PROTEST: – Ibsen-prisen til Peter Handke bør trekkes og juryen for Ibsenprisen fratas sine verv, krever Ivar Amundsen.
PROTEST: – Ibsen-prisen til Peter Handke bør trekkes og juryen for Ibsenprisen fratas sine verv, krever Ivar Amundsen. Foto:Visar Kryeziu,AP

Debatt: En skammelig pristildeling

debatt
Publisert:
MENINGER

Ibsenprisen med 2,5 millioner kroner deles ut av den norske
regjeringen for «ekstraordinær innsats i Henrik Ibsens ånd.» Den er i år tildelt den østerrikske forfatteren Peter Handke. Det er dypt problematisk.

Ivar Amundsen, honorær konsul for Bosnia-Hercegovina i Norge.

Handke har bekjent seg som en uforbeholden tilhenger av den serbiske fascismen som førte til krigene på Balkan etter oppløsningen av Jugoslavia på begynnelsen av 90-tallet. Han svermet for den serbiske presidenten Slobodan Milosevic og den serbiske lederen i Bosnia, Radovan Karadzic. Begge var hovedansvarlige for blodbadet i Bosnia som tok over 100 000 liv, og begge ble sendt til Krigsforbrytertribunalet i Haag. Handke besøkte Milosevic i fengslet der og hyllet ham senere i en tale i hans begravelse.

I 1996 ble Handke spurt om han i det hele tatt følte seg berørt over det bosniske folks lidelser under krigen. Han svarte: «For min del kan De ta og stikke den berøringen Deres opp i ræva.» Uttalelsen kom bare måneder etter det serbiske folkemordet på 8000 muslimske gutter og menn i Srebrenica. To år senere uttalte han at serberne de siste åtte årene hadde lidd mer enn jødene i hele det tyvende århundre. Peter Handke er med dette en helt blant ekstreme serbiske nasjonalister.

Pristildelingen har avstedkommet en massiv kritikk, i Norge og internasjonalt; spesielt i Bosnia hvor man oppfatter dette som en norsk sanksjonering av krigsforbrytelser og et hån mot ofrene. Det er en skandale for regjeringen, for Norge, og det trekker Henrik Ibsens navn ned i sølen. Helsingforskomiteen arrangerte sist onsdag et seminar om saken på Litteraturhuset, men ingen fra juryen eller kulturdepartementet hadde mot til å stille opp.

Juryens formann, Per Boye Hansen, har sittet musestille og sett kritikken reise seg. Sist tirsdag kom han på banen. Overraskende nok falt han ikke for fristelsen å skille Handkes forfatterskap fra hans ekstreme folkerettsstridige uttalelser. Tvert imot klargjorde han at Handkes politiske holdninger var tatt med i vurderingen og ikke diskvalifiserte ham. Rene ord for pengene!

Her er Boye Hansens resonnement faktisk riktig – men konklusjonen blir fullstendig feil. Hele Handkes personlighet skal selvfølgelig med i vurderingen – men da skal han også diskvalifiseres!

Juryen har utvist særdeles dårlig dømmekraft og moral og er blitt tiljublet for sin beslutning av en uforstandig kulturminister. Prisen til Handke bør trekkes og juryen for Ibsenprisen fratas sine verv. Hvis den likevel blir gitt ham i Nationalteateret i dag kokken 17, bør de som velger å være tilstede oppleve seansen med en flau smak i munnen.