Foto: TEGNING: Morten Mørland

Kommentar

Pilleland

LOS ANGELES (VG) Misbruk av smertestillende piller har sendt hundretusener av amerikanere i døden og skapt landets heroin-epidemi. Bak står blant annet et legemiddelfirma som anklages for å være pill råttent.

Camilla Bjørn
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Denne uken la artisten Chaka Kahn seg inn på rehab for å kvitte seg med avhengighet av reseptbelagte medisiner. Dødsfallet til Prince tidligere i år hadde gitt henne en wake-up call, sa Kahn i en pressemelding og avlyste sommerens konserter.

Les også: AP: Prince døde av overdose

Toppen av isfjellet

Prince døde av en overdose fentanyl, et syntetisk smertestillende middel hundre ganger sterkere enn morfin. Han er sist i rekken av amerikanske stjerner som dør etter mange års pillemisbruk. Kjendisene er toppen av isfjellet. USA står mitt oppi sin største pilleepidemi noensinne.

I 2014 døde 19.000 mennesker av overdose fra reseptbelagte medisiner som inneholdt opioider, ifølge amerikanske helsemyndigheter.

I årene før ble det utskrevet 259 millioner resepter på opioid-smertestillende, opplyser samme kilde. Det tilsvarer et pilleglass til hver voksne amerikaner. Totalt har 165.000 dødd siden 1999.

Det politikere kaller en nasjonal helsekrise begynte for alvor på slutten av 1990-tallet. Legemiddelgiganter som Purdue Pharma og Johnson & Johnson startet en aggressiv markedskampanje der de hevdet at opioider kunne brukes for å lindre kroniske smerter i for eksempel rygg og nakke. Frem til da hadde bruken av opioider vært begrenset til kreftpasienter og alvorlig syke.

Populære midler

Lobbykreftene bak de nye pillene var enorme. Annonser i legetidsskrifter, kurs for leger og finansiering av forskningsstiftelser.

Lenge før myndighetene rakk å forstå hva som var i ferd med å skje, var legene i gang med å skrive ut resepter på piller som Vicodin (semisyntetisk opioid og paracetamol), Percocet og fremfor alt OxyContin.

I markedsføringen av OxyContin hevdet Purdue Pharma at virkningen varte i hele 12 timer. Pasienter med sterke kroniske smerter trengte derfor ikke ta mer enn to doser i døgnet. De ble raskt USAs mest populære smertestillende og har vært det siden.

Det Purdue Pharma ikke fortalte var hvor avhengighetsskapende OxyContin er. Pillene gir mange av de samme abstinensene som heroin og har høy risiko for overdose.

Purdue Pharma ble derfor i 2007 ilagt en bot på drøyt 5 milliarder kroner for feilinformasjon. En relativt liten sum sammenlignet med de 300 milliarder kronene pillene har gitt selskapet i omsetning. Dette har gjort eierne, Sackler-familien, til en av USAs 20 rikeste, ifølge Forbes.

Boten førte til bruksrestriksjoner – men enkelte amerikanere var allerede hekta.

Pasienter som rammes av restriksjoner eller som får nei fra legen, skaffer seg pillene via langere eller korrupte leger. De mest fortvilte går over til heroin når abstinenssmertene blir for ille.

Denne overgangen er skremmende vanlig.

Fire av fem amerikanere som begynner med heroin i dag har først misbrukt reseptbelagte medisiner, viser offisielle tall.

I 2014 var det drøyt 10.000 overdosedødsfall forårsaket av heroin, noe som har fått myndighetene til å erklære en heroinepidemi. Overdosene er nemlig en firedobling siden år 2000.

Les også: Prince hadde smertestillende på seg da han døde

Under gransking

I vår har storavisen Los Angeles Times gransket OxyContin og Purdue Pharma. De har dokumenter som viser at det tidlig i pillenes utvikling ble klart at de ikke virker i 12 timer, slik markedsføringen påstår. Dette skal også Purdue Pharma ha vært klar over, ifølge avisen. Selskapet nekter alle påstander om dette.

Denne uken kom det nye avsløringer om at legemiddelfirmaet også skal ha ignorert bekymringsmeldinger fra apoteker og egne ansatte om reseptsvindel. Les dem hos LA Times her.

De kom etter at en lege hadde skrevet ut over en millioner piller i løpet av et halvt år.

Legen viste seg å være en del av en organisert narko-ring som ga hjemløse i Los Angeles 25 dollar for å være fiktive pasienter legen kunne skrive resepter til, mens de selv beholdt pillene og solgte det på gaten.

Til uken er pilleproblemene oppe i kongressen. De skal vedta et lovforslag med mål om å hjelpe legemiddelavhengige.

Dette inkluderer å gjøre en type metadon for opioid-avhengige mer tilgjengelig og å sørge for at smertestillende som ikke inneholder opioider blir billigere. Myndighetene mangler likevel pengene til å få iverksatt grepene, trolig vil ingenting bli gjort før ved neste statsbudsjett.

Kanskje noen kan få Purdue Pharma til å legge ut.

@camillabjorn

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder