Leder

Mattis trer av

Foto: Leah Millis / X90205

Den amerikanske forsvarsministeren Jim Mattis avskjedsbrev streker opp verdiene vi håper hans etterfølger også bekjenner seg til.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over ett år gammel

les også

USAs forsvarsminister: – Du trenger en forsvarsminister som er mer enig med deg enn det jeg er

«Vi må gjøre alt som står i vår makt for å fremme en internasjonal orden som best ivaretar vår sikkerhet, vår velstand og våre verdier, og vi styrkes i denne innsatsen ved hjelp av solidariteten med våre allierte».

Det var forsvarsminister Jim Mattis avskjedsord til president Trump og det amerikanske folk i oppsigelsesbrevet han leverte natt til fredag. De beskriver på mange måter essensen i amerikansk utenrikspolitikk siden Andre verdenskrig i den grad at vi har tatt dem for gitt. Denne internasjonale orden forandret seg imidlertid ved valget av Donald Trump som president for to år siden og det er blitt anskueliggjort for all verden at allianser og tillit som er bygget opp gjennom over sytti år, er mulig å avvikle på en brøkdel av denne tiden.

les også

Disse har fått sparken av Trump – og disse har gått

Pluss content

Da Trump tiltrådte med sitt «Amerika først»-credo i innsettingstalen, fryktet mange i USA og Europa for konsekvensene. Frykten ble til en viss grad veid opp av de høyt dekorerte generalene den nye presidenten hyret i nøkkelstillinger. Jim Mattis som forsvarsminister, H. R. McMaster som nasjonal sikkerhetsrådgiver og John F. Kelly, først som sjef for Homeland Security, senere som stabssjef. Men generalenes samarbeidsforhold både med presidenten og med hverandre ble raskt vanskelig. McMaster ble tvunget ut i mars i år. Kelly går av til nyttår. Og Mattis blir sittende til slutten av januar.

les også

NATO frykter Trump før toppmøte

Avgangen finner sted i en både innenriks og utenrikspolitisk usikker tid for USA. Presidenten har, i strid med anbefalingene fra både Mattis og sitt eget nasjonale sikkerhetsråd, besluttet å trekke alle amerikanske styrker ut av Syria. Demokratene er i ferd med å overta flertallet i Representantenes hus. Den pågående Mueller-etterforskningen av et mulig samrøre mellom russerne og Trumps valgkampanje gjør en allerede eksentrisk president stadig mer ustabil og uforutsigbar.

Det verden minst av alt trenger akkurat nå er radikale eksperimenter i amerikansk utenrikspolitikk. Det er derfor å håpe at USAs president vil velge en ny forsvarsminister som vil jobbe for fortsatt å fremme en internasjonal orden som best ivaretar sikkerheten, velstanden og verdiene til USA i solidaritet med det mektige landets allierte.

Mer om

 1. Donald Trump
 2. Utenrikspolitikk
 3. USA

Flere artikler

 1. Trump tvinger Mattis til å gå av tidligere enn planlagt

 2. Norsk uro når Jim Mattis forlater Trump: Frykter forsvarskutt i Europa

 3. USAs forsvarsminister: – Du trenger en forsvarsminister som er mer enig med deg enn det jeg er

 4. Slik er Trumps risikable taktikk: - Følger en målsetting han ofte lykkes med

 5. Trumps tidligere forsvarsminister: – Garantert at IS kommer tilbake

Fra andre aviser

 1. Noen kommer, noen går

  Bergens Tidende
 2. Medier: Trump tvinger Mattis til å gå av tidligere enn planlagt

  Aftenposten
 3. Trumps forsvarsminister slutter i protest

  Aftenposten
 4. Trump har to år igjen, og nå er det alvor

  Bergens Tidende
 5. Trumps egenrådige stil og uvitenhet sjokkerer generaler

  Bergens Tidende
 6. Trumps avtroppende stabssjef: «For å være ærlig. Det er ikke en mur»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder