert.

Sett i sammenheng med folkemordet i Rwanda hvor forholdene Bugingo er dømt for fant sted, er han imidlertid ikke noen stor fisk. Under den første rettsrunden tilla aktor ham en «mellomleder»-funksjon. Han hverken beordret eller utførte drapene selv, og skal også ha bidratt til å redde folk i enkelte tilfeller. Men han var heller ingen passiv tilskuer. Ifølge vitner deltok han på møtene til de ytterliggående partiene i forkant av folkemordet. Han transporterte fanger frem til stedene de ble drept. Og han var med på å sortere ut hvem som skulle dø og hvem som skulle få leve. Det omfattende massedrapet som varte i hundre dager og som kostet nærmere en million mennesker livet, hadde ikke vært mulig uten tusenvis av villige medhjelpere som ytet nettopp den type assistanse som det Sadi Bugingo er dømt for.

Samme år som de markerte tjue år siden folkemordet, opplevde Rwanda i fjor den mest eventyrlige veksten i Afrika i 2014. Det er imponerende hvordan nasjonen har klart å reise seg og gå videre etter hva folket der har vært igjennom. Det har krevet mye, ikke minst av vilje til forsoning. De ressurskrevende rettsrundene mot Sadi Bugingo er på sin måte et lite tannhjul i denne enorme prosessen. Vi er glad Norge har kunnet bidra på denne måten.

Flere artikler

  1. Aline (25) var to dager gammel da folkemordet startet – mistet 60 familiemedlemmer

  2. Kallmyr: Tribunal kan dømme IS-krigere for folkemord

  3. VG mener: Et godt forslag

  4. Norges mest prioriterte fange

  5. Mladic dømt til fengsel på livstid for Srebrenica-massakren

  6. Kronikk: Ingen forsoning uten innrømmelser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder