UNDERTRYKKENDE: Et Twitter-bilde av en ren kvinnegruppe fra IS. Kvinner presenteres som krigere, men brukes i virkeligheten av gruppen som rekrutteringsagenter på nettet, og som håndhevere av kvinneundertrykkelse, skriver Mah-Rukh Ali.
UNDERTRYKKENDE: Et Twitter-bilde av en ren kvinnegruppe fra IS. Kvinner presenteres som krigere, men brukes i virkeligheten av gruppen som rekrutteringsagenter på nettet, og som håndhevere av kvinneundertrykkelse, skriver Mah-Rukh Ali. Foto:,

Våpen, menn og ære

MENINGER

I motsetning til andre islamistgrupper, plasserer den
såkalte islamske staten kvinner i nøkkelroller. Men meldinger om at IS nylig drepte 19 kvinnelige fanger fordi de nektet å ha sex, gjør det beviselig klart at kvinner først og fremst
betraktes som en vare i og av terrorgruppen.

debatt
Publisert: Oppdatert: 26.08.15 22:24

MAH-RUKH ALI, journalist i TV 2, kommer snart med bok om IS

Zahra og Salma Halane var 16 år gamle da de forlot hjemmene sine i Manchester for å verve seg til IS, men søstrene kuttet ikke båndene til gjenværende, likesinnede tenåringer. Et sted i den syriske byen, Raqqa – den islamistiske terrorgruppens bastion – har tvillingene tilgang på en laptop.

I likhet med vennene deres i Storbritannia, legger de ut bilder på Twitter. Men istedenfor å dele snapshots av utsvevende tenåringsliv, viser de frem bilder av seg selv under skytetrening, ikledd svarte nikaber. På ett av bildene holder en kvinne en pistol mens andre fyrer av Kalasjnikov-automatrifler: «Artig dag med selvforsvarstrening i Den islamske staten sammen med ydmyke søstre», lyder bildeteksten.

Oversikt: Her er de norske IS-kvinnene

Seksuell jihad

Om det virkelig er Halane-jentene som legger ut disse forherligende bildene av livet i det selverklærte kalifatet, kan vi ikke vite sikkert. Det som er sikkert, er at det ikke er de som velger ut hva som blir vist frem for resten av verden: hver bit av IS-propagandaen er omhyggelig og drevent kontrollert. Men faktum at jenter befinner seg der ute et sted, på Twitter, som rekrutteringssersjanter, er en fascinerende side ved betydningen kvinner har for «IS-prosjektet».

ISIS har gjort nybrottsarbeid i måten de undertrykker og manipulerer kvinner. Ingen husker unge kvinner som stakk av for å verve seg til Taliban – et tilsvarende undertrykkende regime – fordi under Taliban var kvinner så å si usynlige. De ble nektet å arbeide eller å ta utdannelse etter fylte ni år. De utgjorde aldri en viktig del av Taliban-propagandaen.

Likevel bruker IS kvinner både til å rekruttere kvinner, og til å rekruttere menn – ved å sette opp kvinner som seksuell åte for krigere. Bare i forrige uke myrdet IS 19 kvinner i Mosul, ifølge en kurdisk talsmann, fordi de nektet å ha sex med krigerne deres. En FN-utsending som etterforsker IS-sexhandelen, sa at «jenter blir kjøpslått om som bensinkanner». Hun oppga at barn fra ni år og yngre kan bli solgt som slaver for 107 britiske pund (ca. 1370 norske kroner) og kvinner over 40 år selges for bare 27 pund (ca. 350 kroner).

IS har også, på en enestående måte, benyttet seg av «jihad al-nikah» («seksuell jihad»), en kontroversiell fatwa (islamsk regeluttalelse) som åpner for at kvinner forpliktes til å ofre seg selv som seksuelle tjenere for jihadister. Formålet bak dette skal være å lette mannen for distraherende, seksuelle frustrasjoner i krigstider.

Fordømmes av lærde

Fatwaen gir mannen tillatelse til å inngå ekteskap med en kvinne i en ukes tid, eller i bare noen timer, for å ha «halal-sex» med henne, slik at han er i stand til å fortsette jihadist-oppdraget sitt mer effektivt på slagmarken. Dette praktiseres nå i stor stil i IS-kontrollerte områder. Muslimske lærde fordømmer dette, og mange likestiller praksisen med prostitusjon.

Det er ikke umulig å tenke seg til hvorfor dette muligens appellerer til noen unge menn, men anslagsvis har også 500 europeiske, muslimske jenter også lagt ut på turen hjemmefra for å danne rekke med IS. Se bort fra realitetene bestående av slavearbeid, vold og seksuell utnyttelse: de er blitt lokket inn i troen på at et idealisert liv er i vente for en «jihadist-brud» i Syria og Irak.

Jentene som allerede har dratt inn i «kalifatet» brukes til å spre budskapet om at det er alle kvinnelige muslimers plikt å dra til IS-områder, hvor de får alt de trenger – en mann som elsker dem, ekteskap og barn, et vakkert hus – i tillegg til at de også blir kvinnelige krigere, og kommer til å begi seg ut på slagmarken i rettferdighetens ærend.

Veiledning

Aqsa Mahmood (20), opprinnelig fra Glasgow i Skottland, har en ledende rolle blant IS-kvinnene. Mahmood ble selv som tenåring gradvis radikalisert av artikler og diskusjonsfora hun leste på internett. Nå går hun under navnet Umm Layth og er en av de mest aktive IS-stemmene på nettet, hun har en blogg og engasjerer seg i debatter på Twitter. Hun veileder unge kvinner gjennom IS-rekrutteringsprosessen og rettleder dem i praktiske spørsmål som for eksempel hvilke klær de bør ha med seg til Syria og Irak vinterstid.

Hun påtar seg også en rådgiverrolle i å forberede og støtte unge kvinner i den følelsesmessige omstillingen det er å forlate hjemmet. «Den første telefonsamtalen du tar straks du er har krysset grensen, er en av de vanskeligste tingene du noensinne vil gjøre i livet ditt», skriver hun. «De spør om du har det bra og hva som har skjedd. Om hvorfor sønnen eller datteren deres har forlatt deres velstående liv, utdannelsen og framtiden til fordel for et krigsherjet land.»

Mahmood og andre som henne fremholder seg selv som levd, «ekte» muslimske liv, og som er aktivt engasjerte i en egen kamp-enhet hos IS. Al-Khansaa-brigaden blir noen ganger vist fram slik, med kvinner i nikab og burka som bærer våpen.

I virkeligheten er dette en ultra-undertrykkende politistyrke – i hovedsak bestående av utdannede, vestlige kvinner – som ilegger straffer mot dem som ikke følger de strenge reglene for oppførsel i dette samfunnet. I andre jihadistgrupper er det menn som etterser at kvinnene følger reglene. Bare under IS har kvinner en aktiv rolle.

Tidligere i år publiserte IS et regelsett for kvinner, med tittelen «Den islamske stats kvinner: Manifest og studier av enkelttilfeller». Manifestet var satt sammen av al-Khansaa-brigaden og publisert på arabisk på forskjellige jihadist-fora på internett. Motebutikker og skjønnhetssalonger er forbudt og fordømt som djevelens verk. Det slår også fast at jenter kan giftes bort etter fylte ni år, og anmoder om at alle jenter inngår ekteskap før de fyller 16 eller 17, når de fortsatt er «unge og aktive».

Av menn for menn

Manifestet er ikke tilgjengelig på andre språk, og er åpenbart myntet på et arabisktalende publikum. IS later til å være klar over at denne hverdagslivbeskrivelsen antageligvis vil by potensielle, kvinnelige rekrutter fra vestlige samfunn imot, og derfor anlegger de en annen strategi når de henvender seg til kvinner utenfor eget territorium.

Hva kvinnelige fanger angår, så behøver ikke IS-krigere engang å gifte seg med dem. De skjenkes krigerne som en «gave fra Allah». Yesidi-kvinner og –barn blir solgt på markedet: jenter som er ni år eller yngre får høyeste prislapp. Kvinner som erverves på denne måten, kan også mishandles fysisk, i tillegg til å brukt som sexslaver.

IS er en stat opprettet av menn, for menn, for å tilfredsstille menn som er besatte av våpen, drap og tortur, og med en trang til å voldta og misbruke kvinner og barn. Regimet gir dem en islamsk berettigelse som ikke har noen rot i ekte islam. Det er et bekymringsfullt tegn ved draget de har, at de har blitt så perverst tiltrekkende også for unge kvinner.

Oversatt fra engelsk av Sian O’Hara. Kronikken stod opprinnelig på trykk i Sunday Times.

Her kan du lese mer om