En festival av løgn

Først ble han avslørt for juks i Treholt-saken, nå er også Malthe-Sørenssens private detektiv-virksomhet skandalisert. Han ser ut til å ha lurt veldig mange.

En rettssal er et sted for sannhetssøken. Ikke alltid for den rene sannhet, men et sted der historier om forbrytelser eller konflikter pusles møysommelig sammen eller rives fra hverandre. Advokatene spør og graver fra forskjellige utgangspunkt, mens vitner og sakkyndige kommer med fakta og tolkninger slik de oppfatter dem.

Les også: VG avslører Malthe-Sørenssens testamentbløff

Man trenger ikke si alt i en rettssal, er du tiltalt trenger du ikke snakke sant om deg selv en gang. Men er du innkalt som vitne så har du både en juridisk og moralsk plikt til at de du sier skal være sant.

Den som med overlegg forsøker å introdusere blanke løgner i en rettssak, han eller hun har kommet veldig dypt ned i løgnens og bedrageriets pøl. Falske opplysninger i en rettssak kan, dersom de ikke blir avslørt, hindre rettferdighet. En som fabrikkerer bevis har falt dypt.

Les også: Mistenkt for å ha plantet avlyttingsutstyr han selv avslørte

Det er dette han skal ha gjort Geir Selvik Malthe-Sørenssen. Fabrikkert bevis som skal ha gitt en gruppe arveløse slektninger et håp om at det var noe juks med testamentet til den avdøde Synnøve Urdahl.

Kludret med den siste viljen til en som i en alder av 87 år ville gi bort sin og den avdøde ektemannens formue til advokat Mona Høiness. Løyet og bedratt for å omgjøre viljen til en som er død. Utnyttet en gruppe slektninger som trodde det var noe mistenkelig med testamentet. Det har to rettsinstanser slått fast at det ikke var.

Malthe-Sørenssen ser ut til å ha hatt et helt instrumentelt og skruppelløst forhold til løgn. Han har funnet mennesker som er i situasjoner der informasjon som kan tjene deres sak har utløst betalingsvilje. Fantomagenter fra de hemmelige tjenestene med oppsiktsvekkende opplysninger om Treholt-saken. Datafiler med store avsløringer som kan lokkes ut av maskinene bare pengene er gode nok. Det ser ut som om mesteparten av det har vært juks og bedrag. Og noe sier meg at det vi har sett til nå kun er begynnelsen på en rekke avsløringer av bedrageri og løgner som ble solgt til ågerpris.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder