LYS FOR OFRENE: En mann plasserer et lys utenfor Terrorens hus i Budapest. Dette er blitt et minnesmerke over nazistisisk og kommunistisk terror og undertrykkelse. Foto:AP ,

Kommentar

Terror på utstilling

BUDAPEST (VG) På hovedgaten Adrassy ligger terrorens hus.
Først ble ungarerne utsatt for fascistisk terror. Da det tok slutt overtok kommunistene driften av torturkamrene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Historien sitter i husveggene i Budapest, bokstavelig talt i form av kulehull fra 2. verdenskrig da nazi-Tyskland etterlot seg en by i ruiner, eller fra den heltemodige ungarske oppstanden mot det kommunistiske diktaturet i 1956. I komprimert form forteller Budapest historier om Europas største ulykker i det 20. århundre, forårsaket av totalitære ideologier.

Andrassy 60 var Budapests mest fryktede adresse. Dette var de ungarske nazistenes hovedkvarter inntil etterkrigstidens stalinistiske regimer brukte bygården til tortur og henrettelser. Tysklands okkupasjon i 1944 var kortvarig, men ekstremt brutal. I løpet av to måneder i Det tredje rikes siste fase ble 437 402 ungarske jøder sendt til dødsleirene. I museet, som kalles terrorens hus, møtes besøkende av symbolene for «den dobbelte okkupasjon», den røde kommunistiske stjerne og fascistenes svarte pil-kors. Vi ser fangehullene i kjelleren og torturredskapene som ble brukt. De som overlevde terroren forteller sine historier på TV-skjermer i museet, i skarp kontrast til propagandafilmene fra arbeiderparadiset.

Budapest har ryddet vekk bort de fleste monstrøse minnesmerker fra stalinismen og plassert dem i Memento park utenfor sentrum. Budapest for lengst har gjenvunnet sin skjønnhet, terroren er på museum og de digre statuene av Lenin, Marx og lokale kommunistledere står på historiens skraphaug. Bare ett monument, den sovjetiske hærens minnesmerke, er det eneste gjenværende i sitt slag. Men noen meter unna står statuen av en kjent skikkelse, Ronald Reagan, som ser ut til å strene like mot det ruvende, sovjetiske monumentet.

LES OGSÅ:Byrden av en storhetstid

Da statsminister Viktor Orban avduket statuen i 2011 sa han at Reagan hadde revet ned murene som sto i veien for Europas frihet. I høst har Orban bygget nye murer, mot flyktningstrømmen fra sør. På motsatt side av Frihetsplassen har et 30-talls historikere skrevet under et opprop mot et nytt omstridt minnesmerke for ofrene av tysk okkupasjonen. Mr. Orban, riv ned ditt monument, står det på et skilt, med klar referanse til Reagans historiske appell i Berlin.

Historikerne mener dette minnesmerket forfalsker historien ved å underslå ungarske myndigheters medansvar. De totalitære bevegelsene hadde sine lokale medløpere. Hvem som skriver historien er en vedvarende kamp i en by med tunge minner.

LES OGSÅ:Europa splittes på ny

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder