Kommentar

Faren er stor for at du har juksemat i skapet

Av Astrid Meland

Foto: Roar Hagen VG

Restaurantkunder som har bestilt kostbar sjøtunge, har fått billige fiskepinner. Matjukset VG har avslørt er bare toppen av isfjellet.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

VG har de siste dagene avslørt at norske restauranter jukser med mat. Det er snakk om så frekt lureri at man nesten ikke tror det. Men folk som kjenner bransjen godt, har lenge advart om at svindel med mat er et stort problem.

Fiskepinner ala sjøtunge

Jukset på restauranten Mona Lisa hadde vært enklere å svelge om det dreide seg om en fettete kebab-sjappe. Gatekjøkken later i alle fall ikke som de er finere enn de er.

Men her jåler altså Mona Lisa seg med en diger meny, femretters middager med fjonge navn som man trenger ordbok for å forstå. Det virker så ekte og så italiensk. Man får inntrykk av at folkene bak elsker faget sitt, at de kan mat.

I virkeligheten er det frossenfisk av sjabreste fiskepinne-kvalitet de har servert oss. Og det flotte, kostbare villsvinet, det er egentlig helt vanlig gris.

Dårlige bortforklaringer

VGs journalister har vært kreative. De har spist gjentatte ganger på flere restauranter, tatt prøver av maten i merkede plastbeger og sendt dem inn til DNA-testing.

Bortforklaringene da jukset ble avslørt, var ikke like kreative At menyen var stor og kjøkkenet blandet rettene, det står ikke til troende, i alle fall ikke når det skjer gjentatte ganger.

Det er mer alvorlig enn som så

Nå er det ingen gjester som har blitt syke eller tatt skade av å spise billig fisk og svin. Matjukset er altså ikke verdens alvorligste sak. Men restauranteierne kunne like gjerne begynt som ranere. For dette er å stjele penger fra folk.

Og det gjør faktisk mange i denne bransjen. For det VG har omtalt de siste dagene, viser bare en liten flik av en skitten industri.

Matjukset skjer ikke bare i turistfeller og blant småsvindlere. Lureri med mat er blitt organisert kriminalitet.

Les også: Mattilsynets verste funn i 2015

Pytt i panne og olivenjuks

Selv i Norge har matjukset gått så langt at muslimer er blitt lurt til å spise svin. Produsenten Kuraas ble tatt i å selge svinekjøtt som halalkjøtt. Krenkelsen må ha vært stor for troende som ikke spiser svin.

Muslimer er ikke de eneste som er lurt. Svinekjøtt er vanlig å jukse inn i en rekke matvarer uten å oppgi det. Selv biff-toppingen fra Mesterkjøtt var svinekjøtt. Det skjer fordi grisekjøttet er mye billigere enn storfekjøtt.

Og billig olje selges i Norge og resten av Europa som eksklusiv, italiensk «extra virgin»-olivenolje. Det er snakk om svindel i fire av fem flasker. Mafia står bak. Det dukker stadig opp nye runder av dette jukset.

Også da hestekjøttskandalen ble avslørt i 2013, var det organiserte krefter som trakk i trådene. Store kjeder måtte kaste ut mat fra butikkhyllene. Nestlé og Findus var blant produsentene som laget ferdigmat med hestekjøtt.

Vi forbrukere fikk aldri vite at vi spiste hestelasagne, hestekebab og heste-pytt-i-panne. Kjøttet ble sneket inn i maten fordi det kostet 16 kroner kiloet. Det er mye å spare når storfekjøttet kostet over 50. Skandalen rammet hele Europa og nådde deler av Asia.

Les også: Mattilsynet gjorde skrekkfunn hos norske grønnsaksimportører

Til å bli kvalm av

Selv ikke i gjennomkontrollerte Norge er torsk alltid torsk, viser kontroller Mattilsynet har gjort. Hvitfisk «forveksles», og sjøtunge er en av de artene det jukses mest med i EU. Det er også blitt vanlig med honningsvindel.

Matsvindel omfatter rundt 10 prosent av all mat i verden, mener myndighetene. Sjansen er stor for at du har noe mat i skapet som ikke er det du tror det er. For selv når svindelen oppdages, fortsetter den.

I Coops butikkhyller fant myndighetene jukse-lasagne med hestekjøtt som skulle vært fjernet. Alle de store dagligvarekjedene har hatt juksemat i hyllene.

Jukset koster matvareindustrien milliarder av kroner. Ærlige produsenter blir utkonkurrert av billige kopier. Den internasjonale kontrollen henger ikke sammen, organiserte kan fortsette med svindelen uten stor risiko for straff.

Les også: Økokrim advarte mot kjøttjuks før hestekjøttskandalen

Ødelegger tilliten

Det er ikke bare til å bli kvalm av. Man kan bli syk også. For selv om hest og billig fisk ikke er farlig, så gjør jukset det vanskelig å stole på at maten er trygg.

Når folk har så lav moral at de serverer oss fiskepinner og kaller det en delikatesse, hva annet kan de ha jukset med? Man tar seg i å lure på hvor de selv inntar sin middag. Og betaler de moms og skatt, vasker de seg på hendene, bruker de mat som er gått ut på dato, har dyrene fått farlige medisiner?

Det er umulig å vite fordi tilliten er ødelagt. Dette er et problem for alle andre ærlige matvareprodusentert og restaurantdrivere.

For om Mona Lisa i Oslo var et apotek, ville de solgt Love Hearts som Paralgin Forte. Det nytter ikke å stole på folk som taler med to sjøtunger.

Les mer om Mattilsynets tilsyn: Stengte hotellkjøkken: Fant kjøtt som gikk ut på dato i 2012

Mer om

 1. Hestekjøttskandalen
 2. Mattilsynet
 3. Helse

Flere artikler

 1. VG AVSLØRER: Restaurant jukset med maten: Byttet ut eksklusive råvarer med billigere alternativer

 2. Beslagla apekjøtt, oliven og andekjøtt: Økende trend å jukse med matvarer

 3. VG mener: Kritisk svikt i psykiatrien

 4. Kommentar: Hva vi kan tåle av remmer og tøy

 5. Min hvite måned

Fra andre aviser

 1. Vil lære barnehagebarn om sex for å hindre overgrep

  Aftenposten
 2. Den nye, bioteknologiske metoden CRISPR krever bred debatt | Bioteknologirådet

  Aftenposten
 3. Jeg skulle ønske noen hadde tvangsinnlagt meg | Vigdis Sofie Sandbæk

  Aftenposten
 4. Glem sommerkroppen, velg heller hele livet-kroppen | Wasim Zahid

  Aftenposten
 5. På denne skolen i Rogaland dusjer gutter og jenter sammen

  Aftenposten
 6. «Mine foreldre forteller meg ofte hvor dum og håpløs jeg er»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder