Foto: Kirknes, Magnar

Debatt

Sommertid hele året!

Den norske regjeringen bør stille seg bak Finlands forslag om kun å ha én tid hele året.

ERLE MARIE SØRHEIM, skribent

Erle Marie Sørheim.

I Finland var det i fjor sommer en folkekampanje for å få slutt på stillingen av klokka. Med 70 000 underskrifter var kampanjen så suksessfull at problemet nå skal tas opp i EU. Representanter for regjeringen i Sverige sier nå at de vil vurdere å støtte forslaget. Betyr det at vi snart endelig kan avskaffe en av de dummeste tradisjonene vi i Vesten holder oss med?

les også

Finland vil skrote sommertiden

Å stille klokka var kanskje lurt da det ble innført i Tyskland i 1916. I krigstid måtte man spare på alt, også olje, men hvorfor vi i vår moderne tid skal trenge å stille klokka to ganger i året er uten en hver fornuftig begrunnelse. I stedet skaper det forvirring, stress og depresjon. Ville vintermørket kommet så brått og slått oss så hardt hvis vi faktisk fikk venne oss til det noen minutter av gangen?

Nei, selvfølgelig ikke.

les også

Den svenske regjeringen skal diskutere om de skal ha sommertid hele året

Nå, derimot, får vi servert en times ekstra mørke på ettermiddagen fra en dag til den neste. Et plutselig mørke midt på dagen, selve oppskriften på depresjon. Og barneforeldre har i tillegg det problemet at de ikke kan stille barna sine, enn så lenge. Dermed har de gleden av å stå opp enda tidligere, hva har dette å si for samfunnets produktivitet? I tillegg kommer alle forsinkelser og forglemmelser som klokkestillingen skaper.

les også

Vil endre sommertiden for å kunne drikke mer øl

Nei, det er på tide at vi fjerner denne ødeleggende skikken som setter oss i utakt med oss selv. Og nå har enda et av våre naboland kommet på banen. Den svenske regjeringen foreslår å beholde sommertiden hele året, det er kanskje ikke den «riktige» tiden, men det er den beste.

Norge bør stille seg bak dette forslaget, så kan vi nyte sommertiden hele året, selv når det er mørkt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder