BØR SUSPENDERES: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, mener IOC bør suspendere Russland fra OL.

BØR SUSPENDERES: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, mener IOC bør suspendere Russland fra OL. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Debatt

Beskytt de rene – hold russerne hjemme

Russland har gjort ubotelig skade på de olympiske lekene og den internasjonale idretten. Det er det groveste overtrampet mot antidopingarbeidet som noensinne er avdekket, og må sanksjoneres tøft.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge

Professor McLaren har ledet WADA-etterforskningen av den påståtte organiserte dopingen i Russland, og resultatet som ble lagt frem mandag var brutalt, nedslående og tankevekkende.

Funnene i rapporten bekrefter at Russland har hatt et langvarig, organisert og statsstøttet dopingprogram. De har ifølge rapporten sabotert antidopingarbeidet under Sotsji-OL i 2014, friidretts-VM i Moskva i 2013 og Universitetslekene i Kazan samme år, i tillegg til å ha jobbet for å hindre antidopingarbeidet i forkant av London-OL i 2012.

Jukset omfatter ifølge rapporten 30 ulike idretter, hvor av 21 er olympiske og paralympiske sommergrener. Det har blitt organisert av det russiske sportsministeriet og støttet av den statlige etterretningstjenesten.

Ubotelig skade

Gjennom disse handlingene har Russland gjort ubotelig skade på de olympiske lekene og den internasjonale idretten. Det er det groveste overtrampet mot antidopingarbeidet som noensinne er avdekket, og det må sanksjoneres tøft. Vi støtter WADA i deres oppfordring til internasjonal idrett om å iverksette strengest mulige tiltak for å beskytte en ren idrett i Rio-OL.

Vi forventer nå at IOC og president Thomas Bach tar ansvar på vegne av oss alle som ønsker en ren idrett. Det eneste riktige nå er å utestenge den russiske olympiske komité og alle russiske særforbund fra de olympiske leker i Rio. De samme vurderinger bør gjelde de paralympiske leker.

I desember 2014 dokumenterte den tyske tv-kanalen ARD omfattende doping og juks i russisk friidrett. Vi i Antidoping Norge la umiddelbart samarbeidet med vår russiske søsterorganisasjon RUSADA på is og oppfordret WADA til å igangsette undersøkelser.

I januar 2015 iverksatte WADA og deres tidligere president, Richard Pound, en storstilt etterforskning av russisk friidrett. Pound-rapporten som ble publisert i november samme år, påviste at både utøvere, trenere, leger og representanter for friidretten i Russland var involvert i dopingjukset.

Rapporten ble fulgt opp av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) gjennom en egen arbeidsgruppe ledet av Rune Andersen. IAAF valgte å opprettholde suspensjonen av russisk friidrett.

Les også: Russland må kastes ut av OL

Statsstøttet dopingprogram

12. mai 2016 publiserte New York Times et intervju med Grigorij Rodsjenkov, som ledet det WADA-akkrediterte laboratoriet under de olympiske lekene i Sotsji. Rodsjenkov påsto at en rekke russiske medaljevinnere var dopet under Sotsji-OL, og at de var en del av et statsstøttet dopingprogram.

Han kom også med opplysninger om hvordan han angivelig hadde bidratt til å dope utøvere ved hjelp av en egenkomponert doping-cocktail, og hvordan laboratoriet hadde jobbet for å skjule positive prøver fra russiske utøvere. Etter å ha havnet på 11. plass på medaljeoversikten i Vancouver-OL i 2010 med tre gullmedaljer, ble Russland beste nasjon i Sotsji-OL med 13 gull og totalt 33 medaljer.

Én uke etter at påstandene fra Rodsjenkov kom på trykk i New York Times, hyret WADA professor Richard McLaren til å etterforske det som kom frem. Dette arbeidet resulterte i rapporten han offentliggjorde mandag 18. juli. Funnene som blir presentert i rapporten viser et tydelig bilde:

• Det russiske laboratoriet beskyttet dopede russiske utøvere ved hjelp av et regime diktert av russiske myndigheter.

• Visesportsminister Jurij Nagornykh beordret laboratoriet til å rapportere positive screening-resultater som negative dopinganalyser til WADA. Dette omfatter et betydelig antall prøver, inklusiv 23 prøver fra ski og skiskyting. Som representant for staten, fikk han beskjed om alle positive analyser i Moskva-laboratoriet fra 2011.

• Det russiske sportsministeriet byttet ut prøver med «ren» urin under OL i Sotsji. Dette gjorde de med assistanse blant annet fra den russiske etterretningstjenesten (FSB) og laboratoriet. Det var FSB som hadde utviklet en metode for å åpne forseglede urinprøver og bytte innholdet.

• Utøvere ble testet i god tid før store mesterskap, slik at de kunne være sikre på at de ikke ville avlegge positive prøver til tross for dopingbruk.

• Cirka 8000 prøver ble ødelagt for å hindre reanalyse.

Suspender Russland

Den statlig organiserte dopingen som har foregått i russisk idrett er dypt uetisk, og står i sterk kontrast til de grunnleggende olympiske verdiene, IOCs verdigrunnlag og - ikke minst - antidopingbestemmelsene. Dette er nødt til å få store konsekvenser. De rene utøverne må beskyttes.

Da vi besluttet å veilede det russiske antidopingorganet RUSADA i 2008, under WADAs tilsyn, var det med løfter fra sentrale politikere om at nå skulle russiske myndigheter avskaffe en dopingkultur. I kjølvannet av de mange dopingskandalene gikk Vladimir Putin offensivt ut og varslet at han ville jobbe for en ren idrett. Det skulle bygges en ny russisk toppidrett basert på helse og fair play. Russland skulle gjenoppstå som en storstilt idrettsnasjon med ærlige helter i internasjonale arrangementer på egen jord.

Funnene i McLarens rapport tyder på at løftene ikke har hatt betydning etter den elendige medaljefangsten i vinter-OL i Vancouver 2010. Vi opplevde også en svekket interesse for vår bistand fra 2011, og i desember 2013 fikk vi beskjed om at det ikke lenger var ønskelig å ha med Antidoping Norge i Sotsji.

IOC har nå fått en historisk mulighet til å vise at de spiller på lag med de rene utøverne, og at de er villige til å gå i bresjen for en ren idrett. De har makten til å suspendere Russland fra OL, og bør benytte seg av den.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder