Kommentar

Et håndslag for fred

SINGAPORE (VG) Det første håndtrykket, de første smilene og et dokument både Kim Jong-un og Donald Trump signerte. Men om dette historiske toppmøte får varig verdi avhenger av prosessen videre.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Toppmøtet i gang: - Vi kommer til å ha et fantastisk forhold

De siste tiårene er det blitt gjort flere forsøk på å inngå avtaler om Nord-Koreas atomprogram, men alle har vært mislykkede. Vi vet ennå ikke om Trump lykkes der hans forgjengere feilet. Det eneste vi vet om veien videre er at den blir lang og kronglete. Og at faren er stor for å gå seg bort.

Trump mener han og Kim allerede har oppnådd imponerende mye. Kim kaller det en historisk avtale og at verden vil se store forandringer.

les også

Trump: Møter med representanter har ikke noe å si

Ingen skal undervurdere symbolkraften i møtet på luksushotellet Capella på Sentosa øya i Singapore. Når Kim Jong-un håndhilser på USAs president foran seks nordkoreanske og like mange amerikanske flagg oppnår han endelig den anerkjennelse han har søkt. Han behandles som en likemann, selv om det eneste hans utarmede land har til felles med supermakten er et atomvåpenarsenal.

Men også Trump ivrer etter anerkjennelse for sitt uortodokse diplomati. Han raljerer på Twitter over eksperter og andre som bare har kritisert og ikke tatt ham alvorlig. Han klapper en av verdens verste diktatorer på skulderen og skryter av hva de har oppnådd.

Dette var, uten tvil, det viktigste diplomatiske øyeblikk for begge ledere. Men det er for tidlig å innkassere en endelig seier. Det kan først skje hvis krevende forhandlinger om atomnedrustning, normalisering og økonomisk bistand fører frem. Spørsmålene er så krevende at det trolig vil ta flere år før vi, i beste fall, ser fruktene av dette toppmøtet.

Det er avhengig av politisk vilje, noe begge parter synes å ha. Trump sa etter å ha mått Kim at de kommer til å få et «fantastisk forhold» og Kim snakket om de har overvunnet «gamle fordommer som har skygget for våre øyne». Det lover godt for en videre diplomatisk prosess.

les også

Kim, Trump og det kritiske øyeblikk

På 1990-tallet ble det oppnådd «historisk enighet» mellom USA og Nord-Korea om å avvikle landets atomprogram som en del av rammeavtale. Det ble ikke noe av. I 2003 startet et nytt forsøk på å oppnå nordkoreansk atomnedrustning. Forhandlingene pågikk i årevis før de kollapset.

Deretter akselererte regimet sitt atom- og rakettprogram. De hadde konkludert med at bare verdens verste masseødeleggelsesvåpen kunne gi dem sikkerhet. Først da Nord-Korea kunne true USA med atomvåpen og langtrekkende raketter var de rede til å gå i forhandlinger.

les også

Hvem er Kim Jong-un?

Pluss content

Det finnes ikke annet enn en diplomatisk løsning på den trussel Nord-Korea utgjør mot naboland og verdensfred. Samtidig er tilfellet Nord-Korea et forferdelig eksempel, fordi det kan oppmuntre andre diktatorer til å anvende masseødeleggelsesvåpen til utpressing. Det har lykkes for Kim.

Vendepunktet kom da Kim hadde både atomvåpen og raketter som kunne nå USA. Dette falt sammen i tid med et maktskifte, både i Washington, D.C. og i Seoul. En uortodoks amerikansk president, uten sans for diplomatiske kotymer, og en ny sørkoreansk leder som prioriterte fred og avspenning var kombinasjonen som åpnet døren for Kim Jong-un.

Kim har oppnådd sitt mål; Å sitte i samme rom med den amerikanske presidenten, bare med oversettere til stede. Trump har fått sitt etterlengtede utenrikspolitiske gjennombrudd. Men står bare ved startstreken på en maraton som vil kreve vilje og utholdenhet av dem begge. Ingen vet om de kommer i mål.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder