PLASS TIL MEG? – Har du en stilling ledig som går fra åtte til fire, mandag til fredag, og ønsker du en «potet» i staben? Kan du prøve meg, skriver kronikkforfatteren. Foto:Annemor Larsen,VG

Debatt

Kronikk: Men jeg søker jobber

Ja, ja, så sitter jeg her. Jeg har rundet 50 og er en kvinne som kan litt om mye, ikke mye om litt. Dessverre er ikke jobbmarkedet ute etter slike som meg.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fem år gammel

Av: ANONYM

Da jeg var ung valgte jeg å bli hjemme med barna. Jeg har fått til tre flotte voksne mennesker ut av dem. Karriere ble det ikke.

Jeg ønsker meg en åtte- til firejobb som går fra mandag til fredag.

Søker jobber gjør jeg. Jeg kan ikke alt, men jeg tror alt kan læres. Jeg er blid, empatisk, sosial person som har lett for å komme i kontakt med mennesker. Har stor arbeidskapasitet og liker å få ting gjort. Har smakt på regnskap, journalistikk, bilderedigering, personalarbeide, callingsenter, resepsjon, vekteryrket, transport, vært selvstendig og har laget reklamemateriell. Jeg har søkt et ukjent antall jobber de siste årene. Jeg får aldri napp. Forresten, jeg fikk napp et sted. Det betydde å være selvstendig næringsdrivende. Åtte timer på jobb, pluss fem timer i bil hver dag. Det ville blitt for mye for meg.

Men jeg søker jobber.

Jeg sitter her i sofaen og skriver i mitt lille hus. Drømmen om eget hjem hadde jeg hatt i mange år og gleden var stor da jeg flyttet inn her i 2010. Hjemmet mitt mister jeg snart. NAV-ansatte mener jeg skal selge huset. Problemet er at det ikke finnes vann i huset mitt, ei heller kloakk som fungerer. Må det selges uten å repareres kommer jeg til å sitte igjen med tap.

Men jeg søker jobber.

Hobbyen og livet mitt er hund. De holder meg på beina både fysisk og mentalt. Jeg eier to. har ei på fór og er medeier i to. Til sammen under 30 kg hund. Jeg har lest mange skremselshistorier om folk som må kvitte seg med de firbeinte vennene sine fordi de ikke har jobb, ikke får jobb, eller er ufør. Jeg bor på et lite tettsted og driver aktivt med hund. Har holdt mange dressur- og agilitykurs siden åtti-tallet. Jeg tror de på Nav vet om dem, men jeg lar hundene bli et ikke-tema. Jeg tenker endel på hvordan man kommer inn på leiemarkedet med denne gjengen.

Men jeg søker jobber.

Jeg har FM (Fibromyalgi). Jeg er så heldig at jeg holder meg på beina tross smerter. Har prøvd det meste av smertestillende medisiner, men smertene mine skjønte ikke at jeg hadde tatt smertestillende. De hørte heller ikke på det legen sa om disse tablettene. Veldig synd for min del.

Men jeg søker jobber.

Jeg fikk tre år på høyskole av NAV. Jeg valgte å gå økonomi og administrasjon. I november det siste skoleåret ble jeg syk. Da regnet jeg med at jeg ikke fikk tatt eksamenene som hørte til det semesteret. Men jeg ble bra og gjorde meg klar til siste eksamen. To dager før den, brakk jeg armen. Min tidligere samboer kjørte meg til sykehuset slik at armen ble gipset. Det ble ingen eksamen. Min tidligere samboer har laget et ordtak til meg: «Hadde det ikke vært for uflaks hadde ikke jeg hatt flaks i det hele tatt.»

Så sitter jeg her. Uten jobb. Snart uten bolig. Bilen min synger på siste verset. Kontoene er hvert øyeblikk tomme. Regningsbunken øker. Visste du at mobil, internett og slikt ikke dekkes av NAV? Nei, er man enslig skal de 5500,- kronene man får per måned til livsopphold dekke dette. Man lærer mye om hva som forventes å gå inn i de 5500,- kronene uten at det oppleves som mulig.

Men jeg søker jobber.

Det går svært få busser her jeg bor. Min saksbehandler på NAV sa til meg at jeg bare kunne ta bussen som går nede på riksveien. Da hun sa det ble jeg litt andpusten. Jeg forklarte at det er litt over åtte kilometer ned til riksveien. Damen bare så på meg og sa at jeg burde flytte. Hun mente at jeg måtte gjøre litt for å få jobb. Jeg spurte om jeg kunne få dekket mobil, internett og forsikring på bilen slik at jeg har mulighet til å søke jobb hjemmefra, samt reise rundt og spørre bedrifter i nærområdet. Det fikk jeg ikke.

Men jeg søker jobber.

Jeg var så heldig at jeg fikk arbeidspraksis i to måneder. Dette skulle ende opp i en fast jobb. Dessverre slo uflaksen til, og ordretilgangen endret seg. Dermed sitter jeg her igjen. Er bare glad for at det ikke var min feil at det endte slik.

Men jeg søker jobber.

Nå har et nytt år kommet, 2015. Tenkte at det går an å sende en søknad til alle dere der ute som kanskje har en ledig jobb til en «potet». Mine spørsmål til deg er som følger:

Har du en stilling ledig som går fra åtte til fire, mandag til fredag, og ønsker du en «potet» i staben? Kan du prøve meg?

Gjør som følger: Ta frem et kart. Sett en X i Gjøvik, en X i Hønefoss, Gardermoen og Oslo. Ta en linjal og lag en rett strek mellom X'en i Gjøvik og Hønefoss, fra X'en i Hønefoss til Oslo osv. Dette forteller deg området jeg ønsker jobb i.

Les også

 1. Det tause opprøret

  Et skjult ungdomsopprør er i gang i Norge. Dessverre er det ikke de voksne som angripes.
 2. Barnetrygd-blues

  Jeg fikk mitt første barn i 1996. Hver måned har jeg fått 970 kroner rett inn på kontoen.
 3. Kronikk: Vold og manglende kompetanse

  Vi er pensjonerte sosionomer med lang erfaring fra…

Mer om

 1. Nav
 2. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Pluss content

  Henriette (22) ble avhengig av smertestillende

 2. Pluss content

  Studentenes beste eksamenstips

 3. Drapssiktet lege journalførte ikke samboerens medisiner

 4. Våknet av skjeggkre i øret: – Så vondt at du nesten blir gal

 5. Pluss content

  «Farmen»-kjendisenes dramaer

Fra andre aviser

 1. Drapssiktet lege journalførte ikke samboerens medisiner

  Fædrelandsvennen
 2. Om jeg ikke aksepterer smerte, vil jeg heller ikke få store opplevelser

  Fædrelandsvennen
 3. Deumeland snakker ut etter de stygge bildene: – Jeg var heldig

  Aftenposten
 4. Livet mitt var ikke verdt å leve uten medisinen. Nå kommer den ikke på blå resept likevel.

  Aftenposten
 5. Rosenborg-profilen møtte kun opp til eksamener, men fikk A på masteroppgaven. Nå jobber han som advokatfullmektig.

  Aftenposten
 6. «Konsen­trasjonen lider. Noe har skjedd med hjernen. Jeg merker det bare jeg leser romaner jeg er gira på å lese»

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder