Kim ypper seg på Trump – lover flere «gaver»

Kim Jong-un lover at Nord-Korea vil fortsette sitt kjernefysiske program og ikke slutte med sine missiloppskytninger.

 • NTB

Artikkelen er over to år gammel

Nord-Korea «feiret» den amerikanske nasjonaldagen med en testoppskyting av det nordkoreanerne hevder er et interkontinentalt ballistisk missil (ICBM) og Kim lovet USA flere «gavepakker».

USAs utenriksminister Rex Tillerson bekreftet natt til onsdag at det var en ICBM Nord-Korea testet.

– Det å teste et ICBM representerer en eskalering av trusselen mot USA, våre allierte og partnere, regionen og verden, sa Tillerson.

Landet i Japan

Missilet som skal ha blitt avfyrt ved 09.40-tiden lokal tid skal ifølge Sørkoreansk militære ha flydd over 900 kilometer før den landet i havet i Japans økonomiske sone.

Japanske myndigheter sier de gjør alt de kan for å sikre innbyggernes sikkerhet.

Sør-Koreas forsvarsdepartementet har i en foreløpig rapport konkludert med at Nord-Korea testet et «nytt missil med ICBM-rekkevidde» på mer enn 5.500 kilometer. Departementet sier det ikke er klart hvorvidt testen var vellykket, slik Nord-Korea hevdet tirsdag.

– Kim nøt synet

I en melding fra det statlige presseorganet i Nord-Korea blir det beskrevet hvordan Kim nøt synet av missilet som de hevder er i stand til å bære et stort kjernefysisk stridshode.

«Med et stort smil oppfordret Kim sine forskere til ofte å sende store og små gavepakker til yankeene», het det med tydelig henvisning til å fortsette forsøkene den nordkoreanske lederen beordret etter å ha overtatt makten i 2011.

Like etter meldingene om prøveskytingen, gikk president Donald Trump til Twitter for å uttrykke sin frustrasjon.

– Har ikke denne fyren noe bedre å gjøre med livet sitt? spør Trump retorisk.

Møte i FNs sikkerhetsråd

Amerikanske og sørkoreanske styrker svarte på oppskytingen med en maktdemonstrasjon med selv å skyte opp presisjonsmissiler fra sørkoreanske farvann.

Sør-Koreas president Moon Jae-in beordret øvelsene sammen med USA for å vise Nord-Korea at de står samlet og fast i missilspørsmålet.

Nord-Korea forsøker å bygge opp et arsenal av atomvåpen som kan nå overalt i USA. Så langt har de ikke kommet og analytikere tror det vil ta flere år å få et slikt arsenal og mange flere tester. Likevel blir tirsdagens oppskyting sett på som et betydelig skritt mot dette målet hvis landet ikke blir stoppet.

USA, Japan og Sør-Korea ba om tirsdag om et krisemøte i FNs sikkerhetsråd. Møtet skal holdes onsdag kveld.

USAs utenriksminister Rex Tillerson sa at det amerikanske svaret denne gangen vil inneholde sterkere tiltak enn de reaksjonene som er blitt brukt til nå.

Les også

Mer om

 1. Nord-Korea
 2. Kim Jong-un
 3. USA
 4. Japan
 5. Sør-Korea
 6. FN
 7. Atomvåpen

Flere artikler

 1. Trump sier han gir opp Kina-samarbeid om Nord-Korea

 2. Trump om Nord-Koreas missiloppskytning: – Vi tar oss av det

 3. Nord-Korea: Trump ber om atomkrig

 4. Sør-Korea: Nord-Korea har avfyrt flere missiler

 5. Russland fordømmer nordkoreansk missiltest

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder