«MYKT» POLITI: – Det Per-Willy Amundsen kanskje ikke vet er at politiet alltid har vært en form for sosialarbeider i Norge, skriver Høyres Guro Angell Gimse. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre

Debatt

Per-Willy Amundsen har helt rett

Vi har et feminisert politi i Norge – og bra er det!

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

GURO ANGELL GIMSE, tidligere politikvinne og leder i Høyres kvinneforum

Politiet skal være stolte av sin feminine side og bør dyrke den aktivt. Jeg har ikke tall på alle de gangen jeg og mine politikolleger gjennom dialog, respekt og omtanke for den vi hadde foran oss har løst situasjoner som var i ferd med å eskalere.

Frps Per-Willy Amundsen har ved flere anledninger de siste ukene ytret at politiet er blitt feminiserte og at de fungerer mer som sosionomer enn politi. Han vil ha et tøffere politi.

Politiet står i mange dilemmaer og krevende situasjoner. Heldigvis har vi i Norge et svært velutdannet politi som er rustet til å møte dette og som har lært at maktbruk er siste utvei.

les også

Ap: Mer macho er ikke svaret, Per-Willy

Ved kontinuerlig kursing og trening lærer framtidens politi hvordan man med kløkt og klokskap kan håndtere situasjoner for å unngå unødvendig maktbruk. Jeg lever godt med at dette omtales som en feminisering og ironisk nok har Amundsen selv, som tidligere justisminister, bidratt til en styrking av politiutdannelsen i denne retningen.

Per-Willy Amundsen framholder Willy Haugli, som var politimester i Oslo på 90-tallet, som en forbilledlig politileder. Jeg hadde den glede av å jobbe under politimester Willy Haugli den gangen og deler Amundsen beundring for ham. Han var en tydelig frontfigur, men det er også politidirektør Benedicte Bjørnland og justisminister Monica Mæland. De er kvinner og kan aldri bli Haugli i verken figur eller form, men de er handlekraftige og dyktige.  

Det Per-Willy Amundsen kanskje ikke vet er at politiet alltid har vært en form for sosialarbeider i Norge, også under Haugli. Politiet er kanskje den største sosiale aktøren vi har i Norge.

Når ingen andre kan, etter klokken fire, så er politiet der, om det er personer som sliter med selvmordstanker, rusmisbrukere som har satt overdoser eller personer som står i andre vanskeligheter.

les også

Straff er ikke forebygging, Mæland!

Respekt og omtanke for mennesker med utfordringer er en grunnmur i politiet. Det finnes mange historier om politifolk som har kommet folk til unnsetning med stor empati og medmenneskelighet. Slik bygger man viktige relasjoner til folk og bidrar til mindre maktbruk.

Empati og medmenneskelighet er ingen motsetning til tydelig og resolutt handling og maktbruk når det trengs. For maktbruk skal bare benyttes når det trengs. Politiloven slår fast at «politiet skal gjennom forebyggende, håndhevende og hjelpende virksomhet være et ledd i samfunnets samlede innsats for å fremme og befeste borgernes rettssikkerhet, trygghet og alminnelige velferd for øvrig». 

Videre står det: «Politiet skal hjelpe eller sørge for hjelp til syke personer som ikke er i stand til å ta vare på seg selv, når ingen pårørende eller andre ansvarlige er til stede og kan ta seg av dem.».

Jeg er stolt av det velutdannede politiet vi har i Norge. Et politi som vurderer hensiktsmessigheten av maktmidlene de har til rådighet. Et politi som bryr seg og som gir en håndstrekning mye heller enn slag med batonger. 

Les også

 1. Jeg er enig, Håvard!

  I sitt innlegg i VG 3. september bekymrer Håvard Stamsø-Ellingsen, leder for ungdomshuset Fellesverket Sentrum, seg for…

Mer om

 1. Politiet
 2. Per-Willy Amundsen
 3. Benedicte Bjørnland
 4. Monica Mæland

Flere artikler

 1. Mer macho er ikke svaret, Per-Willy

 2. Hva er politikk uten hjerte og følelser?

 3. Også islam må kritiseres

 4. SIANs provokasjon

 5. Tilgivelse blir tyngre nå

Fra andre aviser

 1. Politiet forsvarer gassbruk mot utagerende motdemonstranter under Sian-markering

  Aftenposten
 2. Politimesteren: – Beklagelig at det utviklet seg slik det gjorde

  Bergens Tidende
 3. Evakuer barna på Lesvos

  Fædrelandsvennen
 4. Politiet har ansvar for å få has på rasisme. Tåregass mot antirasistisk ungdom er ikke løsningen.

  Aftenposten
 5. Bunkerfest og tåregass. Det er nok å kritisere politisjefen i Oslo for.

  Aftenposten
 6. Sinte demonstranter møtte opp utenfor politihuset i Bergen etter lørdagens SIAN-sammenstøt. Da slo politiet ring om politihuset.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no