EN SAMLENDE FAMILIE: 17. mai-feiring på Slottsplassen kan alle delta i. Foto: VEGARD GRØTT/SCANPIX

Leder

VG mener: Et samlende kongehus

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Om en og en halv uke er det klart for fest igjen. Det blir ekstra stas med 17. mai i år, med 200-årsjubileum for 1814, for Norges selvstendighet fra Danmark og den liberale grunnloven vi fikk. Forberedelsene til festen har pågått i årevis, og selv om det blir mange nye innslag i år, vil som vanlig barnetog og kongefamilien stå sentralt i feiringen.

Men i opptakten til festen flagger nå flere offentlige debattanter standpunkt mot monarkiet og for republikk. Per Sandberg (Frp) er en av dem som mener det arvelige monarkiet ikke har noe å gjøre i et moderne demokrati som vårt. Han får støtte av flere i sitt syn på at Norge bør bli republikk. Og dette er de selvsagt i sin fulle rett til å mene. Det er nok slik at om det Norge skulle feire en splitter ny grunnlov i 2014, ville det neppe blitt som monarki.

Men kongefamilien er populær i befolkningen og det er lett å forstå siden den består av hardtarbeidende medlemmer som representerer Norge på en god måte. Her i VG stiller vi oss bak kongehuset. Vi mener vi trenger noe å samle oss rundt i dette stadig mer sammensatte landet vårt, og kongehuset er noe av det som fungerer best som nasjonens lim. I dag som vi feirer frigjøringsdagen, gir det oss en påminnelse om kongefamiliens innsats under krigen. Her har vi en stolt historie å se tilbake på, med kong Haakon, en konge valgt av folket, som sto opp mot tyskerne. Senere befestet kong Olav kongehusets posisjon og kong Harald har med en svært tett timeplan klart å bevare monarkiets sterke stilling.

Frps nestleder Per Sandberg mener et problem er at kronprinsparet markerer seg politisk på venstresiden. Slik vi ser det har kronprinsparet engasjert seg i en rekke formål som må sies å være universelle, som rett til utdannelse og motstand mot barneekteskap. Det er likevel viktig at kongefamilien ikke opptrer på en måte som gjør at de oppfattes som politiske og aktive samfunnsdebattanter, for det vil undergrave deres rolle i det norske samfunnet. Men vårt kongehus har vist stor evne til å modernisere seg. Vi kommer til å beholde monarkiet så lenge folket i stå stort monn stiller seg bak det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder