SPEKTAKULÆRE TEORIER: – I konspirasjonsforestillingenes verden er det ofte de mest spektakulære sannhetene som vi holdes i uvitenhet om. Og hva ville vært det mest spektakulære? Jo, at IS og Israel ikke er motstandere, slik vi tror, men faktisk samarbeider, skriver kronikkforfatterne.

SPEKTAKULÆRE TEORIER: – I konspirasjonsforestillingenes verden er det ofte de mest spektakulære sannhetene som vi holdes i uvitenhet om. Og hva ville vært det mest spektakulære? Jo, at IS og Israel ikke er motstandere, slik vi tror, men faktisk samarbeider, skriver kronikkforfatterne. Foto: Tegning:Morten Mørland,VG

Debatt

«Jeg bare spør…»

Som forsker må man være nysgjerrig, stille spørsmål og søke svar, som igjen leder til nye spørsmål. Dette er ikke bare forskningens metode og dynamikk, men måten vi alle i fellesskap kan nærme oss noe som kan kalles sannhet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Christhard Hoffmann, seniorforsker II, HL-senteret

Terje Emberland, seniorforsker, HL-senteret

Øyvind Kopperud, forsker, HL-senteret

Vibeke Moe, forsker, HL-senteret

Spørsmålene Kari Jaquesson stiller om IS og Israel i sin Facebook-kommentar har ikke denne virkningen. Hva hennes hensikt med dem har vært, er ikke godt å vite. Det er imidlertid langt på vei irrelevant, så lenge de aktiviserer gamle antisemittiske stereotypier og konspirasjonsteorier.

Hva er det i hennes innlegg som gjør dette?

Kari Jaquessons omstridte Facebook-innlegg. Foto:Skjermpump/Facebook,

Jaquesson antyder at problemet med antisemittisme i dagens Europa er oppkonstruert og insinuerer at «noen» tjener på fiendtlighet mot islam. Videre hevder hun at «noen» pengesterke aktører driver et «enorm PR-arbeide» for å skjule dette. Hun forteller aldri hvem disse «noen» er. Hun spør videre om det ikke er «noe» som bevisst holdes skjult for oss. Hva det er, forteller hun ikke.

Slike spørsmål overlater til leseren å assosiere, fortolke og trekke konklusjoner. Samtidig ledes assosiasjonene, fortolkningene og konklusjonene i en helt bestemt retning siden de knytter an til en klassisk antisemittisk kodet retorikk om «pengejøden», «den skjulte jødemakten» og dens kontroll over mediene. De er altså ikke «nøytrale» eller «uskyldige», uansett hva Jaquesson har ment med dem.

I konspirasjonsforestillingenes verden er det ofte de mest spektakulære sannhetene som vi holdes i uvitenhet om. Og hva ville vært det mest spektakulære? Jo, at IS og Israel ikke er motstandere, slik vi tror, men faktisk samarbeider. At militante islamister, enten tilknyttet eller inspirert av IS, har utført angrep mot jøder i både København, Brussel og Paris spiller liten rolle.

Vi er selvsagt enige med Jaquesson i at islamofobi er et stort problem i Europa som vi alle må bekjempe. Men det gjør vi ikke ved – bevisst eller ubevisst – å reprodusere gamle antisemittiske stereotypier og konspirasjonsteorier forkledd som spørsmål.

Vi har vært i utallige diskusjoner med konspirasjonsteoretikere som benytter akkurat denne retoriske strategien. «Teorien» om at Israel sto bak angrepene den 11. september er et eksempel: Var det ikke slik at det ikke var noen jøder på jobb i tvillingtårnene den 11.september 2001? Jeg bare spør…
LES: Didrik Søderlind – Kunsten å «bare stille spørsmål»

LES: Kari Jaquesson – På tide å legge ned våpnene

LES: Didrik Søderlind – Nei takk, Kari!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder