MILJØGIFT: - Framtiden i våre hender tror folk flest ønsker seg burgere, pommes frites og annen mat uten gift eller giftig emballasje, skriver Framtiden i våre hender i denne kronikken.

MILJØGIFT: - Framtiden i våre hender tror folk flest ønsker seg burgere, pommes frites og annen mat uten gift eller giftig emballasje, skriver Framtiden i våre hender i denne kronikken. Foto: Knudsen, Knut Erik

Debatt

Miljøgiftig fastfood? – Nei takk, Burger King

Burgergiganten gjemmer seg bak at giftstoffene vi har funnet i emballasjen deres er lovlige. Det bør vi gjøre noe med.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

ANJA BAKKEN RIISE, leder i Framtiden i våre hender

Du kan like godt lære deg forkortelsen PFAS med en gang. PFAS står for per- og polyfluorerte alkylstoffer, og hører til samme familie som mange av de verste miljøgiftene vi kjenner til, som DDT, PCB og bromerte flammehemmere. Opphopning av slike miljøgifter i naturen er nå en av de største miljøutfordringene vi står overfor.

Stoffgruppen PFAS brukes i et utall produkter vi omgir oss med til daglig. Grunnen til det er blant annet at stoffene er vann- og smussavstøtende. Du kan støte på dem i impregneringsmidler, allværsklær, votter, kosmetikk, elektronikk, sykkelolje, og sist, men ikke minst: i fastfood-emballasje. Den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC avdekket tidligere i år at flere fastfoodkjeder i EU bruker PFAS i sin emballasje.

les også

127 solkremer undersøkt: Kjente solkremer kan skade
miljøet

Derfor fikk vi Norsk institutt for luftforskning (NILU) til å undersøke 10 forskjellige emballasjer fra en rekke kjeder. De høyeste konsentrasjonene fant vi i en hamburgereske fra McDonald's.

«Som å sprayimpregnere emballasjen, tørke av og putte maten oppi,» sa forskeren som har undersøkt produktene, til NRK.

McDonald’s og Burger King er alene blant de vi har testet om å bruke PFAS i emballasjen. Funnene er oppsiktsvekkende, spesielt fordi Burger King og McDonald’s ble konfrontert med sin PFAS-bruk av Forbrukerinspektørene allerede i 2015. De er derfor vel vitende om at PFAS er miljøskadelig, og potensielt helseskadelig.

For å si det forsiktig: I’m not loving it!

les også

Burger King i kongekrangel i Belgia

McDonald’s sier de skal fase ut bruken, Burger King mener «det beste er om myndighetene kan sette klare regler». Burgergiganten unnskylder seg med at stoffene er lovlige å bruke. Det bør de ikke slippe unna med. Selv om det mest sannsynlig ikke er helseskadelig å spise fastfood fra denne emballasjen, er PFAS blant verdens minst nedbrytbare stoffer. Mange av PFAS-ene har dessuten den uheldige egenskapen at når vi først har fått dem inn i kroppen, blir de værende der. Når stoffer brytes sakte ned i miljøet, og i tillegg har evnen til å lagres i kroppen, sitter vi med en temmelig sikker oppskrift på et problem.

Giftighet er alltid et spørsmål om mengde. Hvis konsentrasjonene av et fremmedstoff øker i miljøet, eller i kroppene våre, er det bare et tidsspørsmål før giftvirkningen kommer. Vi i Fremtiden i våre hender frykter at den utstrakte bruken av PFAS i så mange produkter vil føre til opphopning av disse stoffene i miljøet og uopprettelig skade på sikt.

Flere av PFAS-ene har allerede godt kjente giftvirkninger. En av typene, kalt 6:2 FTOH, som vi har funnet i emballasjen fra McDonald's og Burger King, har vist hormonforstyrrende effekter i laboratorieforsøk. Andre PFAS-er kan skade leveren og gi fosterskader hos pattedyr. Noen er mistenkt kreftfremkallende. For oss som spiser burgeren er risikoen liten, men for de som jobber på PFAS-fabrikkene, kan situasjonen være verre. Stoffene fordamper lett, og dermed er risikoen for å puste dem inn stor.

les også

Fant miljøgifter i fire av ti sports- og fritidsprodukter

Framtiden i våre hender tror folk flest ønsker seg burgere, pommes frites og annen mat uten gift eller giftig emballasje. Vi jobber derfor for redusert bruk av alle miljøgifter, spesielt de antatt farligste. Dette inkluderer en strengere regulering av PFAS. Vår visjon er null farlige miljøgifter i alle forbrukerprodukter innen 2020. Stortinget bør legge fram en plan for hvordan dette kan realiseres når de behandler Stortingsmelding 45 over nyttår. I mellomtiden har bransjen selv et soleklart ansvar for å velge bort giftfri emballasje.

Burger King kan slutte med PFAS hvis de vil. Flere av konkurrentene deres har gjort det allerede. I påvente av strengere lovgivning, bør de gjøre alt de kan for å finne alternativer. Matemballasje bør ikke inneholde stoffer som naturen ikke klarer å bli kvitt, og som i verste fall kan skade miljø og mennesker.

Frem til burgergiganten tar til vettet, kan det lønne seg å velge vekk miljøgiftig fastfood eller i det minste spise burger'n fra en tallerken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder