DEBATT: Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen har skapt debatt om arrangerte ekteskap i innvandrermiljøer. – Det må utformes flere konkrete tiltak og bevilges ressurser for å hindre tvangsekteskap, skriver Naila Parveen. Foto:Terje Bringedal,VG

Debatt

Debatt: Hvordan skal vi forebygge tvangsekteskap?

Tvangsekteskap må forebygges. Hvis lovreglene er
lagt opp til at man først skal få hjelp etter at man er tvangsgiftet, kan det sette den utsatte i en vanskelig posisjon. Å komme seg ut av et ekteskap som er offisielt, er særdeles
vanskelig.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fem år gammel

Naila Parveen, jusstudent og saksbehandler i Juridisk rådgivning for kvinner (JURK)

Ulrik Imtiaz Rolfsens «arrangert ekteskap er arrangert voldtekt» har ført til opphetet debatt om forskjellen mellom arrangert ekteskap og tvangsekteskap de siste dagene. I dagens VG beklaget Rolfsen til de som ble fornærmet av hans upresise ordvalg. Han sier han ikke ønsket å fornærme noen, men derimot sette fokus på ekteskapspresset norsk ungdommer opplever av «giftesyke foreldre». Spørsmålet er: hvordan kan tvangsekteskap forebygges? Og er endringer i utlendingsloven veien å gå?

Først: Ikke alle arrangerte ekteskap er tvangsekteskap, men alle tvangsekteskap er arrangert. Ofte kan tvangen også være «skjult», slik Isra Zariat illustrerer i et innlegg i VG forrige uke.

24-årsgrense vil ikke hjelpe

Naila Parveen, jusstudent. Foto: ,

H/Frp-regjeringen har foreslått to lovendringer for å motvirke tvangsekteskap. Det er foreslått innføring av 24-årsgrense for å kunne søke om familieinnvandring for dem som gifter seg utenfor EØS-området, og heving av inntektskravet til ca. 305 000 kr (lønnstrinn 24). Juridisk Rådgivning for Kvinner (JURK) mener disse lovendringene ikke vil motvirke tvangsekteskap, men derimot skape et skille mellom norske borgere som har frihet til å gifte seg og leve som en familie når de er 18 år, og de som må være 24 år for å gjøre det samme.

Jeg er selv jusstudent, jobber for tiden som saksbehandler i JURK, og kan se at lovregulering er et effektivt virkemiddel på mange områder. Jeg er imidlertid uenig i at 24-årsgrense og heving av inntektskravet er et effektivt virkemiddel for å forhindre tvangsekteskap.

Jeg har vært med på å skrive høringsuttalelse på vegne av JURK til det ovennevnte forslaget. JURK mener lovendringene ikke vil motvirke tvangsekteskap. Lovendringene vil i hovedsak gå utover frivillige ekteskap, føre til forskjellsbehandling, dårligere integrering og manglende tillit til den norske staten. (Les høringsuttalelsen her.)

JURK har uttalt at en 24-årsgrense ikke nødvendigvis vil gjøre det enklere for den utsatte å stå i mot press fra familien. Dersom presset eller den direkte tvangen fra familien er sterk nok, vil alder og inntekt ha liten betydning.

Departementet ønsker ifølge høringsbrevet å gi unge personer mer tid til å vurdere om ekteskapet virkelig er noe de ønsker å gå inn i, ved å stille et alderskrav på 24 år. Jeg vil påpeke at det er mulig å bli tvangsgiftet før man er 24 år, og så vente med å få ektefellen til Norge. Innføring av aldersgrense vil derfor ikke motvirke tvangsekteskap. Det er de frivillige ekteskap som vil bli hardest rammet. Er det riktig at de som vil gifte seg utenfor EØS-området må vente seks år før de kan bo i Norge som en familie?

Forebygging er nøkkelordet

Tvangsekteskap må forebygges. Hvis lovreglene er lagt opp til at man først skal få hjelp etter at man er tvangsgiftet, slik forslaget om endringene i utlendingsloven er, kan det sette den utsatte i en vanskelig posisjon. Å komme seg ut av et ekteskap som er offisielt, er særdeles vanskelig.

Unge personer i Norge blir ofte satt i en vanskelig posisjon hvor de har to valg. De må enten gi etter for familiens ønsker eller bryte ut og risikere å bli utstøtt av familien. Ofte kan de også være usikre på om de virkelig har blitt tvangsgiftet eller ikke. Grunnen til det er at tvangsekteskap ofte bunner i psykisk press og emosjonell påvirkning fra familien som gjør at vedkommende til slutt ufrivillig samtykker. Siden disse unge personene sjeldent vil sette foreldrene sine i fengsel for dette psykiske presset, må det en holdningsendring til for å bekjempe dette problemet.

Det å tvinge noen til et ekteskap er brudd på menneskerettigheter, norske lover og religiøse lover. Om det så er fysisk eller psykisk press. Dette budskapet må komme fra flere hold, og ikke bare fra norsklærer på voksenopplæring. I sistnevnte tilfelle kan det være enkelt for de som har en oppfatning om at foreldrene bør ta ekteskapsvalget for barna, å tenke at det er et skille mellom deres og den etnisk norske lærerens kultur og tradisjoner.

Må høre det fra sine «egne»

Ekspert på tvangsekteskap Gerd Fleischer kommenterte Rolfsens utsagn i VG for noen dager siden ved å si at tvangsekteskap «absolutt ikke bare er et muslimsk problem». Hun sier både afrikanere, asiatere og europeere blir rammet. Fra alle religioner.

Regjeringen må derfor bidra til å øke fokuset på tvangsekteskap i skoler, foreninger, organisasjoner og religiøse hus. Religiøse ledere og foreninger som har minoritetspersoners tillit må ta opp dette problemet og understreke at det er uakseptabelt. Å høre det fra sine «egne», noen man identifiserer seg med og har tillit til, vil gjøre det enklere for de med minoritetsbakgrunn å innse at tvangsekteskap er uakseptabelt.

Hvis Solberg-regjeringen virkelig ønsker å hjelpe de som er i fare for å bli tvangsgiftet, må de utforme flere konkrete tiltak om hvordan holdninger skal endres, og bevilge midler til formålet. Det er kun ved en holdningsendring vi kan hjelpe de som ikke engang tør å be om hjelp.

Les også

 1. Filmregissør etter voldtekts-påstand: Unnskyld!

  Da Ulrik Imtiaz Rolfsen (42) uttalte i VG at «arrangert ekteskap er arrangert voldtekt», lot ikke reaksjonene vente…
 2. Debatt: Voldtekt av arrangert
  ekteskap

  Hei, Ulrik Imtiaz Rolfsen. Gleder meg til ditt neste prosjekt, for jeg er nysgjerrig på hva du vil snakke dritt om neste…
 3. Debatten om arrangerte ekteskap: Kronikk: Unnskyld

  Jeg har stukket hånden inn i et vepsebol, og som vepsen så stikker norskpakistanerne og norskinderne meg i flokk når de…
 4. Regissør Ulrik I. Rolfsen: Arrangert ekteskap er arrangert voldtekt

  Regissør Ulrik I. Rolfsen kommer med krass kritikk mot kvinnesynet i innvandrermiljøet.
 5. Debatt: Begrepsforvirring om tvangsekteskap

  Enkelte ungdommer tvinges inn i ekteskap. Det er en så alvorlig problemstilling at det er en hån mot de rammede å bruke…
 6. Debatt: Tvang undercover

  Usman M. Chaudhry, du tar Ulrik Imtiaz Rolfsens kommentar om arrangert ekteskap som en fornærmelse når du heller burde…

Flere artikler

 1. Det Ulrik ikke forteller om tvangsekteskap

 2. Debatt: Begrepsforvirring om tvangsekteskap

 3. Regissør Ulrik I. Rolfsen: Arrangert ekteskap er arrangert voldtekt

 4. Svikter de sårbare

 5. Ja til fritt ekteskapsvalg

 6. Alle skal få leve fritt og elske hvem de vil!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder