TEGNING: ROAR HAGEN Foto: , VG

Kommentar

Nettets moralpoliti

Anonyme personer som lager offentlige registre over folk med
avvikende politiske meninger bør selv identifiseres om de ikke vil stå frem frivillig.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Operasjon Askeladd» er en Facebookgruppe som har som mål å legge ut «rasistiske, innvandringsfiendtlige, islamhatende, antisemittiske, kvinne- og homofiendtlige meldinger funnet på internett».

Det er nok å ta av, for å si det forsiktig. Det avtvinger en viss respekt bare å orke å pløye seg gjennom all dritten for å videreformidle i en slags «Best of the verste» fra kommentarfelt og diskusjoner i sosiale medier.

Det meste er anonymisert. Men ikke alt. Dersom redaksjonen bak «Operasjon Askeladd» mener at du er en offentlig person, kan de godt finne på å offentliggjøre navnet ditt.

Men å avgjøre hva som er «rasistisk», «innvandringsfiendtlig», «islamhatende», «antisemittisk» eller «kvinne- og homofiendtlige» kan også være en redaksjonell vurderingssak. Derfor burde folkene bak «Operasjon Askeladd» tatt redaksjonelt ansvar og vist hvem de er. Slik at både de som er hengt ut, og de som er uenig i de redaksjonelle vurderingene, fikk vite hvem som er avsender for kritikken. Og om de kanskje også kan regnes som «offentlige personer».

Likevel er altså «askeladdene» anonyme. Like anonyme som personene som på RationalWiki, som har opprettet rene politiske registre over folk med avvikende meninger i innvandrings og religionsdebatten.

RationalWiki er et oppslagsverk på nettet som låner både navn og layout fra Wikipedia. Men hvor formålet er å eksponere påstått irrasjonelle retninger som kreasjonisme, klimaskepsis, folkemordfornektelse og konspirasjonsteorier.

Det ser riktig så tilforlatelig og seriøst ut. Men bak den tilsynelatende bekymrede akademiske fasaden, brukes «oppslagsverket» til ren sjikane og uthenging.

Nina Hjerpset-Østlie, skribenten som i sin tid eksponerte Dagsrevyens mangelfulle journalistikk i den såkalte «Romkvinnesaken», og som nå jobber som redaktør i Human Rights Service, er tagget med kategoriene «rasist», «islamofob» og «sprøyte gæren». Teksten om henne er ren drittslenging. Flere folk fra høyresiden i norsk innvandrings og integreringsdebatt gis lignende behandling.

Dette er en rendyrket form for hatprat. En feig og ussel måte å ta sine politiske motstandere på og en form for aktivisme som er egnet til å gjøre debatten mer lukket, med flere anonyme, hatefulle stemmer.

Det er en mørk tradisjon i å la bøddelen gå med maske. Men folk som vil putte andre i gapestokk bør ha mot og anstendighet til å klare seg uten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder