DELER MINDRE: Mens Donald Trumps datter Ivanka Trump ser ut til å omfavne livet hun er født inn i, er Chelsea Clinton mer tilbakeholden i sine taler. Her sammen med moren Hillary Clinton under demokratenes landsmøte. Foto: AP

Chelsea Clinton: Brent barn skyr pressen

Det kan virke som Chelsea Clinton har brukt hele sitt voksne liv på å bli så kjedelig som mulig. Man kan knapt klandre henne.

Artikkelen er over fire år gammel

Hun har aldri levd et gjennomsnittlig liv. Likevel er det noe ekstraordinært gjennomsnittlig over datteren til to av verdenspolitikkens største titaner. For litt over en uke siden sto 36-åringen på scenen og talte foran en hel verden, på demokratenes partikongress. Chelsea introduserte sin mor på scenen, hvor Hillary Clinton ble historisk som første kvinnelige presidentkandidat i USA.

Øyeblikket var spektakulært, akkurat som livsløpene til Bill og Hillary Clinton. Men talen til Chelsea Clinton i forkant var både i leveranse og innhold til forveksling lik en helt vanlig konfirmasjons- eller bryllupstale. Hun mimret om oppvekstøyeblikk, men var hverken interessant, vittig eller viktig.

For flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook!

Verner om privatlivet

Den står i sterk kontrast til venninnen hennes, Ivanka Trumps selvsikre introduksjon av sin far Donald Trump uken før. Ivanka Trump fremstår som en mediebevisst, velartikulert og strategisk lobbyist i sin fars presidentkampanje. En kvinne som omfavner alt hun er født inn i.

Mens Ivanka deler fritt fra livet sitt skal Chelsea nekte moren å bruke barnebarna aktivt i sin valgkampanje. Barnebarna er ved unntak av et par Instagram-bilder skjermet. Trolig fordi Chelsea Clinton vet hva en barndom i offentligheten koster.

Les også: Har det rablet for Trump?

Da hun ble født var faren en av USAs heteste guvernører. Som 12-åring, med tannregulering og store krøller, flyttet hun inn i Det hvite hus. Chelsea hadde sine mest formative år midt i den turbulente og skandalebefengte tiden til Bill Clinton. Etterpå skydde hun offentligheten i nærmere ti år.

På Stanford ristet hun av seg etterdønningene av farens utroskap. Ifølge flere Clinton-biografier gikk det hardt inn på henne.

Kjedelige opptredener

Med hedgefond-ektemann Marc Mezvinsky og to barn er Chelsea blitt voksen. Familien bor i en 80-millioner kroners leilighet på Manhattan, som er like bred som et helt bykvartal i New York. Til daglig jobber hun som nestleder i det omstridte veldedighetsfondet Clinton Foundation.

Chelsea skydde lenge pressen som pesten. Nå er hun stadig oftere i rampelyset, likevel føler amerikanerne at de fortsatt ikke kjenner henne. Før demokratenes partikongress spurte nettavisen Slate om det ikke endelig var dags å bli kjent.

Amerikanerne vet at hun er en flink pike, og at hun er Bill og Hillarys store øyensten. Chelsea skal også ha mye av æren for at foreldrenes ekteskap overlevde Bills mange kvinnelige eskapader, ifølge Carl Bernsteins biografi om Hillary Clinton.

«Chelsea finner sin stemme», skrev Washington Post i 2008. «Endelig omfavner hun sin politiske arv», skrev Vogue i 2012. Techmagasinet Fast Company puttet henne på forsiden i 2014 og utropte «endelig skaper Chelsea sin egen identitet».

Spådommene har stort sett rent ut i velvoktede intervjuer og småkjedelige opptredener, alle preget av ikke-konfronterende settinger og ufarlige spørsmål.

«Hun satte ikke fyr på scenen, men virket å være dagens høydepunkt», skrev Vanity Fair om en opptreden i FN i fjor.

Kommentaren fortsetter under bildet.

FAMILIEJUBEL: Når Bill Clinton blir gjenvalgt som president i 1996. Foto: Helge Mikalsen/VG

Kritisert for reporterjobb

Kjedeligheten er selvmotsigende. Chelsea Clinton vet å dra nytte av navnet sitt. Hun har gitt ut barnebok, og fra 2011 til 2014 var hun ansatt som «spesialreporter» hos NBC News.

Ansettelsesforholdet var utskjelt i amerikansk presse fordi Chelsea fikk fem millioner kroner i året for å gjøre omtrent ingenting. Washington Post gjennomgikk Clintons produksjon i løpet av fire år og fant en håndfull reportasjer, blant annet et intervju med tegneseriefiguren Geico Gecko som skulle promotere en bok. Klippene på YouTube gjør vondt å se på.

Les også: Ti snakkiser du må få med deg fra demokratenes landsmøte

Med unntak av et par uheldige uttalelser om Bernie Sanders partiprogram, har Chelsea holdt seg til en trygg rutine i valgkampen, hvor hun trekker frem Hillary Clintons evner som mor og bestemor.

Skulle Hillary Clinton vinne valget blir det igjen endringer i Chelseas liv. Trolig vil hverken hun eller faren kunne fortsette i Clinton Foundation, i fare for interessekonflikter. En forandring Chelsea Clinton sikkert lever greit med, siden det på langt nær innebærer like store endringer i livet som sist hun var presidentdatter.

På 1990-tallet var det foreldrene som gjorde sitt beste for å holde pressen på armlengdes avstand fra Chelsea Clinton. Denne gangen klarer hun det helt fint på egen hånd.

Les også

 1. Sexskandalen felte TV-kongen

  LOS ANGELES (VG) Sparkingen av den mektige Fox-sjefen Roger Ailes, et av de mest spektakulære fall i amerikansk media…
 2. VG mener: Trump truer NATO

  Donald Trump er republikanernes presidentkandidat, noe som formelt ble slått fast i morgentimene natt til i går, norsk…
 3. Plagiat uten plan

  Når du først skal stjele poenger fra en tale, hvorfor stjele fra hovedfienden din?

Mer om

 1. Hillary Clinton
 2. Bill Clinton
 3. USA
 4. USA-valg 2016

Flere artikler

 1. Chelsea Clinton ble mamma igjen

 2. Solid ledelse for Clinton på meningsmålinger

 3. E-poster antyder at pengegivere fikk spesialbehandling av Clinton

 4. Feirer på forskudd: – Helt sikker på at Hillary vinner

 5. Ti snakkiser du må få med deg fra demokratenes landsmøte

Fra andre aviser

 1. Trump vil ha Clinton-stiftelsen etterforsket

  Bergens Tidende
 2. Å forstå Hillary Clinton

  Bergens Tidende
 3. – Jeg sa det. Jeg tok feil, og jeg beklager.

  Bergens Tidende
 4. Clinton og Trump diskuterte skandalevideo – men også politikk

  Fædrelandsvennen
 5. Trump under voldsomt press før debatten

  Bergens Tidende
 6. Solid ledelse for Clinton på meningsmålinger

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder