Kommentar

Kinas favoritt

Av Per Olav Ødegård

I KINA: Dronning Margrethe i Den forbudte by i Beijing i dag. Foto: AP

Det er deilig å være dansk i Kina. Dronning Margrethe og prins Henrik innleder et offisielt statsbesøk i Kina i spissen for fire statsråder og en rekordstor næringslivsdelegasjon.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Danmark er at av de landene som aller best har utnyttet handelsmulighetene i Kina.

Kina roser Danmark som sin favoritt i Norden, Norge får bare kjeft . Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor.

I 2009 tok daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen i mot Tibets åndelige leder Dalai Lama. Kina ble rasende og straffet Danmark både politisk og økonomisk. Da la regjeringen hurtig om kursen.

Med stort flertall i Folketinget, som besto av den daværende borgerlige regjering og de ledende opposisjonspartier, ble det vedtatt en såkalt verbalnote, en slags diplomatisk erklæring, som ga Kina alt de kunne ønske seg.

Erklæringen fastslår at Danmark motsetter seg Tibets uavhengighet og at Tibet er en ubestridelig del av Kina. Man tar alvorlig Kinas protester mot at regjeringen har møtt Dalai Lama og lover å håndtere slike saker «med fornuft». Noten ledsages av en lovsang om de dansk-kinesiske forbindelser.

Det lød ikke vakkert, men det virket. Forholdet ble ikke bare normalisert, det ble bedre enn noensinne.

Sommeren 2012 kom den daværende kinesiske president Hu Jintao på offisielt besøk til Danmark hvor han ble mottatt med pomp og prakt på Christiansborg. Handelen blomstret og kom i fjor opp i 107 milliarder danske kroner.

Tidligere i år beskrev Kinas ambassadør i København, Liu Biwei, forholdet til Danmark som helt spesielt godt. Danmark er det eneste nordiske land som har inngått et samlet strategisk partnerskap med Kina, sa Liu.

Berlingske Tidende spurte ambassadøren om Tibet og han beklaget seg over vestlige regjeringen som ikke forstår hva det handler om:

- Når vestlige land retter opp sine misforståelser og inntar en riktig posisjon, vil Kinas bilaterale forhold til disse landene naturligvis bli forbedret.

Danmark opptrer riktig - i Kinas øyne. Det har ikke Norge gjort. De belønnes, vi straffes. Så enkelt er det.

Når dronningen de neste dagene besøker Kina følger representanter for mer enn 100 danske selskaper med på ferden. Berlingske Tidende skriver at menneskerettigheter og politisk uenighet neppe får lov til å overskygge de kommersielle interesser og bilaterale skåltaler.

Nei, det skulle ta seg ut å ta opp slike saker i et diktatur.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder