ELENDIG HÅNDTERT: VGs Frithjof Jacobsen er kritisk til måten Høyre har taklet reservasjonssaken på. Foto: Kristian Helgesen/VG

Kommentar

Ernas marerittsak

Striden om reservasjonsretten er så elendig håndtert, at Høyre-ordførerne i de store byene kan begynne å grue seg til kommunevalget neste år.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

For ordførerne Fabian Stang i Oslo, Trude Drevland i Bergen og Jens Johan Hjort i Tromsø, må lørdagen ha vært forferdelig. Høyre hadde provosert så mange norske kvinner, at 8. mars-togene hadde rekorddeltagelse. Tusenvis av kvinner i protest mot ditt eget parti en lørdag i sentrum, er det verste ordførere vet. Særlig med bare halvannet år igjen til neste kommunevalg.

Erna Solbergs klønete forsøk på å snu saken i Dagsrevyen i helgen, gjorde det ikke bedre. I møtet med så mange kvinner som åpenbart mener sterkt om denne saken, er statsministerens svar at de ikke har skjønt noe, eller at de burde være engasjert i andre ting.

Hennes høyre hånd, Julie Brodtkorb, har ikke lykkes noe særlig bedre i sine forsøk på å spinnne saken over i et vinnerspor.

Brodtkorb har nå en snodig dobbelrolle der hun både er leder av Høyres kvinneforum og samtidig statssekretær og nær rådgiver for Solberg. Den siste rollen krever selvfølgelig lojalitet til sjefen. Lite tyder på at hestehandelen om reservasjonsrett med KrF, har noen bred støtte hos kvinnelige Høyre-velgere.

Høyre har makten i alle større norske byer, bortsett fra Trondheim og Fredrikstad. Er det en ting partiet har hatt grep om, er det urbane, utdannede velgere i byer. Mange av de nye Høyrevelgerne er kvinner. Ved siste valg hadde partiet så å si tatt igjen det betydelige forspranget Ap og Jens Stoltenberg lenge hadde hos kvinnelige velgere.

Mange kvinnestemmer i byene er nå i spill. Dette ser både Stang, Drevland og Hjort. I jevne valgkamper, kan alle kvinnestemmene Høyre ser ut til å ha mistet denne helgen, koste partiet makten i en eller flere byer. Det vil være et stort nederlag for Solberg og Høyre.

Saken er i ferd med å bli et mareritt for statsministeren. Den får frem det verste i henne, hangen til påståelighet og en småsur, belærende tone hun kan få når hun mener folk tar feil. Innrømmelsen til KrF i denne saken, ser ut til å være en stor politisk tabbe fra Høyre, som kan koste dem dyrt. Forsøkene på å ro seg i land har vært totalt mislykkede. Beviset fikk vi i helgen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder