Leder

Et angrep på homofile er et angrep på våre grunnleggende verdier

Av VG Leder

Massedrapene i Orlando var et angrep på homofile.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over tre år gammel

Utestedet Pulse, der drapene fant sted, presenterte seg selv som den "heiteste homsebaren i Orlando" på sine nettsider. Det var sannsynligvis derfor Pulse ble et mål for Omar Mateen. Mateen skal ha uttrykt avsky mot homofile tidligere. IS, som han sa at han støttet, henretter med jevne mellomrom homofile ved å kaste dem ut fra høye bygninger eller drepe dem på andre bestialske måter.

VGTVs Morten Hegseth kommenterer: Det er på tide å homse løs

Homsebarer er sivilisasjon. At mennesker kan elske hvem de vil og leve ut sin seksualitet i samforståelse med andre, er i dag det fremste kjennetegnet på et liberalt og fritt samfunn. Rettighetene og situasjonen til homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, ofte omtalt under den internasjonale forkortelsen LGBT, er i dag et av de fremste målene på hvordan det står til med menneskerettighetene i et land eller en region. I gruvene i gamle dager hadde man alltid med en kanarifugl, sier en legende. Hvis den sluttet å kvitre var det slutt på surstoffet, og arbeiderne måtte komme seg ut. LGBT-rettigheter er kanarifuglen i verdenssamfunnet i dag.

Homsebarer er sivilisasjon.

Drapene i Orlando er en terrorhandling, også hvis det viser seg at Mateens forbindelser til IS var svært svake eller ikke-eksisterende. Uansett var Mateens mål å skape frykt og å ramme en avgrenset del av befolkningen. Som samfunn bør vi møte denne terrorhandlingen slik vi møter andre terrorhandlinger. Vi må stå enda sterkere opp for våre verdier og friheten i våre samfunn. Etter massedrapet i Orlando skal vi nå vise at vi står fjellstøtt bak retten til å elske og elske med hvem man vil i våre samfunn. Religiøse miljøer og ledere, spesielt de muslimske, må stille opp for dette. Dessverre er det ofte i religionenes navn at homofile undertrykkes.

Les også: Sylo Taraku: På tide med et massivt oppgjør med homofobien

Internasjonalt må presset mot stater og miljøer som ikke anerkjenner LGBT-rettigheter fortsetter. LGBT-rettigheter er menneskerettigheter, og dette området hører hjemme i den såkalte menneskerettighetsdialogen som Norge og andre land fører i sitt diplomati og sine internasjonale forbindelser.

De neste dagene skal det avholdes Pride-marsjer og opptog i flere land, også i Norge. Etter Orlando fortjener dette en tydelig støtte fra hele Norge. Slik kan vi hedre dem som så brutalt ble revet bort av hat og kuler mens de levde frie liv i et fritt land.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder