Leder

Farlig kurs

Av VG Leder

RYKKER INN:Tyrkiske styrker rykket frem nær den syriske grensen i Hatay-provinsen. Foto: BULENT KILIC / AFP

Tyrkias militære offensiv mot syriske kurdere innebærer en farlig opptrapping av krigen i Syria og en svekkelse av den internasjonale innsatsen mot IS og andre ekstremister.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over to år gammel

Tyrkiske myndigheter til VG: Derfor angriper vi Syria

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier han vil ødelegge den “terrorhæren” som han anklager USA for å opprette på Syrias side av grensen til Tyrkia. Offensiven startet fredag med tyrkiske artilleriangrep, fortsatte med bombing fra kampfly før bakkestyrkene søndag rykket inn i de kurdiske områdene. Blant de drepte skal det også være mange sivile. Angrepene er rettet mot den kurdiske YPG-militsen som Erdogan anser som terrorister, alliert med det forbudte kurdiske PKK i Tyrkia.

«Operasjon olivengren» ble iverksatt etter at det ble kjent at den USA-ledede koalisjonen mot IS støttet opprettelsen av en kurdisk-ledet grensestyrke på 30 000 mann. En viktig oppgave for den planlagte sikkerhetsstyrken skal være å hindre at IS omgrupperer og slår tilbake. De skal ivareta sikkerheten i frigjorte områder og hindre IS´ krigere fra å flykte, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet.

Erdogan: – USA skaper en terrorhær i Syria

Den kurdiske militsen i Syria, som Erdogan kaller terrorister, er viktige allierte for USA og andre vestlige land i kampen mot IS. SDF-styrken, der YPG er viktigste element, har spilt en hovedrolle i å drive IS på flukt fra sine tidligere kjerneområder.

Både USA og Russland er, av ulike grunner, bekymret over den tyrkiske offensiven. Frankrike ba om hastemøte i FNs sikkerhetsråd og har oppfordret Tyrkia til å stanse angrepene. Offensiven kompliserer forsøkene på å finne en politisk løsning i Syria. Den avleder oppmerksomheten fra kampen mot IS og lignende ekstremister. Samtidig stilles samholdet i NATO på prøve. Men for Erdogan virker det som om kampen mot kurderne er det altoverskyggende.

VGTV

Presidenten holder flammende nasjonalistiske appeller, oppfordrer til nasjonal enhet og advarer enhver mot å protestere. Avvikende oppfatninger karakteriseres som terror-propaganda og 24 personer er allerede arrestert. I Erdogans Tyrkia blir det stadig mindre rom for dissens, samtidig som presidenten med åpne øyne styrer mot en konfrontasjon med USAs interesser i Syria. Tyrkia har slått inn på en farlig kurs når indre kritikk kriminaliseres og råd fra allierte ignoreres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder