Leder

Obama og NATO

Av VG Leder

Foto: Tegning:Roar Hagen,VG

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er denne uken i Washington DC, hovedstaden i USA. Det hadde vært naturlig at USAs president brukte anledningen til et møte med generalsekretæren for den viktigste militæralliansen i verden.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over fem år gammel

NATO er det fremste uttrykket for det spesielle båndet mellom Nord-Amerika og Europa. Et bånd som har vært avgjørende for frihet, fred og demokrati. USA er det største og viktigste landet i NATO, i praksis hviler hele alliansens sikkerhet på at USA har vilje og evne til å komme de andre landene til unnsetning i en militær konflikt.

Når USAs president ikke ønsker å bruke en åpenbar anledning til å møte NATO i sin egen by, så kan det tyde på at han vurderer alliansen annerledes enn sine forgjengere. Det er dårlige nyheter for Europa. Spesielt i en tid der Russlands bruk av militærmakt i Ukraina, har satt vår del av verden i en helt ny sikkerhetspolitisk situasjon. Et sterkt NATO og solide transatlantiske bånd er viktig ere nå enn på mange år. Et USA som vakler her vil gjøre verden farligere.

Når USAs president ikke ønsker å bruke en åpenbar anledning til å møte NATO i sin egen by, så kan det tyde på at han vurderer alliansen annerledes enn sine forgjengere.

I de utenriks- og sikkerhetspolitiske miljøene rundt om i verden, har det lenge vært snakket om Obamas manglende interesse for Europa. USAs utenrikspolitikk har flyttet oppmerksomheten mer mot Asia under Obamas presidentperiode. Samtidig har de lange og kostbare krigene i Irak og Afghanistan selvfølgelig rammet en så åpenbar militær allianse som NATO. Andre utenrikspolitiske instrumenter enn den mektige militæralliansen kan bli mer attraktive etter snart halvannet tiår der begrensningene i hva man kan oppnå med militærmakt er blitt tydelige.

LES HANNE SKARTVEITS KOMMENTAR: HVA HVIS RUSSERNE KOMMER?

Men NATO er noe mer enn en militær allianse, den er også en politisk allianse. NATO er det definitive uttrykket for at det vi kan kalle «vestlige verdier», det vil si frihet og demokrati finner sammen for å verne seg mot totalitære og undertrykkende krefter. Ikke alle NATO-land er norske demokratier, mange har et stykke igjen, men grunnlaget ligger der. For USA, som har så dype og grunnleggende tradisjoner for disse verdiene, så bør NATO være en særdeles viktig og sentral organisasjon. Vi får bare håpe Obamas stengte dør var et arbeidsuhell, og ikke et uttrykk for et særdeles dårlig linjeskifte i amerikansk politikk.

LES: JENS STOLTENBERGS ISKALDE FORHOLD TIL RUSSLAND

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder