INSPISERER TROPPENE: Presidentene Milos Zeman fra Tsjekkia, Janos Ader fra Ungarn, Kolinda Grabar-Kitarovic fra Kroatia and Andrej Kiska fra Slovakia under toppmøtet i Visegrad fire-gruppen i Ungarn i oktober.

INSPISERER TROPPENE: Presidentene Milos Zeman fra Tsjekkia, Janos Ader fra Ungarn, Kolinda Grabar-Kitarovic fra Kroatia and Andrej Kiska fra Slovakia under toppmøtet i Visegrad fire-gruppen i Ungarn i oktober. Foto: AP ,

Kommentar

Europa splittes på ny

BUDAPEST (VG) Flyktningkrisen har vekket til live et slumrende samarbeid mellom sentrale østeuropeiske land. De nekter å være med på Angela Merkels EU-dugnad.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Visegrad fire-gruppen (V4), består av kjernelandene i Sentral-Europa: Ungarn, Polen, Tsjekkia og Slovakia. Unge EU-land i øst opponerer mot de gamle i vest. De har tjent svært godt på å bli med i EU, men er nå blitt de fremste kritikere av det europeiske prosjekt.

I bunn ligger en grunnleggende motstand mot den tyske forbundskanslerens veivalg i flyktningkrisen. Fra tidlig i høst sa de klart ifra at de ikke ville være med i hennes velkomstkomité for flyktninger.

Slår sprekker

V4 har fått navn etter den lille festningsbyen Visegrad i Ungarn. Her fant stiftelsesmøtet sted 15. februar 1991, med deltagelse av regjeringssjefene i Tsjekkoslovakia, Polen og Ungarn. Trioen ble til en kvartett to år senere da Tsjekkoslovakia ble delt i Den tsjekkiske republikk og Slovakia.

Jernteppet hadde falt. De østeuropeiske landene hadde vært under Sovjetunionens jernhæl siden 2. verdenskrig, men nå ville de hjelpe hverandre på veien til det demokratiske Europa. I 1999 ble landene medlemmer i NATO og fem år senere EU. Da handlet det om europeisk integrasjon, i dag trekker de mot disintegrasjon.

Flyktningkrisen stiller EU på den største prøven noensinne. Samarbeidet slår sprekker og den største kløften går fra nord til sør, gjennom Sentral-Europa. Det er kommet 860.000 flyktninger og migranter til Europa hittil i år. EU har vedtatt, mot flere østeuropeiske lands vilje, å fordele 160.000 blant medlemslandene etter et kvotesystem.

Det er en form for solidaritet Visegrad fire ikke vil delta i.

Nasjonalister

I øst er høyresiden, nasjonalistiske partier og EU-kritikere på offensiven. Ungarns populistiske statsminister Viktor Orbán er blitt en fanebærer for dem som taler Merkel og Brussel midt imot. Venstresiden og liberale partier står svakt i Ungarn og Orbans reelle rivaler er de ekstreme nasjonalistene i partiet Jobbik. Viktor Orbán har fremstilt flyktningene som en trussel mot Europas kristne arv og gjort dette til en sivilisasjonskamp. Da flyktninger på sensommeren brukte Ungarn som transittland bygde han piggtrådgjerder ved grensene.

Et konservativt parti vant valget i Kroatia tidligere i november på bekostning av det sosialdemokratiske regjeringspartiet med løfter om harde tiltak mot flyktningstrømmen.

I Polen har det svært verdikonservative og EU skeptiske Lov- og rettsferdspartiet nylig vunnet i et valgskred. Den forrige regjeringen brøt ut av V4-gruppen og godtok å ta imot en kvote på 4500 flyktninger, men nå sier den nye regjeringen at alt er forandret etter terroren i Paris. De vil ikke lenger akseptere en flyktning-kvote. Nylig marsjerte 50.000 i gatene i Warszawa i nasjonalistisk anti-EU markering under parolen «Polen for polakker, polakker for Polen».

Slovakia går rettens vei i EU for å slippe å ta imot 2300 kvoteflyktninger. Dette er et EU-diktat, sier statsminister Robert Fico, som nylig forsikret om at myndighetene «overvåker hver eneste muslim i Slovakia». I Tsjekkia kaller president Milos Zeman flyktningstrømmen for en organisert invasjon.

Populisme

Da V4-landene vel hadde funnet sin plass i det nye Europa forsvant noe av motivasjonen i det regionale samarbeidet. Mange hadde avskrevet gruppen som et effektivt politisk verktøy. Det var for tidlig. Flyktningkrisen har gitt V4 et nytt prosjekt. Nå samordner de sin flyktningpolitikk, som motvekt til den kurs Tyskland har valgt.

Professor Vladimir Handl ved Instituttet for internasjonale relasjoner i Praha sier til Financial Times at Visegrad fire-gruppen kan bli en plattform for en koordinert populistisk opposisjon til hovedstrømningen i Europa i forhold til flyktningkrisen.

Under toppmøtet mellom de fire, i tillegg til Kroatia, ved Balatonsjøen i oktober ble interessefellesskapet tydelig. I det kulturelt konservative Øst-Europa har nasjonalisme og populisme fått en ny vår.

Det er en utfordring for de liberale, demokratiske krefter som har forenet Europa etter den kalde krigen. Og det er et tankekors at en gruppe land, som har mottatt milliarder av euro i støtteordninger det siste tiåret, ikke vil dele byrdene i en krisetid for EU.

LES OGSÅ: Byrden av en storhetstid

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder