Tegning: Roar Hagen/VG Foto: ,

Kommentar

Jeg vil se hvem du er!I vårt samfunn viser vi ansikt. Hverken niqab eller finlandshette hører hjemme her. Det handler ikke om religion, det handler om folkeskikk.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

For noen år siden hadde vi besøk av en amerikansk venn, en offiser som hadde vært mye i Afghanistan og en rekke andre urolige strøk rundt om i verden. Etter å ha ruslet rundt i nabolaget vårt en kveld, kom han forundret inn og sa at han aldri hadde vært i et åpnere samfunn. Han kunne se rett inn i stuen til folk. Gardinene var trukket fra, og lyset sto på.

- Dere må stole på hverandre. Dette er et samfunn preget av tillit, sa han.

Synlig protest

Tillit og åpenhet henger sammen. Vi må se hverandre for å stole på hverandre. Men noen velger ikke å være synlige.

Ville vi tillatt at en gjeng unggutter møtte opp på skolen med ansiktet skjult bak en finlandshette? Nei, det tror jeg ikke. Men på norske skoler i dag skjuler unge kvinner ansiktet sitt bak en niqab - et sort plagg som dekker alt unntatt øynene. Det er ikke noe bedre.

Niqaben disse unge kvinnene bærer, representerer en ekstrem og kvinneundertrykkende ideologi. Det betyr ikke at disse kvinnene har på seg niqab fordi noen tvinger dem til det. Ofte er det tvert om. For mange av dem er det en synlig protest - mot foreldre, og mot samfunnet de lever i. Som da punkere stakk en sikkerhetsnål gjennom kinnet på 1970-tallet.

Like fullt er niqaben et av islamistenes fremste symboler. Islamisme er en politisk ideologi. Den sier at det er islams lover som skal styre menneskenes liv, ikke lover skapt gjennom demokratiske prosesser. I sin ytterste konsekvens leder islamismen til terror - som alle udemokratiske og fundamentalistiske ideologier gjør.

De velger side

Vi så det med kommunismen, der arbeiderklassen skulle løftes og borgerskapet knuses. Og vi så det med nazismen, der den ariske rase skulle reddes, og jødene utryddes. Politiske retninger som hevder at noen mennesker er mer verdt enn andre, ender i vold og terrorvelde.

For islamistene er de "rettroende" mer verdt enn de "vantro". Muslimer er mer verdt enn kristne, jøder og ateister. Menn er mer verdt enn kvinner. Og selvsagt mener islamistene at de selv er mer verdt enn muslimer som ikke deler deres ekstreme tolkning av islam. I Irak og Syria herjer IS med alle som ikke følger deres vei. Terrorangrep både i vesten og i muslimske land har kostet titusener av menneskeliv de siste tiårene. Det er flest muslimer som er drept.

Jeg sier ikke at de unge norske kvinnene i niqab er mulige terrorister. Men jeg sier at de representerer en idelologi som fostrer terrorister. Den ideologien må de svare for. De må forstå at de velger side i den verdikampen Norge og verden står oppe i akkurat nå. De må forstå at de markerer avstand til det samfunnet de lever i.

Østfold og Akershus

Problemstillingen med niqab er ganske ny her i landet. Videregående skoler, universiteter og høyskoler sto brått overfor en situasjon de var helt uforberedt på. Mange rektorer har bedt om sentrale regler. De har ikke fått noen hjelp fra våre lovgivere. Tidligere statsminister Jens Stoltenberg sa i 2011 at den enkelte skole og kommune selv måtte vurdere om det var behov for å forby plagg som dekker ansiktet.

Dagens regjering har fulgt den samme linje som de rødgrønne. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen uttalte nylig at han overlater spørsmålet om tildekking av ansiktet til det enkelte fylke eller den enkelte skole.

Det er feigt. Vi ser altså enda en gang at regjeringen prøver å skyve en vanskelig prinsipiell avgjørelse over til lokalpolitikerne. Noen fylker har gått inn i problemstillingen. Fylkestingene i Østfold og Akershus har vedtatt forbud mot niqab ved alle fylkets videregående skoler. I Telemark vurderes det samme. To videregående skoler her har på eget initiativ allerede innført et slikt forbud. Det har også flere høyskoler i Norge.

Strategien fra både dagens regjering og den forrige synes å være at det beste er å la hele spørsmålet ligge. Dermed håper de å unngå en splittende og vond debatt.

Men vi må snakke om det som er vanskelig. Jeg mener vi så langt har lykkes ganske godt med integreringen av nye nordmenn i Norge - nettopp fordi vi har tatt de tøffe debattene.

Må vise hvem de er

I et sammensatt samfunn må vi være enige om noen grunnleggende verdier. Som at vi viser ansikt, i tillit til at vi vil hverandre godt. Norge er et av landene i verden der folk stoler mest på hverandre. Det er noe av nøkkelen til vår suksess, som et vellykket demokratisk velferdssamfunn.

Frankrike har forbudt tildekking av ansiktet i det offentlige rom. Landet ble klaget inn for den europeiske menneskerettsdomstolen for brudd på menneskerettighetene. Klageren vant ikke frem, dermed kan Frankrike fastholde sitt forbud.

Jeg mener det er opplagt at niqab ikke hører hjemme i norske skoler og høyskoler. Våre rikspolitikere kan ikke fortsette å skyve ansvaret over på lokalpolitikere og rektorer rundt om i landet. Det er en feig sentralmakt som viker unna slike sentrale verdispørsmål. Også statsråder og stortingspolitikere må vise oss hvem de er - og hva de står for.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder