Kommentar

Kommentar: Ja vel, statsminister

Av Yngve Kvistad

Konservative velgere ønsker Boris Johnson på banen

POPULÆR: London-borgermester Boris Johnson er en velgerfavoritt. Foto:,Afp

Heter Storbritannias neste konservative statsminister Boris
Johnson?

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

I likhet med Erna & Co sliter David Cameron med å vekke ny entusiasme for høyresidens regjeringsprosjekt.

Tory-partiets statsminister er ikke direkte upopulær hos velgerne, ikke mer enn arbeiderpartiets utfordrer Ed Miliband i hvert fall. Men i motsetning til Ukip-lederen Nigel Farage, som i det minste tenner sine egne, makter ikke David Cameron å begeistre velgermassen. Han tror selv at ansvarlighet ikke trigger all verdens medieinteresse i en valgkamp med mye støy fra engelske og skotske nasjonalister.

LES OGSÅ: SPRIKENDE MÅLINGER I STORBRITANNIA

Dersom de konservative taper valget, vil Cameron ikke bare søke avskjed som statsminister, men også som Tory-leder.

Han har allerede varslet at han uansett ikke vil gå for en tredje runde, heller ikke om han skulle få fornyet tillit som regjeringssjef. Meddelelsen om dette kom høyst uventet i et BBC-intervju i mars, og var ikke klarert med resten av partiledelsen.

En av de første som ble oppringt for å kommentere statsministerens fremtidige abdikasjon, var Londons frittalende borgermester, Boris Johnson (50). På usedvanlig dempet vis til ham å være, avviste han at han dermed sto klar til å ta over Tory-skuta.

Men det er knapt noen hemmelighet på øyriket at Alexander Boris de Pfeffel Johnson er de konservatives mest populære politiker.

Han er født i New York, inn i det som må kalles en fargerik familie av venstreradikale og liberale intellektuelle på morssiden og konservative på farssiden. Boris Johnson er i åttende ledd oldebarn etter 1700-tallskongen Georg II, og via en utenomekteskapelig prinsessefødsel – hans bestemor var prins Paul av Württembergs barnebarn – så er han også syvmenning med David Cameron.

KOMMENTAR: SKOTSK NASJONALISTPARTI KAN BLI TREDJE STØRST

I slutten av februar våknet britene til en sjelden markskrikersk forside på ærverdige The Times: Få Boris på banen! var budskapet fra den tradisjonelt moderate avisen (som riktig nok støttet Labour ved parlamentsvalgene i 2001 og 2005).

Redaktørens forlangende var en henstilling til de konservatives valgkampstrateger om å hente inn Johnson for å kaste glans over Cameron. Kravet forble ukommentert fra Downing Street.

Men etter at partiets parlamentsmedlemmer i en Times-undersøkelse sa at de også ønsket seg Boris, og en meningsmåling blant britiske velgere stadfestet hans tverrpolitiske popularitet, ble det vanskelig for Lynton Crosby – som sies å styre Tory-kampanjen med jernhånd – å holde ham unna.

JOHNSON TIL VG: – OL EN VIDUNDERLIG MULIGHET

Onsdag denne uken hadde David Cameron og Boris Johnson sin første fellesopptreden, uten at det egentlig ble sagt stort, og i torsdag kom bekreftelsen «alle» ventet på:

– Jo, i en fjern fremtid ville det være fantastisk å kunne komme i en posisjon der man ble vurdert til en slik ære, svarte Boris Borgermester da han for tiende gang ble spurt om han ville søke lederskapet etter Cameron.

Skreller man vekk alle forbehold og ser gjennom britiske høflighetsfraser partivenner mellom, sa Boris Johnson dette:

– Ja, jeg er de konservatives neste statsministerkandidat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder