Foto: Tegning: Roar Hagen , VG

Leder

VG mener: Statens lønnsgalopp

Pengegaloppen for toppsjefene i det offentlige er som kleggen om sommeren; den bare er der, biter seg fast og er tydeligvis umulig å få gjort noe med.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er kun en uke siden kommunalminister Jan Tore Sanner (H) varslet tiltak mot eskalerende lederlønninger og ditto betingelser i statlige etater. I går kunne Dagsavisen avsløre at lederne i heleide statlige selskaper har gått opp flere hundre tusen kroner i lønn det siste året.

Les også VGs leder: «Lønn som fortjent»

Ett eksempel er Entra-direktør Klaus Anders Nysteen som fikk 868 000 kroner mer å rutte med i 2014, noe som gir ham en samlet årslønn på 3,6 millioner kroner. Det er mer enn dobbelt så mye som Norges statsminister tjener.

Dette til tross for at så vel sittende næringsminister Monica Mæland (H) som hennes forgjenger, Trond Giske (Ap), har gitt klare beskjeder til «sine» styrer i respektive selskaper om at lønnsfesten er over.

For tre år siden tok Høyre sågar til orde for å sparke styrene som ikke etterkom påbudet fra generalforsamlingen, altså staten ved fagstatsråden. Bakteppet var Dagens Næringslivs dokumentasjon i 2012 av at lederne i de største børsnoterte statsselskapene hadde hatt en lønnsutvikling tre ganger større enn folk flest.

Professor til VG: «Høye lederlønninger virker ikke»

Det er bemerkelsesverdig at Frp, som eneste parti, forsvarer lønnsfesten i det offentlige. Helge Andre Njåstad (Frp), leder i Stortingets Kommunal. og forvaltningskomité, sier til Dagsavisen at «høye statlige lederlønninger er på sin plass», og begrunner det med at staten må være konkurransedyktig i kampen om de beste lederne.

Dette er gjerne det de overbetalte sjefene selv sier når de skal forsvare sine lønnsbetingelser. I samme åndedrag nevnes gjerne «utlandet» og vi får høre at vilkårene må være på dette nivå for at ikke topplederne skal flagge ut. Vi er fristet til å ønske god tur! Hvis det er slik, er det merkelig at ikke flere norske toppledere er blitt oppkjøpt av utenlandske selskaper. Men de har det kanskje ikke så ille i verdens rikeste land likevel?

Vi har ingen ting imot at dyktige sjefer får godt betalt. Eller at gode resultater utløser belønning. Men det er ikke styrenes primæroppgave å sørge for toppledernes private berikelse. Det er forskjell på incentivprogrammer og lønnsbonanza. Hvilke signaler gir det til resten av nærings- og arbeidslivet at det offentlige leder an i lønnsgaloppen?

Når vi nå igjen ser at styrene i stor grad har valgt å overhøre generalforsamlingens formaninger, får vi tro at næringsministeren og kommunalministeren har lagt merke til hvilke styremedlemmer som har bifalt det hele. Dette er en god anledning for eierne til å se på sammensetningen av disse styrene.

- - - - -

Korreksjon: Helge Andre Njåstad (Frp) er leder av Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, ikke medlem i Næringskomiteen, slik VG skrev i papirutgaven 9.10.


Det er forskjell på incentivprogrammer og lønnsbonanza. Hvilke signaler gir det til resten av nærings- og arbeidslivet at det offentlige leder an i lønnsgaloppen?

Les også

 1. Høyre ber ledere vise moderasjon

  Høyres leder Erna Solberg mener det er nødvendig å ta et oppgjør med høye lederlønninger.
 2. Godt lederskap

  Mye taler for at Statoils nye konsernsjef også blir norsk med et lønnsnivå tilpasset norske forhold. Det vil være klokt.
 3. Staten gir og staten gir

  Sjefen for Norges Bank, sentralbanksjef Øystein Olsen, tjener drøye to millioner korner i året.
 4. Professor: Høye lederlønninger virker ikke

  Det er liten sammenheng mellom mellom gode lederegenskaper og høye lønninger, men er psykologiprofessor Geir Kirkebøen…
 5. Lønn som fortjent

  Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) foretar store endringer i lønnssystemet for de best betalte…
 6. AUF ut mot «grådighetskultur» under Ap - krever lederlønnstak

  (VG Nett) Stadig økende lederlønninger svekker tilliten til Arbeiderpartiet, mener AUF-leder Eskil Pedersen.
 7. Friske lønner for sykehustoppene

  (VG Nett) Over halvparten av norske sykehustopper tjener over en million kroner.
 8. Strid om makslønn i Høyre

  (VG Nett) Torbjørn Røe Isaksen er rykende uenig med Høyre-veteranen Kåre Willoch om maksgrense for norske toppledere.
 9. Giske vil ha slutt på lønnsfest blant statlige ledere

  Næringsminister Trond Giske har sett seg lei på lønnsfesten blant statlige ledere og varsler endringer i regelverket.
 10. Lederlønninger i statlige selskaper øker mest

  (VG Nett) Statlige direktører har opplevd dobbelt så høy lønnsvekst som toppledere generelt i perioden 2004-2007.
 11. Hagen ut mot «groteske lederlønninger»

  Internasjonale fagforeningsledere får støtte fra et noe uventet hold i kampen mot skyhøye lederlønninger og bonuser…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder