BLIKKFANGER: Prinsesse Diana på vei til bryllupet med prins Charles I 1981. Hun omkom under en bilulykke i Paris i 1997. Foto:Dag Bæverfjord,VG

Kommentar

Fotokommentar: Et øyeblikk

Tenke seg til at prinsesse Diana smilte til meg.

  • Dag Bæverfjord
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Av Dag Bæverfjord

Den statistiske muligheten for at akkurat jeg skulle fange hennes blikk midt på dagen på Trafalgar Square i London onsdag den 29. juli 1981, var i utgangspunktet mikroskopisk. Men det skjedde. Jeg var der som utsendt fotograf for Bergens Tidende.

Jeg fanget den vakre prinsessens forsiktige smil på hennes vei til St. Pauls-katedralen. Der skulle hun gifte seg med sin prins Charles. Diana så inn i kameralinsen min akkurat lenge nok til at det lot seg fotografisk registrere. Bildet, tatt på 1/250 sekund, forteller litt om begynnelsen av hennes bemerkelsesverdige liv i den globale offentligheten.

Siden 1839 har fotografiet revolusjonert all visuell kommunikasjon. Medienes bruk av bilder fra alle kanter av verden – til og med fra månen og planeter lengre ute i atmosfæren – har troverdiggjort journalistikken på en måte som tidligere ikke var mulig. Det har brakt nyhetene og menneskene i dem nærmere.

Den digitale revolusjonen har brakt en tsunami av viktige og uviktige nyheter inn i Hvermannsens stuer. Ultraraskt, ofte i sanntid og enda mer levende enn noensinne. Dette har gjort oss så informasjonsbortskjemte, at papiravisene for fler og fler oppleves eldgamle i samme øyeblikk som de settes i stativene.

Samtidig har mennesker med uærlige hensikter fått nye, enkle, digitale muligheter til å forfalske fotografier. Dette kan være vanskelig å avsløre, og gir derfor store muligheter til å spre falsk informasjon.

«Krigens første offer er sannheten», sa den amerikanske senatoren Hiram Johnson under første verdenskrig. Det troverdige fotografiet kan meget vel bli et av den digitale medierevolusjonens ofre. På bekostning av medienes generelle troverdighet.

TV 2s Aage Aune, AFPs Odd Andersen, Aftonbladets Niclas Hammarström og VGs Harald Henden er blant verdens beste foto- og videojournalister. De holder den dokumentære fotoreportasjetradisjonen i hevd gjennom regelmessige øyenvitnerapporter fra verdens farligste krigs- og katastrofeområder. Med sine egne liv som innsats gjør de det mulig for oss andre å forstå hva som skjer der vi hverken vil eller kan være.

PS. Om prinsesse Diana la merke til den unge fotografen som fanget hennes vakre smil på Trafalgar Square i 1981?

Hmmm … kanskje ikke.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder