Kommentar

Røkkes vitnemål

TID ER PENGER: Kjell Inge Røkke liker å ta raske beslutninger. Nå må han svare for seg i retten med forsvarer Ellen Holager Andenæs ved sin side. Foto: SCANPIX

(VG Nett) Kjell Inge Røkkes styrke ligger i de raske beslutningene. Tid er penger. Da sier det seg selv at han overlater detaljstyringen til andre.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over 15 år gammel

Etter nesten en hel dag stående i vitneboksen der han ble spurt ut av dommer, aktor og forsvarerne etter tur om sin rolle i sertifikatsaken, tegner det seg et bilde av Kjell Inge Røkke som en handlekraftig, uortodoks, selvironisk, lojal, utålmodig, kompromissløs og defintivt hissig mann.

Foto:

Kontante håndbevegelser demonstrerte med all tydelig hva han mente om TV2s søknad om å få gjøre lydbåndopptak under onsdagens rettsforhandlinger. Den huggende bevegelsen med høyre hånd gikk igjen hver gang den temperamentsfulle forretningsmannen ikke synes ordene strakk til eller aktoratet terpet på detaljer omkring den omdiskuterte eksamen på Røkkes kontor.

- Var du nervøs for ikke å ha nok tid til eksamen, spurte politiadvokat Fredrik Ranke.

- Nei. Men dette vet nok du mer om som har vært igjennom flere eksamener enn meg, repliserte Røkke kjapt.

Så er det da også eksamensvegringen som har bragt ham opp i denne hengemyra. Allerede da milliardæren i januar 2001 forelsket seg i den 56 fot lange luksusbåten som har bragt ham opp i så mye trøbbel, visste han at det ville kreve sertifikat å føre båten. I retten i dag la han ikke skjul på at den tradisjonelle skolesituasjonen ikke passer ham, og at han ba sin personlige assistent John Inge Valand om å undersøke alternativene.

- Jeg ville gjøre det på den enkleste og greieste måten som tok kortest mulig tid, innrømmet han åpent.

I sertifikatsaken er det utvilsomt Røkkes utålmodighet og nonsjalanse i forhold til å gjøre ting på den «riktige» måten, som har trukket ham enda dypere ned i den jurdiske gjørma. Sin vane tro overlot han detaljplanleggingen til betrodde medarbeidere. Han stusset ikke over spesialbehandlingen. Han satte ikke spørsmålstegn ved uttak fra sin konto på 100 000 kroner. Han var villig til å betale det det kostet.

- Lurte du ikke på dette? spurte aktor.

- Nei. Men jeg lurer på en god del ting... Med 50 000 ansatte lurer jeg på hva alle holder på med, kommenterte Røkke tørt.

Det som kanskje overrasker mest ved milliardæren og industrialistens vei til båtsertifikatet, er at han ikke tenkte mer profesjonelt rundt hvordan dette ble oppfattet av omverdenen. Men når alt kommer til alt er det kanskje dette som er hans aller største styrke.

Mer om

  1. Kjell Inge Røkke

Flere artikler

  1. Vil fengsle Røkke i fem måneder: - Spikrer heller paller

  2. Ville ikke vært på sjøen med Røkkes forsvarer

  3. - Røkkes eksamen er fullt lovlig

  4. Vil hindre retten i å høre opptak gjort i hemmelighet

  5. - Kan gi skippersertifikat til person du ikke har møtt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder